Dvojicu igrača Hajduka pod Gattusom čeka najteža sezona u karijeri

Foto: EPA

HAJDUK je na Poljudu službeno predstavio Gennara Gattusa (46) kao novog trenera. Podsjetimo, splitski klub je u srijedu, 12. lipnja, objavio da će legendarni Talijan povesti momčad u novu sezonu. Potpisao je dvogodišnji ugovor, a momčad će preuzeti od početka priprema. 

Vijest da će slavni trener preuzeti splitski klub odjeknula je kao bomba u domaćem medijskom prostoru. Nakon završnice prošle sezone, u kojoj je Hajduk potpuno potonuo, dolazak Gattusa je ponovno podgrijao atmosferu. No, što u taktičkom smislu možemo očekivati od novog trenera i jesu li on i Hajduk dobar fit?

Što je Gattuso napravio dosad u karijeri?

Gattuso je trenersku karijeru tehnički započeo još u Švicarskoj, gdje je 2013. kratko bio trener-igrač Siona. Nakon kratkotrajnih epizoda u Palermu i Creti prvu pravu trenersku dionicu imao je u Pisi, koju je u sezoni 2015./16. uveo u Serie B. No, odmah je s njom ispao u treću ligu, i to kao zadnja momčad tablice, s 14 bodova zaostatka za zonom spasa.

Potom se vratio u klub svog života te je vodio mladu momčad Milana. Klub je bio jako zadovoljan njegovim radom u Primaveri pa mu je dao povjerenje i u prvoj momčadi. Tamo je trajao pune dvije sezone.

U prvoj je praktički ponovio rezultat Montelle iz protekle sezone i završio je šesti s osvojena 64 boda, a iduće sezone je bio plasiran jednu poziciju više. Bili su to teški dani za Milan, svjetskog giganta koji je prolazio kroz financijsku krizu, pretvorbu, a naposljetku i prodaju.

Iako ga navijači Milana ne preferiraju kao trenera i dojam o njemu je ostao loš, tadašnja momčad je po ulaganjima bila daleko od elite. Uslijedile su dvije najproduktivnije sezone njegove karijere u Napulju, gdje je osvojio kup, a na putu do trofeja je izbacio Lazio, Inter i Juventus. 

Zadnja dva trenerska angažmana bila su za zaborav. Skoro jednako je trajao u Valenciji i Marseilleu. U tim gradovima je trajao po jednu polusezonu, nije uspio uspostaviti prepoznatljiv sustav i nije trebalo puno da ga poprati glas kako je temperamentna svađalica, baš kakav je bio i kao igrač.

Grafika: Sofascore

Kakav stil igre gaji?

Za razliku od trenera iz prvog ešalona, koji imaju prepoznatljiv stil i credo pa prema tome selektiraju momčad i naručuju pojačanja, većina trenera ne ostavlja prepoznatljiv potpis po kojem su njihove ekipe poznate. U tu skupinu spada i Gattuso. No, dovoljno je dugo bio u Milanu i Napoliju da se mogu vidjeti barem natruhe njegove filozofije.

Već je najavio da najviše voli formacije 4-3-3 i 4-2-3-1 i da Marka Livaju vidi na desetki. Rekao je i da voli moderan nogomet baziran na posjedu. Napoli je pod njegovim vodstvom, i dalje na nasljeđu Maurizija Sarrija, bio dominantna momčad u posjedu.

Gattuso voli sporu i sigurnu izgradnju napada, a rješenje protiv suparničkog bloka i presinga nastoji naći kroz pas. Iz Hajdukove perspektive takav profil trenera je obavezan. Većina ekipa u ligi, posebno na Poljudu, povuče se i Hajduk treba biti proaktivan u posjedu i kreirati višak.

Ono što bi moglo predstavljati problem je igra u obrani jer Gattuso generalno preferira strpljivost u bloku i čekanje suparničke greške. Napoli je bio tek deseta momčad lige po tome koliko brzo je njegova momčad vraćala posjed. 

Ako Livaja bude jedan od tri veznjaka, to bi mogla biti velika slabost Hajduka u pozicijskoj obrani jer je on i na vrhuncu forme bio obrambeno neaktivan igrač. Defenzivno slabije igrače u obrani se najbolje sakriva intenzivnim i kratkotrajnim presingom po izgubljenoj lopti. Ne bude li Gattuso na tome inzistirao, igrače iza Livajinih leđa, vjerojatno Žapera i Krovinovića, čeka trkački najteža sezona u životu.

Poruke Kalinića i Bilića su jako indikativne

Zapravo ne znamo kako će Hajduk kadrovski i taktički izgledati iduće sezone. Gattusova ideja ovisit će o planovima Ivana Perišića, o tome hoće li doći dovoljno dobra ponuda za Rokasa Pukštasa i/ili Niku Sigura i o tome koje će igrače dovesti Nikola Kalinić.

Jednako nepoznat je odgovor na pitanje zašto je novi sportski direktor doveo baš Gattusa u trenutku kada je posao s Ivanom Jurićem propao. Je li odlučio da se sa skepsom navijača prema njegovoj novoj ulozi može najbolje boriti velikim imenom koje pokazuje da ima snažne kontakte u Italiji?

Čitanje između redaka onoga što su on i Bilić govorili na presici sugerira takav odgovor. Barem četiri puta su samoinicijativno spomenuli sintagmu "veliko ime". Zanimljivo, puno su manje pričali o disciplini u momčadi nego o njegovoj viziji igre.

Kalinićeva riječ je tu posebno važna s obzirom na to da je do prije mjesec dana bio u svlačionici i sigurno zna što joj nedostaje, ali se vrlo agresivno stvara dojam i narativ da je jedini problem igrača Hajduka želja, htijenje i borba.

Hajduk i dalje ima opasnu momčad koja je tri četvrtine prvenstva bila na vrhu prvenstva i reći da je prilika za titulu propuštena zbog nedostatka želje je birtijska doskočica, a ne adresiranje problema na pravi način.

U konačnici, Gattuso je poslao sasvim direktnu poruku Livaji o igranju malog nogometa na ulici i zaključak je jasan - ili će se Livaja probuditi i prilagoditi svoje ponašanje novim pravilima ili će jedan od njih dvojice napustiti klub vrlo brzo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.