Rijeka sada vuče potez van svake logike

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

RIJEKA je u posljednjoj utakmici petog kola SuperSport HNL-a remizirala sa zagrebačkim Dinamom (1:1) i tako se djelomice iskupila za katastrofalni poraz od ljubljanske Olimpije u kvalifikacijskoj utakmici Konferencijske lige nekoliko dana ranije.

Bile su to dvije od tri ključne utakmice Bijelih u samo tjedan dana, koje će zasigurno imati učinak na cijeli ostatak klupske sezone. Rezultatski bi se moglo reći da je Rijeka izašla s polovičnim uspjehom, no poraz od Olimpije bio je toliko težak da je bacio mrlju na vrijednu pobjedu u Osijeku i remi s uvjerljivo najjačom momčadi u državi.

Rijeka je teški tjedan odradila - polovičnim uspjehom

Ranije sam spomenuo da su pobjede nad Istrom 1961 i Osijekom utakmice koje za ispravnu interpretaciju valja staviti u odgovarajući kontekst. Isto vrijedi i za uzvratni susret s Olimpijom. Kao što je Rijeka šokirala Istru dvama vanserijskim pogocima i izazvala kratkotrajni psihološki raspad momčadi u kojem su igrači u bijelom utabali put do pobjede; kao što je Rijeka iskoristila Osijekov igrački raspad nakon dojmovno solidnog, ali rezultatski katastrofalnog ulaska u sezonu; tako se i Rijeka u Ljubljani nakon primljenog gola u drugoj minuti - raspala.

To ne znači da se najteži europski poraz u povijesti kluba, i to od ravnopravnog protivnika, što na papiru Olimpija jest, može nazvati ičim drugim no katastrofom. No taj rezultat isto tako realno ne odražava razliku u kvaliteti igrača koji su istrčali na Stožicama. Točnije, Olimpija možda u ovom trenutku i jest bolja od Rijeke, no nije momčad koja je od Rijeke bolja za pet golova razlike.

Olimpija je raznijela Rijeku

Iz te utakmice potrebno je istaknuti neadekvatnu pripremu momčadi od stručnog stožera – iz taktičke, ali i psihološke perspektive. Igrači Olimpije gonili su Rijekine kao bijesni psi, a na njihovu agresiju i presing igrači Rijeke kao da nisu bili pripremljeni. Rani gol dodatno je potresao momčad koja se dvama ligaškim pobjedama očito nije napunila s dovoljno samopouzdanja da bi svoj europski izazov odradila na razini prošlogodišnje Rijeke protiv Lillea.

Igrači slovenskog kluba vidjeli su da su svaki duel i svaka ničija lopta njihovi te jednostavno nastavili mljeti protivnika koji je bio na konopcima od samog početka utakmice i ranog negativnog rezultata. U takvoj situaciji nikakve izmjene niti reakcije s klupe više nisu mogli Rijeci donijeti povratak u utakmicu.

Niti 24 sata ranije Dinamo je uvjerljivo prošao zahtjevnog protivnika u vidu azerskog Qarabağa, što je bio nastavak niza od šest uzastopnih pobjeda, odnosno čak 20 uzastopnih službenih utakmica bez poraza. U takvom odnosu snaga dvaju najboljih hrvatskih klubova iz prošle sezone, čak su se i najoptimističniji navijači Rijeke u nedjelju nadali tek minimalnom porazu, a priče o novoj rezultatskoj blamaži bile su dio gotovo svakog razgovora.

Ranjenoj Rijeci uspjelo je ono što prošlosezonskoj nije

Sam početak utakmice dao je za pravo onima koji su gajili crne slutnje. Izuzetno ofenzivno posloženi Dinamo pritisnuo je Rijeku u prvih 40 minuta i nanizao nekoliko prilika od kojih je iskoristio jednu te stigao u zasluženo vodstvo. Potop je bio logičan nastavak susreta, no Rijeka je za razliku od ljubljanskog izazova pokazala izuzetnu psihološku stabilnost.

