Novi vođe postrojbi HV-a hodali od Udbine do Knina. U 2 dana prehodali 88 km

Foto: MORH

Dvodnevna hodnja polaznika 12. naraštaja Središta za razvoj vođa Marko Babi od Udbine do Knina, duga 88 kilometara, završila je danas svečanim uručenjem nagrada i priznanja na Kninskoj tvrđavi, priopćilo je večeras Ministarstvo obrane RH.

"Polaznicima 12. naraštaja obuke Središta za razvoj vođa Marko Babić, Zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan nakon završne 88 kilometara duge hodnje od Udbine do Knina uručene su značke i diplome na Kninskoj tvrđavi", dodaju iz MORH-a.

Zahtjevnu obuku završilo je 36 polaznika 12. naraštaja

Izazovnu i zahtjevnu obuku za razvoj vođa Središta za razvoj vođa završilo je 36 polaznika 12. naraštaja, među kojima je jedna pripadnica Slovenske vojske.

Najboljim polaznikom 12. naraštaja proglašen je skupnik Josip Rebić, pripadnik Gardijsko mehanizirane brigade, koji je nagrađen pištoljem HS-a s posvetom.

Tradicionalno, predvođena zapovjednikom Središta i prvim dočasnikom, kolona je stigla na vrh Kninske tvrđave, gdje su se okupili brojni prijatelji i obitelji polaznika.

"U Središtu obučavamo vođe HV-a za novo vrijeme"

Zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan, brigadir Dražen Batrnek polaznicima je čestitao na uspješnom završetku obuke.

Istaknuo je da se u Središtu obučavaju vođe HV-a za novo vrijeme, sposobni ići u korak s promjenama u sigurnosnom okružju koje se odvijaju velikom brzinom. 

Na svečanoj završnoj ceremoniji u Kninu, osim brigadira Batrneka, bili su i zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, brigadir Željko Marinov, načelnik stožera, zamjenik zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade, brigadir Ivan Jenjić, izaslanik zapovjednika snaga Slovenske vojske, zapovjednik 10. pješačke pukovnije, pukovnik Žiga Pretnar, prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske, časnički namjesnik Dalibor Dumbović, dodaju iz MORH-a.

Pukovnik Marko Babić je branitelj Vukovara i heroj Domovinskog rata

Središte za razvoj vođa Marko Babić je nazvano po heroju Domovinskog rata, pukovniku Marku Babiću, branitelju Vukovara. Namjena je Središta ciljanom obukom razvijati visokomotivirane, obučene i kompetentne vođe HV-a na temeljnim razinama zapovijedanja, uz primjenu suvremenih standarda obuke, uvažavajući izazove suvremenog sigurnosnog okruženja.

Do danas obuku je uspješno završilo 577 pripadnica i pripadnika, od kojih su 33 žene i devet stranaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.