Fotograf s Velebita snimio komet koji se neće ponoviti sljedećih 80 tisuća godina

Fotograf Davor Strenja uspio je snimiti komet C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS s Velebita.

"Čekalo se dugo i evo jedna jedina fotka kometa prije nego ga je pokrila naoblaka", napisao je uz fotografiju noćnog neba kojim je proletio komet.

World of wonders Photo: Davor Strenja Čekalo se dugo i evo jedna jedina fotka kometa prije nego ga je pokrila naoblaka

Objavljuje Davor StrenjaSrijeda, 16. listopada 2024.

Ovo se neće ponoviti 80 tisuća godina?

Komet su otkrili astronomi 2023. godine u dva neovisna opažanja – najprije u Kini (observatorij Tsuchinshan) i potom u okviru projekta ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) u SAD-u. Njegova orbita klasificira ga kao dugoperiodičan komet, što znači da mu je potrebno nekoliko tisuća godina da obiđe Sunce. 

Prema trenutnim astronomskim procjenama, komet C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS ima orbitalni period od otprilike 80 tisuća godina. To znači da će mu nakon prolaska kroz unutrašnjost Sunčevog sustava i oko Sunca 2024. godine trebati čak 80 tisuća godina da se ponovno vrati u našu blizinu.

To također implicira da bi ovo mogao biti jedini put u modernom vremenu kad će komet biti vidljiv sa Zemlje, pružajući jedinstvenu priliku za promatranje i znanstvenu analizu.

Prema podacima NASA-e i drugih izvora, komet Tsuchinshan-ATLAS trenutno se kreće prema unutrašnjosti Sunčevog sustava, s perihelem (najbližom točkom Suncu) u listopadu 2024. Astronomi nisu bili sigurni hoće li komet zaista biti vidljiv golim okom, pa je činjenica da je komet uistinu vidljiv ovih dana oduševila ljubitelje astronomije.

Najspektakularniji komet desetljeća

Komet C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS mogao bi pomoći u istraživanju tzv. rezervoara kometa u Kuiperovom pojasu i Oortovom oblaku, koji okružuju Sunčev sustav. Proučavanje kometa s dugim orbitalnim periodima, poput ovog, važno je za razumijevanje dinamike tih udaljenih regija.

Mnogi ga nazivaju najspektakularnijim kometom viđenim u ovom desetljeću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.