Kovačić: Modrićeva karijera je neponovljiva, teško ćemo ga zamijeniti

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

HRVATSKA nogometna reprezentacija je u ponedjeljak na riječkoj Rujevici u sklopu priprema za Europsko prvenstvo rezultatom 3:0 uvjerljivo pobijedila Sjevernu Makedoniju. Dvostruki strijelac bio je Lovro Majer, a prvijenac za reprezentaciju postigao je Marco Pašalić.

Gosti nisu bili bez ikakvih šansi, ali Hrvatska je naprosto demonstrirala veću kvalitetu i bolje je koristila svoje prilike. Hrvatske reprezentativce sada čeka prijem kod pape Franje u Vatikanu, a u subotu igraju prijateljsku utakmicu s Portugalom u Lisabonu. Na današnjoj press-konferenciji pred novinarima je Mateo Kovačić koji je protiv Makedonaca predstavljao Hrvatsku 100. put.

Kada se prisjetite 2013. i debija, jeste li tada sanjali o 100. nastupu?

Nisam, išao sam korak po korak kada sam bio mlađi. Nadao sam se doći do visoke razine s Hrvatskom i klubovima. Kada pogledam unazad, prelijepo je doći do 100 nastupa. Bilo je uspona i padova.

Na koji trenutak ste najponosniji?

Uvijek sam bio sretan kada bih došao u reprezentaciju, ne bih izdvajao jedan trenutak. To je uvijek čast. Uživao sam sa starijim igračima od kojih su neki još tu, Luka, Perija, Mandžo, Čarli...da ih ne nabrajam sve. Od njih se moglo puno naučiti. Modrićeva karijera je neponovljiva, sretni smo što ga imamo.

Kakav je osjećaj uoči Eura?

Ja inače ne predosjećam ništa. Atmosfera je fenomenalna, jedva čekamo doći u reprezentaciju i družiti se. Ključ je uživati u druženju i nogometu. Vjerujem u sebe i nas, imamo težu skupine nego inače, ali spremni smo za velike stvari.

Koliko ste naučili od Pepa?

Stvarno naučiš puno od njega, o nekim detaljima koje ti objasni. Kako analizira i priprema utakmice to je zaista neka viša razina. Čast mi je što sam došao u takav klub s takvim trenerom. Prva sezona u novom klubu je uvijek najteža, ali odlično su me prihvatili i Pep mi je puno pomogao.

Koliko je lako igrati s Rodrijem, a koliko teško protiv njega?

Lagano je sigurno. Po meni je trenutno bez ikakve konkurencije najbolji zadnji vezni na svijetu, odmah se osjeti kad ga nema u ekipi. On je naš motor. Najveća je snaga Španjolske i bit će teško protiv njega, ali mi ćemo gledati sebe i dati svoj maksimum.

Kakav je napadač Albanije Armando Broja s kojim ste igrali u Chelseaju?

Odličan, jak na lopti, bit će velika prijetnja za nas. Albanija je tu zasluženo, odradili su odlične kvalifikacije. U današnjem nogometu nema lakih utakmica.

Par riječi o Italiji...

Zadnja utakmica, također vrlo bitna. Znamo o kakvoj se ekipi radi, aktualni prvaci Europe. Spalletti je odličan trener, dosta ga hvale. Bit će dobro posloženi i imaju dobar kadar, neće biti jednostavno, ali uvijek je teško. Treba biti fokusiran na sebe i dati 100 posto.

Može li Engleska do kraja?

Kad pogledaš igrački kadar sigurno, imaju 35 igrača svjetske klase, uvijek su u završnim fazama velikih turnira zadnjih godina, baš me zanima kako će biti tamo.

Kako ste doživjeli Gvardiolovu prvu sezonu u Premier ligi?

Adaptirao se jako brzo i pokazao o kakvom se igraču radi. Napreduje iz dana u dan i nije mogao doći u bolji klub za svoj razvoj. On je jako pametan dečko i bit će na vrhu idućih deset godina.

Koliko još igrača možete dostići u klubu 100?

Neki su mi blizu, neki daleko, ali nikad se nisam opterećivao tim stvarima. Idem korak po korak, najbitnije je biti zdrav i spreman.

Osobna očekivanja od Eura?

Ne volim o tome, zadnjih par natjecanja smo uvijek bili tu, borili se za medalju, ali najbitnije je proći skupinu, a kasnije što bude.

Kako gledate na mlađe koji dolaze?

Tu su s nama i pripadaju ovdje. Baturinu sam sada vidio izbliza i uvjerio se o kakvom se igraču radi. Spremni su i uče, kao i ja mogu sada gledati starije kako rade i odnose se prema ekipi. To je najbitnije, ovdje nema "ja" nego samo ekipa.

Je li Modrićev broj nastupa dostižan cilj?

To je stvarno daleko, nevjerojatno je na kakvoj je razini fizički. Drago mi je da ga ne stignem, da nas vodi što dulje. Nadam se da će još biti tu s nama.

Luka ulazi u 40. godinu, možeš li zamisliti na europskom vrhu za 10 godina?

To je predaleko, ali uvijek sam od sebe očekivao velike stvari. Bitan faktor su ozljede i zdravlje, na meni je da radim na tome. Vidjet ćemo, Luka je fenomen koji je teško ponoviti. Najstariji igrač u Realu koji je i dalje bitan faktor. Tek kad završi ćemo biti svjesni što radi. Ne znam je li ga moguće naslijediti, bit će teško, trebat će puno igrača, cijeli kolektiv da ga se nadomjesti. Svima nam je inspiracija. Trebamo se ugledati na Luku i slijedit njegov put. Pokazao nam je da je sve moguće uz pošten rad.

Je li vas Gvardiol iznenadio igrama na beku?

Vidio sam na treningu da ima i ofenzivne igre u sebi. Možda se najugodnije osjeća na stoperu, ali nije loše da osjeti i druge pozicije, pokazao je da može, od njega možemo puno očekivati, ima samo 22 godine.

Sigurno mu neće biti isto igrati beka u Cityju i reprezentaciji, ali i ovdje puno igramo s loptom, Joško će se adaptirati, izbornik će mu objasniti što od njega traži. To morate pitati njih dvojicu, ali siguran sam da će se Joško brzo adaptirati.

Kako ste doživjeli fizičko stanje Ivana Perišića?

Odlično, rekao sam ako se jedan igrač može vratiti nakon takve ozljede to je Perija. Voli nogomet i motiviran je, nadam se da će rasti iz dana u dan i biti spreman za početak Eura. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.