Dva europska kluba i SHNL titula stoje na putu između Dinama i 33 milijuna eura

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

DINAMO je proteklu sezonu okončao s čak tri trofeja. Nakon što je osvojio SuperSport Superkup, pridodao mu je i SuperSport Kup te SuperSport HNL. To mu je osiguralo novi izlet u elitno nogometno natjecanje, Ligu prvaka, koja se od iduće sezone igra po novom formatu. Klubovi će u njoj više zaraditi i imaju garantirane barem dvije utakmice više.

Dugo je u sezoni tinjala nada da će Dinamo kao klub s najboljim koeficijentom u kvalifikacijama zaraditi direktan plasman u Ligu prvaka, što bi značilo da bi bez da osvoji ijedan bod zaradio najmanje 33 milijuna eura. No, ta čast je pripala Šahtaru, ali Dinamo je dobio lijepu utješnu nagradu i preuzeo je Šahtarovu poziciju u kvalifikacijama.

Tako je preskočio dva pretkola i kreće tek u play-offu kvalifikacija, što znači da treba proći samo jednog suparnika za ulazak u elitu. Čak i ako ispadne, garantirane su mu skupine Europa lige, 15 milijuna eura i eurosezona će mu početi mjesec dana kasnije nego inače. No, kakva je situacija s idućom sezonom i može li Dinamo 2025./26. direktno ući u Ligu prvaka?

Dinamo u domaćim prvenstvima ima dva velika rivala

Naravno, prvi uvjet koji Dinamo treba zadovoljiti je taj da osvoji domaće prvenstvo i izbori plasman u Ligu prvaka. Zasad dva kluba imaju bolji koeficijent od onih koji bi se mogli naći u konkurenciji za najbolji klub iz kvalifikacija, a to su Rangersi i ponovo Šahtar.

Dinamu odgovaraju dva scenarija. Prvi je taj da nijedan od spomenutih klubova ne osvoji domaće prvenstvo. Što se škotske lige tiče, tu bi stvari trebale ići Dinamu na ruku jer je aktualni prvak Celtic, a titulu je osvojio uvjerljivo i prvi je favorit i iduće sezone.

Situacija je bitno drugačija u ukrajinskom prvenstvu. Tamo je Šahtar aktualni osvajač i najjači klub, a očekuje se da će razlika u odnosu na druge ukrajinske klubove još porasti s novih 30+ milijuna eura koje im garantira ovosezonska Liga prvaka.

U slučaju da Šahtar osvoji naslov, jedini način da Dinamo završi u Ligi prvaka direktno je taj da ga prestigne po koeficijentu, što nije nemoguća misija jer je razlika u dva boda koeficijenta. Pomalo ironično, Dinamu bi iz tog aspekta više odgovaralo da igra u Europskoj ligi gdje bi lakše došao do bodova za koeficijent, dok bi Šahtar u Ligi prvaka mogao doživjeti debakl.

Veliki ulozi i potencijalan povratak na staro

Za Dinamo bi bilo posebno loše da Šahtar završi ispred njega u utrci za direktan plasman. Dodatan razlog tome je pad ukrajinske lige u nacionalnom koeficijentu, zbog čega njegov prvak više nema garantirano mjesto u play-offu Lige prvaka kao što je imao sad, pa je Dinamo preuzeo njegovu poziciju.

Suprotno tome, ukrajinski prvak će od iduće sezone kretati iz drugog pretkola, što je situacija identična onoj koja čeka i hrvatskog prvaka. Drugim riječima, Dinamo bi se u tom slučaju vratio na staro i morao bi igrati dva pretkola više te bi mogao ispasti iz Europe potpuno ili u Konferencijsku ligu, što ove sezone nije moguće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.