Englezi istaknuli Dalićevu odluku: Pretvorio je Hrvatsku u zastrašujuću momčad

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija u Rijeci se priprema za Europsko prvenstvo, koje će se od 14. lipnja do 14. srpnja održati u Njemačkoj. Momčad izbornika Zlatka Dalića nalazi se u skupini B sa Španjolskom, Italijom i Albanijom. U osminu finala proći će dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine te četiri najbolje trećeplasirane.

Njemački Sport1, engleski Daily Mail, a sada i GiveMeSport predstavili su Hrvatsku uoči Eura. Engleski medij piše da će Dalićeva momčad biti "jedna od najtežih ekipa s kojima se može susresti na Euru", a zatim dodaje: "Hrvatska s nadom dolazi na Euro, nadom da mala europska nacija može biti izvrsna na najvećoj pozornici.

Učinila je to i prije osvojivši treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 2022. i izgubivši u finalu 2018. Nije imala isti uspjeh na prethodnim europskim prvenstvima, na kojima je ispadala u osmini finala, ali ima momčad sposobnu otići daleko."

"Iako je najbolje doba pri kraju, Hrvatska i dalje može sanjati slavu u Njemačkoj"

"Najveći igrači u povijesti Hrvatske također su tijekom proteklih godina među najboljima svih vremena. Iako je najbolje doba pri kraju, Hrvatska i dalje može sanjati slavu u Njemačkoj. Put neće biti lagan jer se nalazi u skupini smrti uz Španjolsku, Italiju i Albaniju, ali oni znaju da ne smiju podcijeniti Hrvatsku.

Reprezentacije su to prije radile i gotovo je uvijek završilo katastrofom. Hrvatska ima momčad izgrađenu na vjeri, duhu i odlučnosti, koja neće odustati do posljednjeg zvižduka. Njihovi navijači putovat će tisućama kilometara, a svi će sanjati osvajanje natjecanja 14. srpnja.

Otkako je Euro proširen na 24 reprezentacije, skupine su slabije. Najbolje momčadi imale su luksuz opuštanja u prvim tjednima, znajući da je mala vjerojatnost da će ih izbaciti, ali to nije slučaj za Hrvatsku ove godine. Uz Albaniju, u skupini ima dva favorita za osvajanje turnira", dodaje GiveMeSport.

"Dalić je igrače pretvorio u zastrašujuću momčad tijekom velikog turnira"

"Mnogi izbornika Zlatka Dalića smatraju najvećim trenerom u povijesti Hrvatske", nastavljaju engleski novinari te podsjećaju da je Dalić 2017. preuzeo reprezentaciju. "Nitko nije mogao predvidjeti koliko će biti uspješan u vođenju Hrvatske", ističu te nabrajaju drugo i treće mjesto Hrvatske na svjetskim prvenstvima, kao i drugo u Ligi nacija.

"Spektakularna je bila njegova sposobnost povesti momčad koja je imala nekoliko igrača svjetske klase uz skupinu nogometaša nepoznatih u zapadnom svijetu. Pretvorio ih je u zastrašujuću momčad tijekom velikog turnira. Hrvatsku zbog njega nikada ne možete otpisati", navodi GiveMeSport.

Podsjetili su da je Hrvatska i zamalo ispala iz A skupine Lige nacija 2021. godine. "Unatoč pozivima šire javnosti da podnese ostavku, Dalić je zadržao posao i to se pokazalo kao ogromna odluka", napominju Englezi, koji su od igrača istaknuli Luku Modrića kao "jednog od najboljih veznjaka svih vremena" te Joška Gvardiola i Andreja Kramarića.

"Postoje upitnici oko Ivana Perišića"

Engleski novinari očekuju da će Hrvatska na Euru nastaviti igrati u formaciji 4-3-3. "Većina Dalićevih utakmica odigrana je u ortodoksnom sustavu 4-3-3 s jednim defenzivnim veznim. Njihova igra fokusirana je na sredinu terena, što ne čudi kada su Modriću tamo partneri Mateo Kovačić i Marcelo Brozović. To je jedan od najboljih veznih redova u svjetskom nogometu", pišu Englezi.

Među ostalim, dotaknuli su se Ivana Perišića, koji je nedavno zaliječio tešku ozljedu koljena. "Postoje upitnici oko Ivana Perišića. Zadobio je ozljedu prednjeg križnog ligamenta, kao i nekolicina igrača iz Premier lige, ali očekuje se da će nastupiti. Bio je ključan za Hrvatsku na nekoliko turnira i Dalić se nada da će igrati uz Kramarića i Marca Pašalića u posljednjoj trećini", navodi GiveMeSport.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.