Prvi tenisač svijeta pomilovan nakon pada na doping-testu. Ostali igrači su bijesni

Foto: EPA

IZA Talijana Jannika Sinnera (23) je najbolja godina u karijeri. Početkom sezone došao je do svog prvog Grand Slam naslova, i to nakon što je na Australian Openu s trona skinuo Novaka Đokovića, a zatim se učvrstio kao svjetski broj jedan na ATP ljestvici.

Sada je otkriveno da je Sinner u ožujku proživljavao dramu. Naime, pao je na doping-testu. U krvi mu je pronađena niska, ali i dalje nedozvoljena količina klostebola, steroida koji se često koristi za izgradnju mišićne mase. Kada mu je nakon osam dana uzet drugi uzorak, Sinner je i dalje bio pozitivan.

Izgubit će dio bodova i novca

Automatski je suspendiran, ali se uspješno žalio i mogao je nastaviti igrati. Agencija ITIA (The International Tennis Integrity Agency) utvrdila je da je Sinnerovu krv nenamjerno kontaminirao Giacomo Naldi, njegov fizioterapeut.

Naldi je imao posjeklinu na ruci koju je sanirao sprejem kupljenim u ljekarni, a takvi sprejevi često sadržavaju male količine klostebola. Naldi je rukama na kojima je tog steroida bilo u tragovima tretirao Sinnera i tako ga kontaminirao. Nezavisna komisija sada je Sinnera oslobodila krivnje, ali ostat će bez bodova i novca koje je zaradio na turniru u Indian Wellsu.

"On mora biti suspendiran na dvije godine"

Vijest da je prvi reket svijeta dva puta bio pozitivan na doping-testu žestoko je potresla svijet tenisa. Brojne su reakcije ostalih tenisača koji su većinom bijesni. Australski tenisač Nick Kyrgios (28) je ne društvenim mrežama objavio: "Besmisleno. Bez obzira je li slučajno ili namjerno. Ako dvaput budete pozitivni na zabranjenu supstancu (steroid), morate biti suspendirani na dvije godine. Vaš učinak je poboljšan. Krema za masažu, da, lijepo."

Kanadski tenisač Denis Shapovalov (25) osvrnuo se na dvostruke standarde: "Različita pravila za različite igrače... Ne mogu zamisliti kako se sada osjeća svaki tenisač koji je suspendiran zbog nedopuštene supstance."

Britanski tenisač Liam Broady (30) na društvenoj mreži X pokrenuo je raspravu i napisao: "Dopingirao se Sinner ili ne... Ovo nije pošteno. Mnogi tenisači prolaze iste stvari i moraju čekati mjesecima ili godinama da dokažu svoju nevinost. Ovo ne izgleda dobro", a odgovorio je američki tenisač Tennys Sandgren (33): "Ovo je smiješno... Rabljeni steroidi umjesto masaže? ATP gleda samo igrače koji mu donose novac. Dobro za posao, ali loše za transparentnost i integritet."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.