Pokrenuta peticija za zaštitu pjevača nakon Liamove smrti, ima već 24.000 potpisa

Foto: EPA

Peticija za donošenje novog zakona o zaštiti mentalnog zdravlja umjetnika nakon smrti Liama Paynea prikupila je više od 24.000 potpisa. Zvijezda grupe One Direction preminula je 16. listopada nakon pada s trećeg kata hotela u Buenos Airesu.

Liam svoj uspon do slave opisao kao "pomalo toksičan"

Payne je ranije opisao svoj brzi uspon do slave kao "pomalo toksičan" u intervjuu iz 2019. za Men's Health Australia. Bio je otvoren o svojim problemima s alkoholom, a prošle godine je proveo 100 dana na rehabilitaciji, rekavši obožavateljima na YouTubeu da se brinuo da postaje "netko koga više nije prepoznavao".

Sharon Osbourne, bivša članica žirija na britanskom talent showu The X Factor, gdje je Payne prvi put stekao slavu, komentirala je smrt 31-godišnjaka, pitajući gdje je bila glazbena industrija kad mu je bila potrebna. Osbourne je nastavila u objavi na Instagramu: "Liam, srce mi puca. Svi smo te iznevjerili. Bio si samo dijete kad si ušao u jednu od najtežih industrija na svijetu. Tko je bio uz tebe?"

Želi se podići svijest

Peticija je u međuvremenu pokrenuta kako bi se podigla svijest o "ogromnom pritisku" koji industrija zabave, poznata po svojem glamuru i slavi, vrši na mentalno zdravlje umjetnika. U peticiji se navodi: "Posljedice poput stresa, tjeskobe, depresije, zloupotrebe supstanci pa čak i samoubojstva alarmantno su česte. Prema istraživanjima, izvođači imaju dva do tri puta veću vjerojatnost da će patiti od ovih problema u usporedbi s općom populacijom."

Peticija se poziva na tragičnu smrt Paynea s mnogim drugima te tvrdi da industrija "mora biti odgovorna za dobrobit svojih umjetnika". "Pozivamo zakonodavce da stvore zakone koji štite mentalno zdravlje umjetnika unutar industrije. Takav zakon bi zahtijevao redovite provjere mentalnog zdravlja, odgovarajuće razdoblje odmora i prisutnost stručnjaka za mentalno zdravlje na snimanju, uključujući kontinuiranu podršku tijekom njihove karijere.

"Uloga umjetnika je neprocjenjiva"

To bi osiguralo zdravije, sigurnije i pogodnije radno okruženje za umjetnike kako bi razvijali svoje talente uz smanjenje psihološkog stresa. Ovo bi također uključivalo rane intervencije kako bi se zaštitili umjetnici prije nego bude prekasno. Osim toga, sve veći broj glazbenika koji umire prije 35. godine je zabrinjavajući. Moramo djelovati odmah! Uloga umjetnika je neprocjenjiva ne samo u svijetu zabave već i u društvu. Osigurajmo njihovu zaštitu i dobrobit", stoji u peticiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.