Hrvatski golman odradio je transfer karijere. Za Index otkriva kako je do njega došlo

Foto: Privatna arhiva

DINKO HORKAŠ (25) je novi vratar španjolskog prvoligaša Las Palmasa, a s klubom iz La Lige potpisao je ugovor do ljeta 2028. godine. On bi trebao zamijeniti prvog čuvara mreže Alvara Vallesa (26), kojeg Las Palmas namjerava prodati ovo ljeto. Horkaš je sedmi Hrvat koji će igrati za njih, a prije njega su u klubu bili Marko Livaja, Alen Halilović, Robert Jarni, Nenad Bjelica, Dragan Skočić i Boris Rapaić.

Do sada je bio član bugarskog Lokomotiva iz Plovdiva, u kojem je upisao 52 nastupa te 20 puta sačuvao mrežu netaknutom. U Bugarsku je otišao u ljeto 2022. godine, kada je napustio svoj matični klub Dinamo. Za aktualne prvake Hrvatske nije nikada upisao službeni nastup iako je u klubu proveo ukupno 11 godina. Tijekom staža u Dinamu odlazio je na posudbe u Zrinjski, Posušje i Varaždin, za koji je u sezoni 2020./21. upisao 22 nastupa u SuperSport HNL-u.

Proglašen je najboljim vratarom bugarske lige za 2023. godinu. Tako je odlučilo 111 predstavnika bugarskih medija u okviru dodjele nagrade za najboljeg nogometaša Bugarske koja se održala 63. put u povijesti. Horkaš je jednom nastupio za U-21 reprezentaciju Hrvatske, a s njim smo razgovarali o dojmovima i očekivanjima nakon velikog iskoraka u karijeri.

Vaš potpis za Las Palmas je glasno odjeknuo u hrvatskoj nogometnoj javnosti. Posljednjih godina malo Vas se spominjalo u medijskom prostoru jer ste branili u Bugarskoj, koja nije baš praćena liga u Hrvatskoj. Kako je došlo do transfera iz Bugarske u Španjolsku?

Nisam mislio da ću iz bugarske lige otići direktno u La Ligu, ali to je nogomet. Samo treba vjerovati u sebe i sve će se posložiti prije ili kasnije. Ključnu ulogu u ovom transferu je imao moj agent, koji je pozvao šefa skauta Branka Milovanovića, desnu ruku predsjednika Las Palmasa Miguela Angela Ramireza, na utakmicu u Plovdiv protiv CSKA. Ja za to da su me gledali nisam ni znao dok nisam potpisao.

Tek onda mi je agent sve rekao o tome što se odvijalo u pozadini transfera. Od te utakmice u listopadu prošle godine do travnja ove godine moj agent je bio na sastancima i pregovarao o svemu. Meni ništa nije govorio jer mi imamo takav odnos, da mi ne govori za opcije dok nemamo realnu ponudu. Imao sam ponude iz Škotske, Cipra, Poljske i još nekih država, ali agent mi je govorio da budem strpljiv. Upozorio me da će me Lokomotiv možda staviti i na klupu dok čekamo, ali da će sve doći na svoje kad bude vrijeme.

Jeste li bili i sami iznenađeni da Vas takav klub želi u svojim redovima?

Nisam očekivao ovakav transfer bez obzira na to koliko ja vjerujem u svoje kvalitete, ali, eto, posložilo se onako kako sam oduvijek sanjao, a to je da igram u La Ligi. Što se tiče dojmova i uvjeta, to je skroz na drugom nivou u odnosu na Lokomotiv. Dok sam bio u Dinamu, isto je bio visok nivo, ali ovo je ipak razina više, od kampa za trening i svega što imaju u sklopu njega do stadiona, koji je baš top. Oduševio sam se kada su mi rekli da ima kapacitet od 32 tisuće gledatelja, a imaju 29 tisuća pretplatnika.

Prvi vratar kluba Alvaro Valles je navodno na izlaznim vratima. Jesu li Vam rekli da dolazite biti prvi vratar ili se dolazite tek izboriti za to mjesto?

U nogometu vam nitko ništa ne može obećati, ali doveli su me kao zamjenu za Vallesa, koji bi trebao otići, i na meni je da opravdam povjerenje kluba i trenera te uzmem i sačuvam mjesto prvog vratara kluba.

Foto: Privatna arhiva

U Las Palmasu je prije Vas igralo šest hrvatskih nogometaša. Jeste li se čuli s nekim od njih prije dolaska i je li netko od njih općenito ostavio dubok dojam u klubu?

Nisam se čuo ni s kim od igrača koji su igrali tamo. U 10 dana, koliko sam proveo tamo, upoznali su me sa svime, našao sam stan i stvarno je sve onako kako treba biti, da si samo fokusiran na teren i da radiš svoj posao. Od hrvatskih igrača predsjednik mi je pričao samo o Livaji, da je dobar nogometaš, ali luda glava (smijeh). Predsjednik ga je jako volio jer je buntovnik. Sviđao mu se taj karakter.

Kakve su ambicije kluba za sljedeću sezonu? Pretprošle sezone su se vratili u La Ligu nakon pet godina u drugom rangu, a prošle sezone opstali osvojivši 16. mjesto sa sedam bodova više od zone ispadanja.

