Kod Jakirovića nije postojao. Onda je krvave glave osvojio navijače i postao nositelj

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

DINAMO je sjajno započeo tjedan, pobjedom u Salzburgu protiv Red Bulla u Ligi prvaka. Prvak Hrvatske slavio je s 2:0, a golove su dali Sandro Kulenović i Bruno Petković. U nedjelju Dinamo očekuje jednako važna utakmica, kada od 16 sati igra protiv Osijeka na Maksimiru.

Plavi će tražiti pobjedu kojom bi zadržali korak za Hajdukom koji im na prvom mjestu bježi četiri boda i koji dan ranije igra kod kuće s Lokomotivom. Od Nenada Bjelice možemo očekivati da će zarotirati momčad kako bi zadržao svježinu, pa se velik broj igrača nada da će u narednim utakmicama dobiti šansu. Jedan od onih koji su svoju šansu zasad najbolje iskoristili je Raul Torrente.

Stigao sa zanimljivim pedigreom

Dvadesetdvogodišnji stoper je stigao u Dinamo početkom srpnja ove godine potpisavši ugovor do 2028. Rođen je 11. rujna 2001. u San Javieru, predgrađu Murcije, a u seniorskom je nogometu debitirao već kao 16-godišnjak u lokalnom klubu rodnog grada Racing Cartagena Man Menor. Ubrzo je potom, s nepunih 17, prešao u Granadu.

U početku je nastupao za mladu momčad, a u udarnom sastavu zaigrao je u jesen 2021. godine u sezoni u kojoj su, primjerice, pobijedili Atletico, remizirali protiv Barcelone i imali još nekoliko vrlo zapaženih rezultata.

Torrente je, međutim, ozlijeđen sredinom travnja 2022., nakon čega je izbivao osam mjeseci. Vratio se u potpunosti u prošloj sezoni. U međuvremenu je upisao i nastup za mladu nacionalnu momčad dok ju je s klupe vodio Luis de la Fuente, aktualni izbornik A reprezentacije. Nije se znalo kako će se uklopiti u Zagrebu, ali start nije izgledao obećavajuće.

Pao je u treći plan kod Jakirovića

Dok je trener Dinama bio Sergej Jakirović, Torrente se baš nije naigrao. U početku je bilo logično da neće odmah dobiti puno minuta jer se trebao aklimatizirati i uigrati s ostatkom obrane, ali je potiho, iz drugog i trećeg plana, žudio za pravom šansom.

U mandatu starog trenera Torrente je dobio šest minuta u prvom kolu protiv Istre, a iduće dvije prvenstvene utakmice proveo je na klupi. Jedini susret koji je započeo pod Jakirovićem bio je u prvenstvu protiv Gorice.

Nije dobio ni minutu u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv Qarabaga, a u igru nije ušao ni u remiju protiv Rijeke na Rujevici, kao ni u porazima protiv Hajduka, Bayerna i Slaven Belupa. No, dolaskom Nenada Bjelice za Torrentea se sve promijenilo.

Nova formacija mu, čini se, jako odgovara

Bjelica je već u prvoj utakmici odlučio dati povjerenje španjolskom braniču, i to protiv Monaca, jednog od najtežih ispita sezone. Novi trener Dinama odlučio se za 3-5-2 sustav koji, čini se, puno bolje odgovara svim stoperima koje ima u kadru.

Grafika: Sofascore

Torrente je otad bio prvotimac u sve tri prvenstvene utakmice (Lokomotiva, Istra, Varaždin), kao i protiv Red Bulla u Salzburgu. Navijači i mediji su većinski složni da je u tom periodu, a posebno u dva nastupa u Ligi prvaka, bio jedan od ključnih igrača Dinama.

Torrente je nešto sporiji stoper, ali taj nedostatak se može kompenzirati kada Dinamo igra s trojicom centralnih braniča i kada iza leđa ima korektora. No, vjerojatno je najbolji skakač u ekipi, a to je pokazao i protiv Lokomotive, kad je dao čak dva gola, prva u svojoj seniorskoj karijeri.

Navijače je posebno osvojio protiv Monaca, kada je demonstrirao fajterski duh. Torrente se bespoštedno borio po pljusku, a nije odustajao ni nakon što mu je u obrani Dinamovog gola raskrvarena glava.

Bandažiran je nastavio fajt te s glavom omotanom zavojima efektno i požrtvovno spasio siguran gol tako što je visoku loptu izbio s gol-crte. Naravno, odmah je postao ljubimac navijača, a Dinamo mu je posvetio post na društvenim mrežama. Uz slogan "I krv svoju za plavu boju" objavio je fotografije omotavanja njegove krvave glave prije nego što se ranjen nastavio boriti za Dinamo. 

No, dokazivanje nije ni blizu kraja. Dinamo mora odmah dovesti u red obranu jer je u zadnja dva SHNL kiksa, protiv Istre i Slaven Belupa, primio šest golova. Dok ne počne rutinski pobjeđivati u prvenstvu, ne možemo reći da je Bjelica našao i definirao svoju udarnu postavu.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.