Božinović: ATJ Lučko je najelitnija postrojba hrvatske policije

Foto: Hina

Izaslanik premijera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je da je Antiteroristička jedinica (ATJ) Lučko najelitnija postrojba hrvatske policije istaknuvši kako je svoju reputaciju stekla u najtežim trenucima Domovinskog rata.

"ATJ Lučko je jedna od najelitnijih postrojbi koje Hrvatska ima, a svoju je reputaciju stekla u najtežim trenucima Domovinskog rata", rekao je Božinović prigodom obilježavanja 34. godišnjice osnutka ATJ Lučko u bazi te jedinice.

Naglasio je da su pripadnici te jedinice bili među prvim hrvatskim braniteljima te su obišli sva ratišta, a posebice značajna je bila njihova uloga u ključnim vojno-policijskim operacijama Bljesak i Oluja.

"Radi se o elitnoj postrojbi koja ima međunarodnu reputaciju, surađuje sa svim specijalnim jedinicama nama partnerskih i prijateljskih zemalja. U posljednje vrijeme vrlo intenzivno sa Zračnim snagama i Zelenim beretkama SAD-a", naglasio je.

Božinović je naveo da su vada i MUP u opremu u sredstva specijalne postrojbe od 2017. uložili 73 milijuna eura.  

Milina: S ponosom se sjećamo svih akcija

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina poručio je da se s ponosom sjećaju svih akcija pripadnika ATJ Lučko, a u Domovinskom ratu sudjelovali su od prvih akcija u Pakracu, Plitvičkim jezerima te u svim vojno-redarstvenim akcijama.

Naveo je da je kroz cijeli Domovinski rat prošlo 367 pripadnika te jedinice. Ukupno je u Domovinskom ratu poginulo 767 policijskih službenika, dok ih se 21 još vodi kao nestali. 

Zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk izrazio je zadovoljstvo velikim interesom mladih da se priključe ATJ Lučko, a kako bi postali njezini članovi, moraju ispuniti visoke kriterije. Starosnu dob članova jedinice spustili su za skoro deset godina u odnosu na 2017., a njezini pripadnici opremljeni su po najvišim svjetskim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.