Dinamo je od sinoć blizu povijesnog pothvata i novog bogatstva

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

POBJEDOM nad azerbajdžanskim prvakom Qarabagom (3:0) u prvoj utakmici play-offa Lige prvaka te izglednim prolaskom u glavni dio natjecanja Dinamo nije samo na pragu 30 milijuna eura UEFA-inih premija ove nego i iduće sezone. 

Dinamo nakon velike pobjede nad Qarabagom ima razloga za dvostruko slavlje i ove i iduće sezone

Naime, UEFA ne omogućava izravan ulazak u glavni dio najboljeg i najbogatijeg nogometnog natjecanja samo najboljim i najbogatijim klubovima. Priliku da se bogatstva i utakmica s elitom domogne i bez potucanja po pretkolima na ljetnoj žegi nudi i najboljem od prvaka iz, nazovimo je tako, europske više srednje klase.

Dinamo je, dakle, na korak do Lige prvaka ove sezone nakon što odigra samo jedno pretkolo, ali zato što sjajno kotira na tablici prvaka s navedenim statusom, otvara mu se i realna mogućnost da idućeg ljeta bez ijednog pretkola uđe u Ligu prvaka i uzme desetke milijuna a da ne mora nikoga eliminirati ili strepiti. 

Zašto je Dinamu bitno osvojiti i zadržati drugo mjesto na ovoj tablici?

Dinamo je s koeficijentom 45.000 trenutno na trećem mjestu tablice prvaka ili potencijalnih prvaka zemalja koje ne daju izravne sudionike Lige prvaka, iza Šahtara (47.000) i Rangersa (55.000), ali izglednim prolaskom protiv Qarabaga idućeg tjedna dobiva tri boda. S njima će hrvatski prvak preskočiti ukrajinskog i biti drugi, sa 7 "bodova" manje od škotskog kluba.

Football Meets Data, platforma za nogometnu statistiku i analitiku, ističe da je "ekstremno važno" koji će klub na kraju iduće sezone biti na drugom mjestu ove tablice. Naime, ako Rangers, trenutno uvjerljivo prvi na ovoj tablici, iduće sezone ne osvoji škotsko prvenstvo, ispada s ove tablice, a prvo mjesto na njoj uzima idući najbolje rangirani klub.

Ovo je pod uvjetom da taj klub osvoji nacionalno prvenstvo iduće sezone i da osvajač Lige prvaka 2024./25. bude klub koji je u domaćem prvenstvu završio na mjestu koje vodi u Ligu prvaka.

Dinamu je Šahtar daleko važniji rival od Rangersa

Lako je moguć ovakav rasplet i da idućeg ljeta klub koji Rangersima uzme prvo mjesto i tako izbori izravan ulazak u Ligi prvaka bude Dinamo. Više je razloga za to. Rangersi već tri godine nisu prvaci Škotske, u kojoj suvereno vlada Celtic. U Hrvatskoj, pak, već početkom sezone vidi se da je Dinamo nedodirljiv, a bilo kakav drugi rasplet osim njegove obrane naslova čini se nemogućim.

Zato će Dinamo ove sezone puno više nego na Rangerse, koji su u Europa ligi, paziti na Šahtar, koji je također u Ligi prvaka. Hrvatski prvak mora zadržati prednost nad ukrajinskim kako bi na kraju sezone bio ispred njega na tablici prvaka i izravno ušao u Ligu prvaka. Naravno, pod uvjetom da Šahtar osvoji naslov.

Liga prvaka je od ove sezone doista liga. Dinamo u njoj traži 8 bodova

Dinamu svaka pobjeda u Ligi prvaka donosi 2, a remi 1 bod. S obzirom na to da će u novoj Ligi prvaka, koja se više ne igra po skupinama, nego ligaški s 36 klubova, Dinamo imati nekoliko suparnika s kojima se da igrati, FMD ističe da bi s primjerice 8 bodova sigurno bio među top 24 kluba koji prolaze u nokaut-fazu.

Do sada je u Ligi prvaka svakom klubu bilo zajamčeno 6 utakmica, a sada ih je minimum 8, pa Dinamo i tako ima šansu približiti se Rangersima na prvom mjestu spomenute tablice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.