Norveški naftni fond ima sve manje prihode

Foto: scx.hu

NORVEŠKI naftni fond, vrijedan 870 milijardi dolara, što ga čini najvećim državnim fondom na svijetu, ima sve manje prihode.

Pad cijena nafte na svjetskim tržištima koji je počeo sredinom prošle godine, smanjio je prihode Fonda, koji su u drugom kvartalu ove godine iznosili 12 milijardi kruna (9,5 milijardi kuna), dok su u prva tri mjeseca ovce godine prihodi iznosili samo 5 milijardi kruna. Za usporedbu, prosječni kvartalni prihod fonda, u posljednjih deset godina, kako navodi Bloomberg, iznosio je 60 milijardi kruna.

Pad prihoda mogao bi utjecati na globalna tržišta, jer je fond veliki ulagač u europske dionice, a prošle godine je postao drugi najveći strani kupac nekretnina u SAD-u.

"Još uvijek imamo pozitivan neto priljev, ali to je sada vrlo malo. Iako ne planiramo odmah promijeniti strategiju fonda, sada više nećemo imati veliku količinu gotovina za investicije", rekao je za Bloomberg direktor fonda Yngve Slyngstad.

Fond je do sada obično koristio priljev novca za promjene u strategiji fonda, kao što je bilo povećanje ulaganja u nekretnine, ili izlazak na tržišta u razvoju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.