Suđenje za navodnu pljačku Ristovića u vili kod Splita: "Psovali su nas i vikali"

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Pred Općinskim sudom u Splitu svjedočila su dvojica zaštitara koje je angažirao vlasnik vile u Kaštelima, na padinama Kozjaka, slovenski državljanin Rok Gale (53), kako bi iz luksuznog objekta 2020. godine "deložirao" bračni par Ristović, njihovu kćer i pomoćnicu, piše Slobodna Dalmacija.

"Majmuni, sad ćete vi vidjeti!", "Sad će doć moji prijatelji pa će vas isprebijati", citirali su zaštitari pred sudom pokojnog Vidoja Ristovića. Tvrde da su i on i Nikolina Piše psovali i prijetili. "Štakori, spavate u grmlju!", "Evo vam pare, samo se maknite!", navodno im je vikala Pišek.

Krađa u vrijednosti preko 300 tisuća eura

Glavna rasprava u postupku se vodi protiv Gale, i to zbog krađe novca, satova i drugih dragocjenosti vrijednih preko 300 tisuća eura. Prema optužnici, Gale je u noći s 30. na 31. srpnja 2020. godine iskoristio situaciju dok su bračni par Ristović i njihova djeca bili odsutni iz vile za odmor, koju su unajmili za razdoblje od 19. srpnja do 1. kolovoza, pa je neovlašteno ušao u vilu.

U optužnici se navodi najmanje 63 tisuće eura u gotovini, muški sat Cvstos, vrijedan 18 tisuća eura, zlatni muški sat Pierre Kunz, vrijedan 25 tisuća eura, sat Rolex Sky Dweler Rose Gold, vrijedan 35 tisuća eura, narukvicu Cartier Love s brilijantima, vrijednu više od 40 tisuća eura, ženski prsten Cartier Panthere, koji vrijedi 24 tisuće eura, i ženski prsten Chopard, vrijedan čak 65 tisuća eura.

Optuženik je u međuvremenu promijenio prebivalište, sada živi u Sarajevu. 

"Prijetio da će pozvati Gotovinu"

Jedan od zaštitara je nekadašnji uspješni boksač, hrvatski olimpijac i vlasnik zaštitarske tvrtke Patronus Primus, Vedran Đipalo, kojeg je prije dvadesetak godina ispred sinjske diskoteke iz pištolja pokušao ubiti nezadovoljni gost.

"Prijetio je i da će pozvati generala Gotovinu... Ubrzo su stigla dvojica bajkera, i oni su pitali što radimo, i njima smo rekli ‘svoj posao‘ i da ne mogu dalje prići vili. Kako je vlasnik pozvao policiju, stigla je i patrola pa su se ta dvojica bajkera izgubili. Nakon pregovora, jedan policajac i ja smo ušli u vilu s djevojkom i tom ženom, uvijek smo bili zajedno, kako bi iznijeli sve stvari. Nitko cijelo to vrijeme nije prigovorio da nešto nedostaje, da nema nekih stvari", rekao je Đipalo na sudu, prenosi Slobodna.

Ono što se smatra najvažnijim detaljem suđenja je činjenica da su obojica svjedoka prilično uvjereni i izričito su potvrdili da nitko sa strane Ristovića, ni njihova kći ni pomoćnica, nije u tih nekoliko sati dok je trajala drama, nije spominjao nestale dragocjenosti.

Što se događalo u vili?

Ristovići su s dvije Nikolinine kćeri, njegovom kćeri i s prijateljima došli u vilu 19. srpnja preko agencije Vip Holiday Booker.

Kao vlasnica vile navodi se Ana Šabić, supruga slovenskog državljanina Roka Gale. Kako je tvrdila Nikolina, dvanaestog dana boravka u vili, s 30. na 31. srpnja, izbačeni su na ulicu. Rok Gale je navodno napao Vidoja, njena kći Hana pala je u nesvijest zbog stresa i završila na Hitnoj, a tvrdili su i da su ostali bez stvari u vrijednosti između 275 i 300 tisuća eura.

Pišek je navela da je riječ o novcu u gotovini (65 do 68 tisuća eura), muškom satu Custos (18 tisuća eura), satu Rolex Daytona rose gold (35 tisuća eura), narukvici Cartier Love s brilijantima (40 tisuća i 600 eura), muškom satu Pierre Kunz (zlato) 13/50 (25 tisuća eura), ženskom prstenu Cartier Panther (25 tisuća eura) te Chopard prstenu 3.75 ct (bijelo zlato) vrijednosti 65.000 eura. 

Ispričala je da je sve krenulo još prvog dana kad su došli u vilu koju su platili 19.500 eura za 14 noćenja.

Galina verzija je bila drugačija.

"Uništavali su mi kuću. I premda sam ih na to stalno upozoravao, nisu prestajali, a na kraju su mi još i zaprijetili. Uvijek se trudim oko gostiju, nikada prije, ponavljam, nikada ni s kim nisam imao problema. Pa osam ljudi je dva dana čistilo nakon njih. Morali smo kupovati nove stvari. Da su se držali kućnog reda i da nisu prijetili, nikada do toga ne bi došlo", tvrdio je on.

"Agenciji je bilo prijavljeno da će doći s dva pomeranca, a imali su četiri psa i toga afričkoga ježa koji je zasmrdio čitavu sobu. Ti psi su skakali u bazen i spavali su u krevetima, premda je to bilo zabranjeno kućnim redom. Navečer smo promijenili brave na vratima i zapriječili im ulaz jer smo se bojali da će sve uništiti. Kasnije smo im uz pratnju policije dali da iznesu stvari. Ma ništa nismo niti pipnuli, nikakvo zlato, novac, ništa. Ostavili smo sve kako smo našli da oni mogu iznijeti", rekao je.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.