Solo putnica nahvalila balkansku zemlju: "Skriveni dragulj, sve je povoljno"

Foto: Instagram

Solo putnica i influencerica Rachel Smith iz Surreya u Engleskoj na Instagramu i TikToku objavljuje fotografije i snimke s putovanje te svojim pratiteljima nastoji dati što bolje preporuke. Nastoji istaknuti uobičajene pogreške koje solo putnici rade, a koje ih skupo koštaju. Rachel je dosad posjetila 21 zemlju, a svoja putovanja financira balansiranjem više poslova.

"Kreatorica sam sadržaja na društvenim mrežama, voditelj tima u jednoj pekari, a povremeno radim i u jednom kafiću. To zna biti dosta iscrpljujuće, ali imam fleksibilno radno vrijeme pa mogu putovati. Zaradim između 2000 - 2500 funti (2400 - 3000 eura) mjesečno, što je dosta ako znaš pametno putovati", ispričala je 24-godišnja Rachel za Daily Mail. 

Svidjela joj se jugoistočna Azija

"Ne želim samo 'skinuti s popisa' zemlje koje želim posjetiti, već želim putovanja doista doživjeti. Volim učiti jezike, upoznavati lokalce, otkrivati skrivena mjesta. Često biram mjesta koja su povoljna, a zatim nakratko posjetim obližnja mjesta. Jugoistočna Azija je super. U zemljama poput Tajlanda, Vijetnama i Laosa možete pronaći prekrasan smještaj, ukusnu hranu, pa čak i aktivnosti za djelić cijene koju biste platili u zapadnim zemljama", ispričala je.

"Filipini su mi omiljeni za daleka putovanja. Relativno su jeftiniji u usporedbi s mnogim drugim destinacijama, a plaže su nevjerojatne. Toliko toga ima za vidjeti, a možete to doživjeti bez da potrošite puno novca. Plus, lokalno stanovništvo je nevjerojatno ljubazno i gostoljubivo", nadovezala se, a onda otkrila koja joj je omiljena destinacija u Europi.

Nahvalila Crnu Goru, posjetila Split i Dubrovnik

"Crna Gora mi je definitivno omiljeno mjesto u Europi. Možda nije popularna kao zemlje oko nje, ali je jednako lijepa. Bila sam oduševljena pejzažima. Najbolje od svega je to što je sve povoljno - hrana, smještaj, prijevoz... Crna Gora je stvarno skriveni dragulj u kojem možete doživjeti ljepotu i čaroliju bez da potrošite bogatstvo", opisala je.

Jednom je prilikom posjetila i Split te Dubrovnik.

Prednosti solo putovanja

Rachel je navela i najčešće pogreške koje solo putnici rade i prednosti solo putovanja.

"Uobičajena greška koju primjećujem je da putnici često podižu male iznose gotovine s bankomata. Svaki put plaćaju naknadu od tri posto ili više. S vremenom, to se stvarno nakupi. U suštini bacate novac. Također, ljudi previše troše na hranu. Treba biti oprezan, ali prihvaćanje lokalne kuhinje je dio avanture. Samo malo istražite, pročitajte recenzije, idite tamo gdje izgleda čisto i vjerujte svom osjećaju. Izbjegavajte jela koja vam izgledaju sumnjivo, ali nemojte propustiti priliku da probate nešto novo", ispričala je.

"Solo putovanja mi daju slobodu da istražujem svojim tempom. Volim se probuditi i odlučiti gdje ću ići, a da se ne moram ni s kim dogovarati", zaključila je i dodala da je na putovanjima vrlo lako upoznati nove ljude, pogotovo ako odsjedate u hostelima.

"Hosteli su sjajni za to, posebno na mjestima poput Tajlanda i Indonezije, gdje prolazi toliko puno putnika. Moj savjet je da budete otvoreni i prijateljski raspoloženi. Pridružite se grupnim obilascima, sudjelujte u aktivnostima u hostelima ili čak započnite razgovor u lokalnom kafiću", objasnila je.

Santorini ju razočarao

Za kraj je otkrila koje mjesto nikako ne bi preporučila turistima.

"Izbjegnite Santorini u Grčkoj, koliko god bio lijep. Krajolici su zadivljujući, ali je postao prenapučen i preskup. To je turistička zamka. Bila sam frustrirana, pogotovo koliko je teško bilo naći taksi. A kad bih ga pronašla, naplatili bi lude iznose čak i za kratke vožnje. Drago mi je što sam ga vidjela, ali ne bih se vratila", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.