Luka Baković osvojio broncu u bacanju kugle na Paraolimpijskim igrama

Foto: Profimedia

LUKA BAKOVIĆ osvojio je prvu medalju za Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama u Parizu, a ukupno 27. u povijesti. Hrvatski bacač kugle u finalu na Stade de Franceu okitio se broncom u kategoriji F46 zahvaljujući novom osobnom rekordu, nakon što je kuglu u petoj seriji dobacio na 16.27. Paraolimpijski naslov obranio je Kanađanin Greg Stewart (16.38 m), a srebro je osvojio Indijac Sachin Sarjerao Khilari (16.32 m).

Hrvatska sada na ljetnim Paraolimpijskim igrama ima pet zlata, osam srebrnih i 14 brončanih medalja. 26-godišnji Splićanin je u Pariz stigao kao vlasnik bronce s posljednjeg Svjetskog prvenstva u Kobeu u travnju ove godine i opravdao je očekivanja. U natjecanju je bio treći s osobnim rekordom koji je popravio za 23 cm.

"Sretan sam i zadovoljan, loše sam ušao u natjecanje, ali sam se dizao iz serije u seriju. Mogao sam baciti možda još malo bolje, ali moram biti zadovoljan, pao je osobni rekord", rekao je Baković, koji se u trećoj seriji probio na treće mjesto.

Baković: Nisam obraćao pažnju na svjetskog rekordera

Do kraja natjecanja mu je iza leđa bio svjetski rekorder, Amerikanac Joshua Cinnamo. Međutim, Cinnamo je bacio 60 cm kraće. "Nisam uopće obraćao pažnju na njega, bio sam maksimalno koncentriran na svoju izvedbu", rekao je Baković.

Za Bakovića, koji je rođen bez lijeve šake, ovo su prve Paraolimpijske igre. Zanimljivo, sa 16 godina bio je europski i svjetski prvak u parataekwondou u kategoriji do 75 kg. Međutim, nakon što su ukinuli njegovu klasifikaciju, prebacio se u atletiku, a od medalja ima i broncu s EP-a u poljskom Bydgoszczu 2021., koju je osvojio u bacanju koplja.

U ovoj disciplini Hrvatska je imala još jednog predstavnika - Erik Fabian Kaurin (23) je zauzeo sedmo mjesto s rezultatom 14.94 m. Kaurin je na posljednjem SP-u u Kobeu bio deveti, a neposredno prije puta u Pariz na Zagreb Openu postao je svjetski rekorder u bacanju diska, koje nije paraolimpijska disciplina.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.