Oeiraški manifest za unaprijeđivanje narodnih knjižnica

U svrhu razvoja usluga narodnih knjižnica i poticaja nove faze inovacija među europskim knjižnicama, arhivima i muzejima, na konferenciji u portugalskom gradu Oeirasu donesen je Oeiraški manifest.

Riječ je o strateškoj izjavi koju je na toj konferenciji, održanoj 13. i 14. ožujka, dogovorilo oko 180 ministara, državnih dužnosnika i stručnjaka iz 41 zemlje, uključivši i predstavnike iz Hrvatske, priopćeno je danas iz Ministarstva kulture.

Manifest ističe potrebu dostatnog financiranja i podrške knjižnicama na državnoj i lokalnoj razini radi njihova razvoja kao centara pristupa digitalnim sadržajima i ispunjavanja potreba svih građana u informacijskom društvu.

Za ispunjenje tih ciljeva narodne knjižnice moraju ponuditi inovativne i kvalitetne usluge uz pomoć novih tehnologija te raditi na povećanju korištenja svojih usluga.

Sudionici konferencije složili su se da će potpora uslugama narodnih knjižnica, arhiva i muzeja na lokalnoj i europskoj razini građanima Europe donijeti znatne koristi. Taj cilj ovisit će o raspoloživosti financijskih sredstava i primjeni načela koja promiče PULMAN mreža (Europes network of execellence for public libraries, museums and archives).

Glavne teme skupa bile su suradnja knjižnica, arhiva i muzeja u demokraciji i građanskom društvu, cjeloživotnom učenju, gospodarskom i društvenom razvoju te kulturnoj raznolikosti.

Hrvatsko izaslanstvo predstavilo je knjižničnu praksu u Hrvatskoj, na primjerima riječke Gradske knjižnice, informatičkih programa u kulturnim ustanovama, hrvatskoj Vladi i Ministarstvu kulture te programa mreža Culturelink i Culturenet.

U izaslanstvu su bili pomoćnica ministra kulture Branka Šulc, ravnateljica riječke Gradske knjižnice i nacionalna koordinatorica projekta PULMAN Marija Šegota-Novak te Verena Tibljaš, knjižničarka riječke knjižnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.