Gattuso: Dajaku je imao problem sa sobom, a ne sa mnom

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

LIDER tablice SuperSport HNL-a Hajduk u subotu na Poljudu u utakmici 11. kola dočekuje Lokomotivu, trenutno osmu ekipu prvenstva. Hajduk nakon deset kola ima četiri boda prednosti u odnosu na Rijeku i Dinamo, pa će i nakon ove utakmice sigurno biti prvi, ali Bijeli će htjeti zadržati opipljivu prednost novom pobjedom.

Trener Lokomotive Silvijo Čabraja zbog žutih kartona neće moći računati na usluge albanskog stopera Jona Mersinaja. Kod Hajduka je i dalje ozlijeđen stoper Dominik Prpić. Utakmicu je na press-konferenciji na Poljudu najavio trener Hajduka Gennaro Gattuso, koji je odgovarao na novinarska pitanja.

Uključili ste se u humanitarnu Bradatu aukciju u sklopu koje ćete se obrijati ako se prikupi 10 tisuća eura za humanitarne svrhe. Kako je došlo do ideje? 

Odmah sam pristao kad sam vidio da su prošle godine uspjeli donirati 100 tisuća eura splitskoj bolnici i najpotrebitijima. Bit će mi to šokantno jer nisam obrijao bradu 20 godina, ali drago mi je da mogu pomoći. U akciju su se uključili i ljudi iz stožera. 

Mogli biste oboriti rekord od 12 utakmica bez poraza, znate li za to? 

Nećemo misliti na rekorde. Uvjerili smo se da je svaka utakmica teška, vidjeli smo u prvih 25 minuta u Koprivnici koliko je svaka utakmica teška. Svaka se treba spremiti dobro, trebamo trenirati i ići dalje. Biti spremni na svaku utakmicu i ne misliti na rekorde. Trebamo biti spremni mentalno, taktički i fizički.

Sutra nas očekuje teška utakmica, možemo ju usporediti s Belupom. Ekipa Lokomotiva je broj jedan u ligi po pitanju presinga i izlaska iz obrane. Brzo izlaze, brzo se razvijaju, mladi su i trče. Trebam spremiti utakmicu u obje faze, i kad imamo i kad nemamo loptu. Moramo biti spremni, utakmica neće biti šetnjica. Opasni su na odbijenim loptama.

Kako pobijediti Lokomotivu?

Nećemo se osvrtati na utakmicu s Lokomotivom u prvom kvartalu. Moramo igrati svoj nogomet, sa svojim mentalitetom. Moramo biti pravi. Dodatna motivacija je 74. rođendan Torcide. Nadam se da će oni zapaliti stadion, ali mi moramo biti pravi da bi nas navijači nosili svojim glasnicama.

Kakva je situacija s Pukštasom i Sigurom?

Ne znam zašto Toni ne pita o Moufiju, Benrahouu, Trajkovskom, ostalima koji ne igraju. Jednostavno je teško odabrati. Svi koji ne igraju su ljuti i trebaju biti ljuti, ali treba trčati i biti spreman. Stojim iza svojih odluka.

Sigur je prije Slavena imao mali zdravstveni problem zbog kojeg nije putovao s nama. Nema obrazloženja zašto Puki ne igra, trenira dobro, ali trenutno ga ne vidim u prvih 11.

Koliko znače četiri boda prednosti? 

Četiri boda se ne osjećaju, mi mislimo samo na sebe. Glavno pitanje je uvijek kako pripremiti iduću utakmicu. Ne smijemo ponoviti grešku iz prošle sezone, kada smo se prerano radovali. Ovdje mi je glavni cilj bio svlačionicu pretvoriti u obitelj. Obitelj ima dobre i loše trenutke, ali okupio sam igrače oko treninga, discipline i poštovanja. 

Ako netko to želi narušiti, onda postajem beštija. Ako netko od igrača želi narušiti odnose u svlačionici, za njega više kod mene nema mjesta. Kada dođe vrijeme da izgubimo utakmicu, stisnut ćemo ruku protivniku, okrenuti se i krenuti dalje.

