Ovo je "najuzornija seoska žena" u Hrvatskoj. Nije šala, osvojila je tu titulu

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Aleksandra Berić iz Ljupine, prigradskog naselja u Novoj Gradiški, ove je godine proglašena za - najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Kako jedna osoba postane "najuzornija hrvatska seoska žena", pitate se? Objašnjenje je sljedeće: "Kroz svoj život i rad, Aleksandra je uspjela spojiti obiteljski život, poduzetništvo i očuvanje tradicije."

Prijepodne radi u gradskoj upravi, gdje se najviše bavi temama vezanim za poljoprivredu. Poslijepodne je poduzetnica, majka i domaćica koja vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Obiteljsko gospodarstvo Berić bavi se uzgojem svinja, ratarstvom, a također su aktivni u seoskom turizmu te nude autentične slavonske specijalitete i priče o slavonskoj baštini.

 

Poseban doprinos Aleksandra pruža kroz svoj projekt Kuća baštine, kojim turistima prezentira bogatu povijest i kulturu Slavonije. Ona i njezina obitelj proizvode vlastitu hranu na svom OPG-u, dok se Aleksandra brine o financijama i knjigovodstvu farme. Tečno govori engleski i njemački jezik, što joj uvelike pomaže u komunikaciji sa stranim gostima.

Koji su uvjeti?

Prema pravilima izbora, najuzornija hrvatska seoska žena je hrvatska državljanka koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela.

U svojoj sredini žena je i poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice.

Primili je političari

Koliko HDZ-ovci cijene titulu "najuzornije seoske žene" govori i činjenica da je Aleksandru danas primio brodsko-posavski župan Danijel Marušić, a jučer i predsjednik sabora Gordan Jandroković. Čestitke su upućene i prvoj pratilji Dijani Matuzalem te drugoj pratilji Ivani Golenko.

Aleksandra je titulu osvojila prije tri dana u Benkovcu na 24. izboru. Za titulu Najuzornije hrvatske seoske žene natjecalo se 16 žena iz cijele Hrvatske koje obrađuju zemlju, bave se poljoprivredom i stočarstvom.

Organizator natjecanja je Udruga Hrvatske seoske žene, a izbor je održan pod pokroviteljstvom sabora, Sunčane Glavak, zastupnice u Europskom parlamentu, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, Zadarske županije i Grada Benkovca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.