Zašto žene varaju? Stručnjakinja za veze otkrila 6 glavnih razloga

Foto: Press

Tracey Cox, stručnjakinja za veze, navela je šest ključnih razloga zašto žene često varaju svoje partnere. "Ako ste žena koja je odlučila varati, možda to radite iz više složenih razloga", rekla je ona za Daily Mail te dodala: "Neki razlozi bi vas mogli i iznenaditi."

Emocionalno zanemarivanje

Emocionalno zanemarivanje uključuje partnera ili supruga koji "konstantno ne primjećuje, ne reagira ili ne uzvraća" na iskazane osjećaje svog partnera. Objasnila je da to može biti uzrokovano brojnim faktorima, uključujući užurban način života, društvena očekivanja ili visoku razinu stresa koju partner osjeća. 

"Nažalost, emocionalno zanemarivanje je iznimno teško uočiti, jer vaš partner ne radi ustvari ništa krivo", rekla je Tracey. Objasnila je i koji su jasni znakovi ovog problema: odgađanje planova, osjećaj usamljenosti i nesporazum oko onoga što vaš partner želi i očekuje od vas.

Cox tvrdi da su žene koje pate od manjka emocionalne povezanosti sklonije varanju.

Osveta

"Ako vas je u prošlosti partner povrijedio, možda mu želite uzvratiti", objasnila je stručnjakinja. 

"Nije samo stvar izjednačavanja računa: radi se o vraćanju osjećaja kontrole i dostojanstva u vezi gdje se osjećamo izdanima", rekla je te dodala: "Možda to nije najbolji potez, ali teško je odoljeti porivu da povrijedimo partnera na isti način na koji smo i sami povrijeđeni."

Borba za moć

"Bilo da se radi o novcu, statusu ili godinama, ako ste previše različiti u nekim stvarima, to može ozbiljno naštetiti vezama", rekla je. Prema njezinim riječima, žene koje se osjećaju kao da su "niže" u odnosu na svoje partnere ponekad posegnu za kontrolom kroz preljub.

"U vezama gdje postoje emocionalne ili psihološke neravnoteže, prevara je način vraćanja osjećaja kontrole", objasnila je Cox i dodala: "To je posebno česta pojava kada je jedan partner previše dominantan ili kontrolirajući. Ako se bojite izravno suočiti s njim, raditi nešto tajno iza leđa kako biste se bolje osjećali može vam djelovati kao druga najbolja opcija."

Loš seksualni život

Prema studiji objavljenoj u Nacionalnim institutima zdravlja, između 15.2% i 50.4% žena nije zadovoljno svojom seksualnom životom u vezi ili braku. Cox tvrdi da ta neumorna želja za boljim seksom sve više žena navodi da se udaljavaju od svojih partnera i supruga.

"Ako seks nije dobar ili redovit kod kuće, vjerojatnije je da ćete ga potražiti negdje drugdje", izjavila je.

Potreba za neovisnošću

"Ako nemate vrijeme za sebe, to može jako opteretiti vašu vezu", rekla je Tracey. 

"Imate kućanske poslove, posao, roditeljske obaveze, društveni život koji treba održavati i uz to, naprimjer, plan vježbanja... Treba vam vremena da nekad jednostavno budete vi sami, izvan svih očekivanja. Dok se neki opuštaju u spa centru, drugi zovu svoje ljubavnike kako bi uživali u malo avanture", objasnila je ona peti razlog. 

"Stalni stres balansiranja karijere, majčinstva i drugih obaveza čini da se mnoge žene osjećaju nedovoljno cijenjenima i preopterećenima", dodala je. 

Dosada

"Gotovo osam posto žena priznalo je da su varale jednostavno zato što im je bilo dosadno, još pet posto reklo je da su to učinile zbog želje za nečim novim", izjavila je Tracey te dodala: "Monogamija može pružiti sigurnost i društvo, ali i u dobrim vezama postoje trenuci kada sve postaje monotono."

Također, posavjetovala je sve da, ako se dogodi takva situacija, pronađu način kako se boriti protiv dosade. "Nije rješenje okrenuti se drugoj osobi", rekla je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.