Želim pohvaliti cijelu ekipu. Četiri mjeseca sam ovdje i ekipa je na visokoj razini. Doživio sam veliku profesionalnost. Imamo 31 igrača na treningu, nekad netko pogriješi, ali preuzme odgovornost i nastavi dalje. Oni žive ovaj klub na terenu i van njega. Jako sam sretan zbog toga i mogu nastaviti dalje. 

Kako ste reagirali na reakciju Dajakua u Koprivnici?

Leon je imao problem sam sa sobom, a ne zato što sam ga izvadio. Bio je svjestan svojih pogrešaka. Rekao sam mu: "Leone nemoj se ubijati sam." Popričali smo na večeri nakon utakmice. U  utorak smo se opet našli i ispričao se cijeloj ekipi, platio je večeru i idemo dalje.

Rekao sam svim igračima da, kada imaju problem sa mnom, dođu, pokucaju na vrata i pričaju. Sam sam bio igrač i kucao sam trenerima na vrata. Leonu sam rekao da je ovo prvi i zadnji put da gledam ovakvo ponašanje.

Zašto Hajduk često prima golove u prvim minutama? 

Ako ne griješim, primili smo samo pet golova u prvenstvu. Pitanje zvuči kao da smo primili 50 golova. Nikad probleme nema samo obrana nego cijela ekipa. 

Prvo poluvrijeme u prvoj utakmici protiv Lokomotive bilo je jako loše, a ekipa je izgledala puno bolje nakon ulaska Trajkovskog. Je li on u konkurenciji za utakmicu?

Prvo poluvrijeme zaista jest bilo katastrofa. On je igrač koji mi se jako dopada, igrač visoke kvalitete. Ima nesreću što je često ozlijeđen. Ima briljantnu tehniku, super je i kao osoba. Promijenio je ritam te utakmice i on je napravio prave stvari. 

Kada pričate o igračima koji ne igraju i zato su ljuti... Lovre Kalinić je kapetan koji ne igra. Hoće li sutra stati na gol? 

Vidjet ćemo sutra tko će biti golman. Garantiram da će Lovre biti prvi golman u Kupu. Svi koji ne igraju moraju biti nezadovoljni, ako sjede na klupi i smješkaju se, trebaju promijeniti posao, nogomet onda nije za njih. Želim osobe ljutitih faca. Želim da oni na klupi treniraju na tisuću posto i žele čim prije u igru.

Istina je samo jedna, prije početka Kupa dao sam Lovri priliku da brani i u prvenstvu. Ne jer sam imao nešto protiv Lučića, nego da Lovru u Kupu ne bacim nespremnog u vatru. Lovre je pravi profesionalac, osobno mu moram zahvaliti kao trener za podršku koju mi daje.

Tko sutra ne može igrati?

Ne može igrati Prpić, Durdov ima mali problem iz Koprivnice i nije neko vrijeme trenirao, pa neće igrati sutra.

Otkad ste vi tu, većina igrača igra bolje. Rijetki su oni koji nisu podigli svoj nivo igre. Dojam je da Lučić sad ima problem u izlascima iz zadnje linije. 

To je zahtjev koji ja imam. On je golman, a nije uobičajeno da golman ima preko 75 dodira po utakmici. Više je zahtjeva i normalno je da ponekad griješi. On je vrhunski golman i prezadovoljan sam s njim. Često se dogodi situacija da se igra 4 na 4, on ima loptu i ja želim da nađe rješenje, a ne da je ispuca. 

Kako naći balans između obrane i napada sutra? 

Sve ekipe koje igraju protiv nas su vertikalne i igraju na duge lopte s kojima smo u problemu. Sutra se igraju dvije utakmice, jedna s loptom i jedna bez nje. Trebamo je iznositi na svoj način, a kada je nemamo, onda je svaka duga lopta protivnika pitanje života i smrti. Moramo biti maksimalno koncentrirani na svaku. Ne želim opet vidjeti utakmicu kao prvih 25 minuta u Koprivnici.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.