Srbija sanja UFC-ov pojas. Za vikend joj je zadnja šansa da san ostane živ

Foto: Profimedia

U NOĆI sa subote na nedjelju održava se veliki UFC-ov event. Glavna borba večeri priredbe UFC 308, koja će se održati u Abu Dhabiju, borba je za pojas prvaka u perolakoj kategoriji. Titulu brani španjolsko-gruzijski borac Ilia Topuria, dok je izazivač Max Holloway, bivši prvak i jedan od najboljih boraca u povijesti divizije.

Sunaslovna borba večeri je ona između Khamzata Chimaeva i Roberta Whittakera, a pobjednik će vjerojatno dobiti napad na pojas prvaka. No, velikom dijelu regionalnih fanova najzanimljivija borba bit će ona između srpske MMA zvijezde Aleksandra Rakića i Dagestanca Magomeda Ankalaeva. Srbija sanja UFC-ov pojas, a ovo joj je vjerojatno zadnja šansa.

Rapidan uspon

Sjajni 32-godišnji borac rođen je u Beču, gdje i živi cijeli život, ali se oduvijek izjašnjavao kao Srbin, a svojoj rodnoj zemlji često zamjera činjenicu da ga podcjenjuje jer MMA ne doživljava pravim sportom.

Rakić je karijeru počeo 2011. godine i doživio je vrlo brz uspon, pa je već 2017. bio u UFC-u s omjerom od osam pobjeda i jednog poraza. U poluteškoj diviziji najveće MMA organizacije se vrlo brzo etablirao kao jedan od najkompletnijih i najizdržljivijih boraca.

U UFC-u je zaredao s četiri pobjede, a posebno je impresivan bio nokaut highkickom protiv legendarnog Jimija Manuwe. Poraz od Volkana Oezdemira na bodove podijeljenom sudačkom odlukom nakon tih uspjeha bio je kontroverzan i dobar dio fanova je smatrao da je Rakić pobijedio borbu, a sam borac je isticao kako je pitanje vremena kada će postati prvak.

Uskoro je skinuo velike skalpove protiv Anthonyja Smitha i Thiaga Santosa što mu je priskrbilo meč s Poljakom Janom Blachowiczem, a znalo se da će pobjednik tog dvoboja dobiti napad na pojas. Rakić je sjajno krenuo u meč, ali mu je početkom treće runde propalo koljeno i sudac je morao prekinuti meč.

Sada spašava status u vrhu

Nakon dugotrajne terapije vratio se u kavez, i to na main cardu najvećeg eventa u povijesti, UFC 300. On i bivši prvak Jiri Prochazka pružili su odličan meč, a Čeh je slavio tehničkim nokautom u drugoj rundi. S obzirom na to da je zbog ozljede zadnju pobjedu upisao 2021. godine, nije se znalo kako će UFC gledati na Rakića nakon tog poraza.

No, koliko ga cijene pokazali su tako što su ga uvrstili na još jedan PPV event, i to u borbi protiv jednog od najboljih boraca divizije, Ankalaeva, prvorangiranog borca divizije koji je po tom kriteriju bolji od Rakića za četiri pozicije.

Iako UFC nikad javno ne otkriva svoje planove, računica je jasna. Porazom bi Rakić ispao iz ozbiljnijih kalkulacija za prvaka i trebale bi mu barem dvije, a možda i tri velike i atraktivne pobjede da se vrati u taj razgovor. No, u slučaju pobjede, Rakiću se otvara put prema pojasu.

Na njegovu sreću poluteška divizija nije pretjerano bogata borcima najvišeg kalibra, pa je tako zadnji izazivač prvaka Alexa Pereire bio Khalil Rountree Jr., sedmorangirani borac koji je daleko od statusa zvijezde. Zvijezda, barem u onom američkom smislu riječi, nije ni Rakić i zbog toga mu je put do vrha teži nego klasičnim lajavcima i trash talkerima.

Ako atraktivno pobijedi Ankalaeva i završi borbu, nije nezamisliv scenarij po kojem će UFC već u idućoj borbi Rakića upariti s Pereirom. U najgorem slučaju, Rakić će se popeti za par pozicija i do borbe za naslov će morati ostvariti još jednu pobjedu. Srbija nikad nije imala UFC prvaka i Rakić je daleko najbolji borac u povijesti te zemlje, a u subotu mu je zadnja šansa da svoj san održi živim.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.