Ovakav Livaja je još veća noćna mora za protivnike

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

HAJDUK je slavio 2:0 na gostovanju kod Slaven Belupa u sklopu 10. kola SuperSport HNL-a i tako iskoristio kikseve Rijeke i Dinama te se odvojio na vrhu ljestvice. S obzirom na prikazano u prvenstvu ove sezone, pogotovo od prve reprezentativne pauze u rujnu, situacija na vrhu ljestvice je realna, ali ne treba se zanositi s četiri boda prednosti. Sve se može jako brzo okrenuti, a tome smo ove sezone već svjedočili.

Prije samo dva mjeseca je izgledalo da će se Dinamo prošetati kroz prvenstvo, a Hajduk raspasti po šavovima zahvaljujući vlastitom unutarnjem kaosu, koji je eskalirao kada je bivši sportski direktor Nikola Kalinić održao bombastičnu presicu uoči gostovanja na Maksimiru. Od tog trenutka je sve nekako bolje krenulo za Bijele i sada su u poziciji koju ni najveći optimisti nakon lošeg početka sezone i nastavka proljetnog mučenja nisu očekivali.

Na Poljudu pušu novi vjetrovi predvođeni trenerom Gennarom Gattusom, koji ne dopušta niti naznaku euforije, a čini se i da su navijači naučili tešku lekciju prošle sezone. Dojam je da cijeli klub i sve što ga okružuje napokon živi mantru "utakmicu po utakmicu". Nema velikih najava i bitna je samo sljedeća utakmica. Što duže Gattuso zadrži takav stav oko sebe, Hajduk će imati veće šanse za uspjeh.

Hajduk je užasno otvorio utakmicu

Hajduk je u Koprivnici imao jako puno sreće, ali ne odlazi nezasluženo s punim plijenom. Skraćeno, Hajduk ne zna kako je vodio 2:0, ali jako dobro zna kako je tu prednost zadržao u drugom poluvremenu. Otvaranje utakmice je bilo jako loše. Prvih 20-25 minuta Slaven je Hajduku nametnuo visok pritisak u kojem se Bijeli nisu ni najmanje snalazili. Nije bilo ni naznake mirnoće i kontrole zbivanja na terenu kakve je Hajduk demonstrirao u posljednjih pet utakmica od kraja kolovoza do danas.

Osjetan je bio nedostatak Dominika Prpića u otvaranju igre, a veliki nemir je unosio netipično nesigurni Ivan Lučić, koji je imao nekoliko bizarnih reakcija s loptom u nogama na samom početku utakmice. Međutim pogrešno bi bilo svaliti sve na leđa obrambene linije. Cijela momčad je bila nesigurna i nervozna, a za to treba dati zasluge i Slavenu, koji je opet pokazao da je njegov bodovni učinak prilično nerealan te je najnesretniji klub ove sezone.

Domaćini su izašli agresivno s jasnom idejom kako će ugroziti Hajduk, a gosti su im dosta pomogli brzopletošću i izostankom bilo kakvog strpljenja na koje su navikli svoje navijače u posljednje vrijeme. Bilo je puno pogrešnih dodavanja i tehničkih pogrešaka s loptom te je utakmica išla u smjeru velike muke za Hajduk u Koprivnici. Slaven je uostalom zabio dva gola, koja su opravdano poništena, ali nekoliko centimetara je u oba navrata dijelilo Hajduk od toga da bude teško kažnjen i na kraju vjerojatno izgubi utakmicu. Imali su sreće u toj fazi utakmice, ali sve nakon toga nema veze sa srećom.

Rakitić je za Hajduk sve što je trebao biti neki drugi Ivan

Hajduk je nakon početnog kaosa pronašao balans, a domaćini su se ispuhali jer je bilo nemoguće da drže toliko dobar pritisak na Hajduk cijelu utakmicu i dva emotivna pražnjenja kod poništenih golova sigurno nisu pomogla. Hajduk je u 30. minuti odigrao prvu smislenu akciju i nakon toga se utakmica svela na punu kontrolu Bijelih, uz povremene bljeskove Slavena, koji nje bio bezopasan, ali ni blizu onome što su pokazali na samom otvaranju.

Glavni razlog za takav razvoj događaja je Ivan Rakitić. Bilo je puno skepse oko njegovog dolaska na ljeto unatoč sjajnom dočeku koji su mu navijači priredili. To je nekako i razumljivo zbog njegovih godina i činjenice da je bio u Saudijskoj Arabiji, nije se znalo u kakvom je fizičkom i mentalnom stanju te je postojala bojazan da u Hajduk dolazi veteranski odraditi nešto što je obećao bliskim ljudima. Na kraju se ispostavilo da je Hajduk u njemu dobio nevjerojatno pojačanje na terenu i izvan njega.