Pritom je umnogome pomogao žuti karton i posljedična zamjena Petra Sučića koji je u paru s Josipom Mišićem držao defenzivnu stabilnost ekipe s čak petoricom ofenzivaca u ekipi. Dogodila se pritom i raritetna situacija da momčadi s uvjerljivo najširim rosterom lige nitko od igrača s klupe nije donio potrebni impuls. Uz to ide fusnota da je Dinamu zbog ozljeda nedostajalo nekoliko igrača, dok su zaigrali i neki koji su bili načeti.

Izlaskom Sučića Rijeka je prepustila posjed lopte Dinamu, no efektivno je preuzela kontrolu nad utakmicom te je pritom svela goste na 40 minuta bez upućenog udarca. Momčad s Kvarnera je stigla do izjednačenja, a mogla je i preokrenuti utakmicu, premda će se svi akteri ovog dvoboja složiti da je remi najrealniji rezultat.

S obzirom na ishode utakmica protiv Dinama prošle sezone, kada su dvije momčadi bile u direktnom dvoboju za dva trofeja, koji su uglavnom bili na štetu Rijeke te s obzirom na šokantni poraz protiv Olimpije, u riječkom taboru ovaj bod sigurno smatraju "punom šakom brade". Ironično, Rijeka je prošle sezone s iznimkom uzvrata finala Kupa Hrvatske dojmovno odigrala bolje utakmice, no izgubila ih je tada četiri od šest. Ovosezonska igrački slabija Rijeka odigrala je zreliju i mudriju partiju od svojih prethodnika.

Kupljeno vrijeme i jačanje kadra

Time su si Radomir Đalović i njegovi suradnici kupili malo mira pred reprezentativnu pauzu koju na Rujevici moraju iskoristiti za lizanje rana, ali i dovođenje pojedinaca na odgovarajuću razinu fizičke spreme. Van svake logike, u klubu su se tek nakon ispadanja iz Europe aktivirali na tržištu, pa valja očekivati nova lica u riječkoj svlačionici koja će trebati i uigrati i uklopiti u postojeću momčad.

U svemu tome u klubu zaista trebaju žaliti za nikad boljom prilikom ne samo za europsku jesen već i za europsko proljeće. Rijeka je i u Elfsborgu i u Olimpiji imala protivnike po svojoj mjeri koje je trebala proći, što bi klubu ponudilo potpuno drukčiju perspektivu za nastavak sezone. Osim već standardne financijske injekcije, ogledi s europskim protivnicima klubu bi donijeli razvijanje igrača, kao i podizanje njihovih cijena samim pojavljivanjem na europskoj pozornici.

Rijeka je na ligaškoj tablici na drugoj poziciji s dva boda zaostatka za Modrima, a od pet odigranih utakmica već je "odradila" Osijek i Dinamo, što je sjajna pozicija za nastavak sezone. Dinamove obaveze u Europi zasigurno će odnijeti neke bodove na domaćem frontu, a Rijeka treba vrebati te prilike te se zadržati pri vrhu ljestvice dovoljno dugo da, kao i prošle sezone, sama sebe, ali i druge klubove uvjeri da se može zasmetati Dinamu u lovu na novi naslov. Realno, iluzorno je očekivati da se itko s ovako moćnim Dinamom može ravnopravno uključiti u borbu za titulu.

Snagu same Rijeke ove sezone i dalje ne možemo jasno precizirati. Momčad je u usporedbi s prošlom sezonom oslabljena igračkim odlascima, a ostaje za vidjeti tko će još potpisati u narednim danima i koliko će ta imena, neovisno o svojoj papirnatoj težini, zaista donijeti na terenu. Novi trener u kratkom je periodu pokazao određene jakosti, ali i mane te stručnom stožeru svakako reprezentativna pauza dolazi u najbolje vrijeme. Tek će vrijeme i naredne utakmice dati precizniji odgovor na pitanje što točno možemo očekivati od ove Rijeke.

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.