Kada su počeli pregovori mog agenta i Las Palmasa, klub je bio jedno mjesto udaljen od Europe, ali onda su u drugoj polusezoni ušli u lošu seriju iz koje se bilo teško izvući. Ambicije su da se stabiliziramo u sredini tablice i da nema ovakvih situacija kao prošle sezone.

Je li u Vašoj glavi dolazak u takvu ligu veliki uspjeh ili tek početak pravog dokazivanja? Već u trećem kolu Las Palmas dočekuje Real Madrid.

Ostvarenje snova je što sam uopće došao u La Ligu, ali u nogometu je očito sve moguće. Naravno da idem korak po korak i prvi cilj mi je stati na gol te dokazati i sebi i drugima da mogu igrat i u takvoj ligi. Bilo mi je neobično gledati imena klubova protiv kojih ću igrati, ali kako se bliži početak priprema, sve više i više sam svjestan kamo idem i spreman sam da sve počne. Oh, bit će zamjene dresova sigurno (smijeh), ali stvarno se sada želim fokusirati samo na početak priprema i na to da budem spreman za sve izazove.

U Dinamu ste proveli 11 godina, bili kapetan juniora u generaciji Šutala i Gvardiola te junak u raspucavanju protiv Liverpoola u Ligi prvaka mladih, ali nikad niste debitirali u službenoj utakmici za prvu momčad. Žalite li za time i imate li ambiciju da se vratite jednog dana?

Eh da, što se tiče Dinama, stvarno sam cijelo djetinjstvo proveo tamo, stekao puno prijatelja i prošao sve i svašta. Ostaje žal za tim službenim nastupom, ali to je tako. Jednostavno trebaš prihvatiti stvari kakve jesu. Često se sjetim tih juniorskih dana i te Lige prvaka za koju i dan danas mislim da smo je mogli osvojiti, samo da nismo popustili zadnjih 10 minuta protiv Chelseaja u četvrtfinalu.

Ostao sam u kontaktu s nekim igračima, ipak sam proveo tamo 11 godina. Trenutno sam fokusiran isključivo na Las Palmas i ne razmišljam o drugim klubovima. Dinamo će uvijek ostati moj klub i, kad god imam priliku, gledat ću utakmice i ostati navijač.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Dinamo Vas je nakon juniorskog staža slao redom na posudbe u Zrinjski, Varaždin i Posušje, a najviše ste se istaknuli u Varaždinu, odigravši 22 SHNL utakmice iako su na kraju ispali iz lige. Jeste li te posudbe doživljavali kao kaznu ili priliku?

Posudbe sam doživljavao kao priliku jer sam bio svjestan da mi treba iskustvo prve lige. Jako mi je žao Varaždina jer smo ispali iz lige i to me bilo jako pogodilo u tom periodu. Baš dobro sam branio cijelu polusezonu do zadnjih par kola, kada sam napravio nekoliko grešaka koje su sasvim normalne u golmanskom poslu. Ali to je iza mene sad i veselim se novim izazovima.

Raskinuli ste ugovor s Dinamom 2022. godine i otišli u Lokomotiv. Kako ste završili u Bugarskoj?

U razgovoru s agentom smo došli do zaključka da nema smisla ostajati u Dinamu, gdje je Livi bio neprikosnoveni broj 1. Imao sam još dvije godine ugovora i raskinuo sam kad nisam imao neke službene ponude kojima bih bio zadovoljan. Nakon nekoliko dana, tijekom kojih je moj agent radio valjda 20 sati dnevno da iskopa nešto negdje, zvao me da dođem u Zagreb da porazgovaramo o mogućnostima.

Bila je ponuda iz danske druge lige, kod trenera Ivana Preleca, koji me baš htio dovesti, iz grčke prve lige, od kluba koji je tek ušao u ligu, i ponuda Lokomotiva. Dogovorili smo se da idemo u Grčku jer je najbolja liga i sve je bilo spremno da idemo tamo. Na putu doma za Sisak me nazvao Vilim Posinković, koji je igrao u Lokomotivu, i rekao mi sve o klubu i gradu te da obavezno idem tamo jer će mi biti super. To je bio trenutak u kojem smo prelomili i otišli u Bugarsku.

Iskreno, bio sam malo skeptičan što se tiče te lige i svega, ali kada sam došao i vidio kako je, uvjerio sam se da mogu napredovati i da mi je to idealna šansa da se dokažem. Baš se pokazala kao pun pogodak. Navijači su me prihvatili i proglasili za najomiljenijeg igrača godine, a dobio sam i nagradu za najboljeg golmana lige u dosta jakoj konkurenciji.

Nakon dolaska u jednu od najboljih europskih liga neizbježno je pitanje hrvatske reprezentacije, a imate i državljanstvo BiH. Očekujete li da Vas izbornik Zlatko Dalić uzme u ozbiljno razmatranje ako sve bude po planu u Španjolskoj?

San svakog nogometaša je reprezentacija, ali ne želim se gurati, nego prvo u klubu dokazati i igrama skrenuti pozornost na sebe. Što se tiče BiH državljanstva, to sam uzeo kada sam otišao na posudbu u Zrinjski da ne budem u kvoti stranca. Nikad nisam razmišljao o njihovoj reprezentaciji jer sam Hrvat i igranje za reprezentaciju je sveto i posebno te bih volio igrati samo za Hrvatsku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.