Grafika: Sofascore

Hajduk je u Rakitiću dobio pravog lidera. Puno priča s mlađim igračima i predvodi vlastitim primjerom. Nema stav da je zvijezda kao što realno jest, nego se uklopio u kolektiv, ništa mu nije teško i podredio se momčadi unatoč tome što je u karijeri osvojio više trofeja i odigrao velikih utakmica nego cijela momčad skupa. Isti stav koji pokazuje svakodnevno izvan terena, pokazuje i na terenu. Donosi mirnoću i samopouzdanje drugima te jednostavno čini boljima sve oko sebe uvijek im nudeći opciju za bijeg iz škakljive situacije. On je za Hajduk sada sve ono što je trebao biti neki drugi Ivan.

I jučer je nakon prvih 20 minuta pohvatao situaciju na terenu savršeno, počeo dirigirati tempo utakmice i nije dozvolio da se sve pretvori u teški kaos. Čak je na početku netipično za sebe nekoliko dugih lopti "bacio u bunar" i kad je vidio da to ne prolazi, promijenio je način igre, spustio loptu na zemlju i koristio prostore koji su se nudili kako bi svojoj momčadi dao najbolju šansu za uspjeh. Sve je kulminiralo njegovim prekidom iz kojeg je Hajduk poveo i nakon toga je sve bilo puno lakše. Stipe Biuk je nakon toga zabio svoj prvi gol nakon 15 mjeseci i Hajduk je vrlo sretno i spretno otišao na odmor s velikom prednošću.

Kad Hajduk povede, tu prednost ne ispušta

Ono što smo gledali u drugom poluvremenu je već standard za Hajduk kad povede. Nije Slavenu dozvolio skoro ništa, umrtvio je potpuno utakmicu i zapravo rutinski odradio čuvanje prednosti. Imao je Zvonimir Šarlija veliku šansu na samom početku drugog dijela koja bi potpuno slomila utakmicu, ali i uz to je Hajduk vrlo mirno došao do pobjede. Nije to za Bijele ništa novo ove sezone.

Hajduk je do sada u prvenstvu primio samo jedan gol u drugom poluvremenu utakmice, i to je bilo još početkom kolovoza protiv Lokomotive (1:1), kada je Duje Čop zabio iz kaznenog udarca u 99. minuti utakmice. To je ujedno i jedina utakmica ove sezone u kojoj je Hajduk poveo, a da na kraju nije pobijedio.

Spomenimo i da je Hajduk u zadnjih šest ligaških utakmica primio samo jedan gol, i to je bio autogol Prpića u pobjedi 4:1 protiv Gorice. Zadnji protivnički igrač koji je zabio gol Hajduku je Marcel Heister, koji je zabio za Istru u remiju 1:1 prije skoro dva mjeseca. Kad Hajduk povede, zna ubiti utakmicu i tu prednost zadržati. Gattuso je to ugradio u ovu momčad i tako riješio prilično velik problem koji je Hajduk imao prije.

Ovakav Livaja je najveća pobjeda Gattusa

Dolazak Rakitića u klub ima dodatni bonus, a to je da je rasteretio Marka Livaju. Najbolji strijelac i igrač kluba više ne mora na silu sam sve raditi i pokušavati mijenjati tempo utakmice kad stvari ne idu po zacrtanom planu. Iako je ove sezone opet iznimno učinkovit i već ima 12 izravnih sudjelovanja za gol u prvenstvu, najveća promjena i pobjeda Gattusa je da je Livaju pretvorio u odgovornog igrača u fazi obrane.

Grafika: Sofascore

On protiv Slavena nije uputio niti jedan udarac na gol, što je pravi raritet. To mu se zadnji put dogodilo protiv Dinama u prosincu prošle godine (0:0 na Maksimiru). No unatoč tome što nije pucao prema golu, odigrao je sjajnu utakmicu. Brojke govore za sebe, ali još više govori dojam. Livaja trči, pokriva u obrani, predvodi presing u kojem se sjajno nadopunjuje s Anthonyjem Kalikom (to je glavni razlog zašto Kalik ima prednost ispred Rokasa Pukštasa), a dosegao je i razinu fizičke spreme da ga Gattuso više ne vadi iz igre pred kraj utakmice. Ovo je najkompletniji Livaja od dolaska u Hajduk.

Njegove obrambene brojke u odnosu na prošlu sezonu sve govore. Ima 25% više presječenih lopti po utakmici, čak 250% više oduzetih lopti po utakmici (jučer tri oduzete lopte), 50% više osvojenih posjeda u zadnjoj trećini i 30% više vraćenih lopti nakon gubitka posjeda. Takav Livaja u kombinaciji sa svime što radi s loptom u nogama je još veća noćna mora za protivnike i ogromna snaga Hajduka.

Hajduk u ovom trenutku nema nikakvog razloga za euforiju, ali još manje za neku dramu jer je odigrao loših pola sata na gostovanju. Uostalom, ove sezone se u SHNL-u jako teško pobjeđuje u gostima. Niti jedna momčad nema više od dvije pobjede, a Hajduk je prije sinoć jedini put u gostima slavio protiv Dinama. Za Bijele sada slijedi analiza i priprema za Lokomotivu, bez gledanja iza te utakmice, a najbolje za sve je da tablicu niti ne gledaju. Ona je bitna samo nakon 36. kola.

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.