Dizajneri se slažu: Vrijeme je da se oprostimo od ovih kuhinjskih elemenata

Foto: Shutterstock/Pexels/links.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO ste se uselili u stariju kuću, vjerojatno ste naišli na zastarjele kuhinjske elemente i uređaje. Iako starinske kuhinje mogu biti šarmantne i učiniti prostor posebnim, često nisu praktične za današnje potrebe.

Bambi A'Lynn Bratton, dizajnerica interijera, smatra da starinske kuhinje mogu biti lijepe i zadržati autentičan izgled. S druge strane, Katelyn De Spain naglašava da kuhinja treba biti praktična i udobna. Ona preporučuje da se kuhinja modernizira dodavanjem novih uređaja i radnih površina, što može poboljšati svakodnevni život i povećati vrijednost doma.

Mnogi dizajneri kažu da su kuhinjski elementi iz 60-ih, 70-ih i 90-ih godina zastarjeli i da ih ne treba vraćati u modu.

1. Popločane radne ploče

Popločane radne ploče su dodale puno stila i uzoraka u kuhinje, a postale su popularne 1970-ih. De Spain objašnjava da su se tada smatrale vrlo izdržljivima i bile su omiljene zbog raznih dizajna koje su nudile.

Međutim, s vremenom su ljudi shvatili da nisu baš praktične. "Kad su ih koristili, brzo su shvatili koliko je teško održavati fuge čistima", rekla je De Spain za Apartment Therapy. Danas se često bira prirodni kamen, poput kvarca ili mramora, jer je trajniji i funkcionalniji.

2. Podovi od linoleuma

Iako je linoleum prisutan još od 19. stoljeća, postao je popularan sredinom 20. stoljeća, no danas izgleda prilično zastarjelo u usporedbi s modernim podnim materijalima. Dizajnerica interijera Ayten Nadeau preporučuje korištenje prirodnih materijala poput pluta ili bambusa. 

3. Granitne ploče

Granit je postao popularan materijal za radne površine 2000-ih godina i još uvijek se često koristi, no u modernim kuhinjama može izgledati pomalo zastarjelo. Bratton savjetuje da se "riješite granita" i umjesto toga odaberete mramor ili kvarc kako biste postigli suvremeniji izgled.

4. Jeftini uređaji

KitchenAid toster, 159.99 eura

Nisu svi retro kuhinjski uređaji loši ili jeftini. Na primjer, neki hladnjaci iz 1970-ih poznati su po svojoj dugovječnosti i izdržljivosti, što ih čini boljima od mnogih modernih modela.

Međutim, ako ste se uselili u kuću koja ima jeftine ili stare uređaje, oni možda neće zadovoljiti vaše potrebe i mogli bi biti nefunkcionalni.

Dizajnerica Bratton savjetuje da u tom slučaju razmislite o zamjeni tih jeftinih aparata kvalitetnijim i dugotrajnijim opcijama. Preporučuje brend KitchenAid kao dobar izbor jer su njihovi uređaji poznati po izdržljivosti i funkcionalnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.