Bjelica: Iznenađujuće je sve što se dogodilo

Foto: GNK Dinamo Zagreb

NENAD BJELICA (53) je ponovo trener Dinama. Prvi mandat hrvatskog stručnjaka trajao je od 2018. do 2020. te je bio iznimno uspješan s osvajanjem dva naslova prvaka Hrvatske, Kupom i Superkupom. Drugi započinje kao nasljednik Sergeja Jakirovića, i to u teškom trenutku nakon remija s Rijekom (1:1) te poraza od Hajduka (0:1), Bayerna (9:2) i Slaven Belupa (4:1). Dinamo je potvrdio Bjelicu kao novog trenera, a on je odmah dao izjavu za službenu stranicu kluba. 

Koliko su osjećaji drugačiji? Okolnosti su drugačije, kako se osjećate?

Jako se dobro osjećam, tako sam se osjećao i zadnji put. U sličnoj situaciji sam dolazio u Dinamo. Istina, tada na kraju sezone, a sada praktički na početku. Jako sam sretan što sam opet tu s vama.

Je li Vas iznenadio ovakav razvoj događaja?

Iskreno, jest. Općenito ova rezultatska kriza je bila neočekivana, ništa nije upućivalo na nju. Ja sam prije 12-13 dana razgovarao s kolegom Jakirovićem, koji je tada bio trener Dinama. Dobri smo prijatelji i kolege, opušteno smo razgovarali nakon Qarabaga o svemu što dolazi.

Nitko uopće nije razmišljao o tome. No, nogomet je nepredvidiv. Događaju se ovakve stvari kao što se dogodilo njemu i Dinamu u zadnjem periodu. Tako da jesam iznenađen, nisam to očekivao ni razmišljao o tome. Zbog toga je iznenađujuće sve što se dogodilo, ali to se događa u nogometu.

Vremena nema, sve se brzo događa, odmah dolazi Lokomotiva, a nakon toga Monaco. Što možete napraviti u kratkom roku?

Problem momčadi je više psihološki, a na tome se u razgovoru s igračima može puno napraviti. Fizički, taktički i tehnički ne možete puno promijeniti u tako kratkom roku. Moramo vratiti samopouzdanje igračima.

Dinamo ima vrlo kvalitetnu, jako dobro posloženu, dupliranu i tripliranu momčad na svim pozicijama, praktički 26-27 igrača od kojih svaki može biti važan dio momčadi. Na psihološkom planu ćemo raditi do Lokomotive, a onda se fokusirati na sljedeću utakmicu.

Kakvi su dugoročni ciljevi?

Poboljšavati Dinamo i njegovu igru, sve što se može poboljšati. Dinamo je jako dobro izgledao u zadnjem periodu, bio je pet-šest mjeseci bez poraza. Definitivno kvaliteta postoji.

Kakav ćete stil igre gajiti i koliko ste se u zadnje četiri godine promijenili kao trener?

Svaka država ima svoje karakteristike, morate se adaptirati na njih. U Berlinu sam igrao u sustavu 3-5-2, u kojem baš i ne volim igrati, ali bio sam primoran. Bit će to aktivan i agresivan nogomet, za gol više. Nadam se da ćemo rezultatski podići Dinamo, kao i u svim ostalim aspektima.

Očekuju Vas stari znanci poput Kévina Théophile-Catherinea, Brune Petkovića, Arijana Ademija, Danijela Zagorca, Sandra Kulenovića, Sadegha Moharramija i Dine Perića.

Još je uvijek tu šest-sedam igrača iz onog kadra. Radujem se što ću ih vidjeti i što ću upoznati druge igrače. Neke znam iz SHNL-a, a druge strance sam upoznao. Pratio sam dosta SHNL-a, ne samo Dinamo. Praktički nemam nepoznanica, pogotovo što se tiče Dinama. S tim sam dečkima tada dobro surađivao. Nema razloga da tako ne bude i sada.

Tko će biti u Vašem stožeru?

Znamo tko će biti, sa mnom dolazi pet ljudi. To su pomoćnici Danijel Jumić i Nino Bule, mentalni trener Luka Bjelica, analitičar Jasmin Osmanović i kondicijski trener Leo Sovina.

Svi su ti dečki već bili u sustavu Dinama, osim Luke i Danijela, ali su puno toga prošli s nama. Uz njih će u stožeru ostati Gojko Mrčela, Sandro Perković, Hrvoje Jozak, Ivan Šuta i Stipe Marina. Vidjet ćemo hoće li se događati male korekcije.

Što biste izdvojili iz prvog mandata?

Izdvojio bih to da smo nakon 40 godina prezimili u Europi. Bila je posebna utakmica i atmosfera, velika magla, nije se znalo hoće li se završiti utakmica. Na kraju je to bila velika pobjeda i radost svih nas. To je jedan od brojnih lijepih trenutaka koje sam doživio u Dinamu. Nadam se da ću u narednom periodu doživjeti jednako lijepe ili još ljepše.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.