Bačić nije svjedočio na suđenju bivšem šefu Kalmeti. Kaže da je morao biti u saboru

Foto: Pixsell/Josip Regovic

Ponovljeno suđenje za korupciju bivšem HDZ-ovom ministru Božidaru Kalmeti nastavljeno je svjedočenjem nekadašnjeg HDZ-ovog državnog tajnika Željka Tufekčića koji je rekao da je Kalmeta imao pravo raspolagati proračunskim novcem za potrebe promidžbe ministarstva kojem je bio na čelu.

"Ne sjećam se detalja"

Svjedočeći u utorak na zagrebačkom Županijskom sudu na okolnost narudžbe promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske", Tufekčić je kazao da je Kalmeta kao ministar mora, prometa i infrastrukture mogao zatražiti narudžbu i izradu promotivnog filma, kao i raspolagati proračunskim sredstvima za potrebe promidžbe svog ministarstva.

Rekao je i kako je naručivanje promotivnog filma bilo izuzeto iz tadašnjeg Zakona o javnoj nabavi te da se film mogao naručiti izravnom nabavom od dobavljača.

Bačić se nije pojavio

Na pitanje Uskokove tužiteljice Petre Parlov je li postojala obveza prikupljanja više ponuda za izradu filma, Tufekčić je odgovorio kako se ne sjeća detalja, ali je naglasio da je unutar ministarstva postojala proračunska kumulativna pozicija za promidžbu pa sami time nije bilo obveze raspisivanja natječaja.

Uz Tufekčića, danas je trebao svjedočiti i aktualni potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, koji je u inkriminirano vrijeme bio Kalmetin državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a koji je svoj nedolazak na sud ispričao sudjelovanjem na vladinom godišnjem podnošenju izvješća Hrvatskom saboru.

Stoga će Bačić, prema odluci sutkinje Sanje Nole, biti ispitan nakon što se ispitaju ostali svjedoci.

Suđenje Kalmeti i suoptuženicima je ponovljeno nakon što je Vrhovni sud u rujnu prošle godine ukinuo nepravomoćnu oslobađajuću presudu Kalmeti koji je, među ostalim, bio optužen da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Krak afere proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru

Kalmeta je bio oslobođen i za dio optužnice prema kojoj je ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" od marketinške agencije Fimi media koja je, u drugom postupku, osuđena za punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih institucija i tvrtki.

Uz Bačića bi na novom suđenju pred zagrebačkim Županijskom sudom trebao svjedočiti i bivši i Željko Žderić, direktor u međuvremenu ugašene tvrtke Konstruktor.

Također, na sudu bi se kao svjedoci trebali pojaviti i Igor Premilovac, preko čije tvrtke Remorker je prema tvrdnjama tužiteljstva izvlačen novac iz Hrvatskih autocesta (HAC) i Hrvatskih cesta (HC), kao i Josip Sapunar iz HAC-a.

Njih dvojica bili su među optuženicima nakon otkrivanja afere, ali su se nakon priznanja krivnje nagodili s Uskokom. Na potrebu dodatnog razjašnjavanja Sapunarovog inkriminirajućeg iskaza u svojoj je odluku ukazao i Vrhovno sud.

Kaže da je nosio novac Kalmetinim ljidima

Sapunar još je u istrazi Kalmetine suradnike i suoptuženike prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića koji je nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

Na početku ponovljenog suđenja u studenome 2023. Kalmeta je odbacio krivnju i kazao da tužiteljstvo protiv njega nema ni jedan dokaz dok Uskok i dalje tvrdi suprotno. Osim Kalmete krivnju su odbacili i njegovi suoptuženici - Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Stjepko Boban, Damir Kezele i Sandro Vukelić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.