Ove navike roditelja ozbiljno štete djetetovom mentalnom zdravlju, kažu psiholozi

Foto: Pexels

PSIHOLOZI tvrde da odrastanje uz pretjerano stroge, kontrolirajuće ili perfekcionističke roditelje može ostaviti brojne negativne posljedice na mentalno zdravlje djeteta. Iako ne postoji savršen način roditeljstva, svaki roditelj ostavlja određene psihološke ožiljke na svojoj djeci, donosi You Tango. Evo koje odgojne navike posebno štete mentalnom zdravlju djeteta.

Potiskivanje ili zanemarivanje osjećaja

Prvi i najčešći simptom da su nas odgojili roditelji perfekcionisti jest da ćemo često biti skloni potiskivanju svojih emocija. Bez obzira na to radilo se o tuzi, ljutnji, frustraciji, ljubomori ili bilo kojoj drugoj emociji koja se u modernom društvu često označava kao negativna, vjerojatno ćemo imati problema s pristupom određenim emocijama na svakodnevnoj bazi. Naime, brojni roditelji često uče dijete da mora potiskivati ili zanemarivati vlastite osjećaje, a to je, kažu psiholozi, opasno za njegovo mentalno zdravlje.

Posramljivanje

Mnogi roditelji često potpuno nesvjesno posramljuju svoje dijete, bez obzira na to je li riječ o sarkastičnim komentarima ili nekom drugom načinu ponašanja zbog kojeg se dijete osjeća loše. Psiholozi upozoravaju da takvo ponašanje može dovesti do tjeskobe kod djece, a u starijoj dobi do depresije ili nekih drugih mentalnih poremećaja.

Neprestano kritiziranje

Poneki roditelji skloni su neprestanom kritiziranju, što također ostavlja negativne posljedice, naročito ako se takvi obrasci ponavljaju tijekom dužeg razdoblja. Naime, djeca koju su roditelji često kritizirali u većini slučajeva postaju nesigurna, sklonija su perfekcionizmu i nedostaje im samopouzdanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.