"Gattusova ruka se vidi. Nema sigurnih igrača u Hajduku"

Foto: Hajduk.hr; Željko Hladika/Pixsell

HAJDUK je u desetom kolu SuperSport HNL-a na gostovanju pobijedio Slaven Belupo 2:0. Momčad Gennara Gattusa do tri boda došla je golovima na kraju prvog dijela. Tomislav Božić zabio je autogol, a u strijelce se upisao i Stipe Biuk. Ovom pobjedom Hajduk se odvojio na vrhu prvenstvene ljestvice s 24 boda, četiri više od Rijeke i Dinama.

Hajduk ove prvenstvene sezone i dalje ne zna za poraz nakon sedam pobjeda i tri remija. Gattuso uživa maksimalno povjerenje svlačionice i tribina, a i sam priznaje kako ovako dobar start nije očekivao. Za komentar aktualnosti vezanih uz Hajduk obratili smo se bivšem veznjaku Hajduka Igoru Musi. 

Musa je prava HNL ikona i ostavio je dubok trag u Rijeci i Hajduku. Na Kantridi je bio jedan od lidera generacije koja je 1999. trebala osvojiti titulu, ali ona joj je oduzeta u korist Tuđmanove Croatije. Ispunio je dječački san i otišao u Hajduk, gdje je uspio osvojiti naslov prvaka 2001. godine. U karijeri je još igrao za Velež, Hrvatski dragovoljac, Xerez i Slaven Belupo.

Kako ste vidjeli utakmicu u Koprivnici? 

Hajduk je teško živio prvih dvadesetak minuta, Belupo ga je iznenadio agresivnom igrom i visokim ritmom, no ta dva opravdano poništena gola su nekako malo usmjerila utakmicu na Hajdukov mlin. Slaven se ispucao i bilo im je teško pratiti taj ritam koji su nametnuli. Hajduk je polako preuzimao utakmicu u svoje ruke i na kraju sretno i spretno zabio golove te rutinski priveo utakmicu kraju.

Kako vidite igru Hajduka u posljednjih nekoliko kola?

Kada momčad prima malo golova ili ih poput Hajduka, koji je u zadnjih šest utakmica dobio jedan gol, ne prima uopće, to znači da u njoj ima discipline i reda. To je Gattusova zasluga i veliki pomak prema naprijed u odnosu na prošlogodišnju momčad. Vidi se da igraju na rezultat i to im dobro ide.

Ako dodamo Rakitića i Livaju, dva igrača koja drže cijelu ekipu, ta neka vertikala momčadi uspješno funkcionira. Gattusova ruka se također definitivno vidi. Nema sigurnih igrača, igra onaj tko ispoštiva zamisli trenera i to je donijelo rezultate.

Koliko je bitna Gattusova posebna bliskost s igračima?

Znamo da je u igračkim danima bio malo osebujan i specifičan, tako da je s terena to prenio na svlačionicu. Ima svoje metode, ispipao je puls momčadi i uspješno ih provodi. Momčad ga prati, a ta konekcija s igračima je vrlo uspješna.

Nekad zagrli igrača, a nekad ga uhvati za vrat i to očito prolazi. Igrači i svlačionica ga podržavaju. Rotira, traži najbolja rješenja, nametnuo je filozofiju da igrači moraju pratiti njegove zamisli. Tko to ne radi, ide na drugu stranu aut-linije.

Što bi Hajduku trebalo u zimskom prijelaznom roku da bi i druga polovica sezone bila uspješna?

Sigurno da unutar kluba znaju kakva su Gattusova razmišljanja. Na toj funkciji moraš imati jako dobru relaciju s trenerom. Trenutno Hajduk živi na disciplini momčadi i igri Rakitića i Livaje. Mislim da bi svakako trebalo dovesti još koje pojačanje da se proširi roster.

Ali nezahvalno mi je govoriti o tome i čak nije ni u redu da govorim o tome. Uvjeren sam da će Gattuso i ljudi koji vode sportski sektor znati povući prave poteze da Hajduk na proljeće bude još bolji i zadrži ovaj ritam.

Je li Hajduk sada spremniji za borbu za naslov u odnosu na prošlu sezonu?

Prošla sezona je bila turbulentna, imali su ogromnu prednost nad Dinamom i ostalim pratiteljima, a sve je na kraju izgubljeno. Takve stvari dobro dođu da sagledaš greške. Hajduk sada igra puno drugačije, drugačije koristi Livaju.

Prošlogodišnji Livaja je dobivao duge i teške lopte za iskontrolirati. Sad ima Rakitića, koji je kompjuter Hajdukove momčadi i dijeli Livaji precizne lopte u noge. Tu je on najjači, kada s igračem na leđima iskontrolira loptu.

Hajduk preko njih dvojice jako dobro izlazi iz obrane, Livaja tu dolazi do izražaja i šalje brze lopte na bokove, sve je to uhodano i ide iz prve. Momčad u svakom slučaju izgleda puno bolje i ozbiljnije nego prošle godine. Rekao bih i da su se nakon te prošlogodišnje euforije sada stabilizirali svi u klubu, i igrači, pa čak i navijači. Svi su oprezniji i fokusiraniji na utakmice, što je ključno.

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.