TRANSRODNI SPORTAŠI

Rušio rekorde pa postao žena, a sad kaže: Samo se želim zabavljati i opet biti u vrhu

Foto: screenshot Instagram

ZACH BRIDGES bio je jedan od najtalentiranijih britanskih biciklista i još drži nacionalni juniorski rekord u utrci na 25 milja. Sada se zove Emily i na predstojećim Igrama Commonwealtha zastupat će Veliku Britaniju u ženskoj konkurenciji. Neće to biti prvi slučaj promjene spola u sportu i prelaska iz ženske u mušku konkurenciju, ali Bridges je svakako osoba najvišeg sportskog profila koja je napravila tu tranziciju.

U listopadu 2020. Sky Sports je objavio priču koja počinje rečenicom: "Moje ime je Emily Bridges, imam 19 godina i ja sam trans sportaš." Osobnom ispoviješću u jednom od najvećih engleskih medija Bridges je otkrio svijetu da više nije on, nego ona. Emily je dugo bila na hormonalnim terapijama, a sad je ispunila uvjete da se legalno može natjecati među ženama.

Tijekom tranzicije i dalje protiv muškaraca

"Nakon početka hormonalne terapije nisam se željela natjecati u muškoj konkurenciji dulje nego što je nužno. Cijelo vrijeme plan je bio utrkivati se s drugim ženama", rekla je Bridges nedavno za časopis Cycling Weekly.

Ali bilo je nužno, dulje nego u drugim sportovima. Iako je dopuštena granica testosterona od pet nanomola po litri ista kao u atletici, pravila u biciklizmu kažu da osoba mora održavati dovoljno nisku razinu godinu dana prije nego što dobije dopuštenje za prelazak u žensku konkurenciju. Tako se Emily još do prije mjesec dana natjecala s muškarcima.

Na Britanskom sveučilišnom prvenstvu prošlog mjeseca Bridges je u muškoj konkurenciji osvojila zlato u bodovnoj utrci te broncu u momčadskoj, s gotovo 10 sekundi boljim vremenom od onog srebrne ženske ekipe Velike Britanije na lanjskim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Koliko će tek onda dominirati među ženama?

Bio je to njen posljednji nastup među muškarcima. Prije nekoliko dana Igre Commonwealtha službeno su objavile da će na njima ovog ljeta sudjelovati i jedna transrodna biciklistica.

S obzirom na slučaj američke plivačice Lije Thomas, koja je nedavno izdominirala američkim sveučilišnim prvenstvom nakon što kao muškarac nije bila ni među 400 najboljih u zemlji, opravdan je strah sportske javnosti kako će tek nadmoćna biti Bridges, koja je postavljala rekorde i prije promjene spola.

Umjesto u borbi za vrh, skoro na samom dnu

No činjenica je da je terapija ostavila traga na njenim rezultatima. S obzirom na to da se tijekom terapije i dalje morala natjecati protiv muškaraca, bilo je zanimljivo pratiti njene rezultate. Znanstvenici su pratili promjene u snazi, otkucajima srca i drugim parametrima uslijed hormonalne terapije, a rezultati bi se u budućnosti mogli koristiti u sudskim procesima ovakve tematike.

Rezultati na stazi govorili su više nego dovoljno. Prošle godine u utrci na Loughborough Cycling Festivalu zauzela je tek 43. mjesto među 45 biciklista, iako bi se prije terapije u njoj borila za vrh.

"Nisam znala što mi se događa. Više jednostavno nisam bila na toj razini. Teško je to bilo proživljavati nakon što se navikneš na pobjede", objasnila je Emily u razgovoru za Cycling Weekly, u kojem je govorila o životnim izazovima prije početka terapije i sportskim izazovima nakon nje.

Zach nije odustajao ni nakon prometnih nesreća, ni nakon neumjesnih komentara

Još u mlađoj dobi Zach Bridges imao je dvije teške prometne nesreće - jednom se na biciklu sudario s automobilom, jednom s motociklom - iz kojih je izašao bez dugoročnih posljedica i vraćao se sportu koji voli. No s vremenom ta je ljubav iščeznula.

"Morala sam skrivati svoj rodni identitet od kolega, od kojih su neki bili homofobni i ispitivali me o seksualnoj orijentaciji. Do ljeta 2020. izgubila sam ljubav prema sportu, nisam mogla biti svoja i nisam mogla više tako živjeti", ispričala je Emily o događajima koji su prethodili njenom izlasku u javnost na stranicama Sky Sportsa.

Mogu li hormonalne terapije zatomiti učinak puberteta?

U osobne razloge promjene spola ne treba ulaziti, ali u kontekstu sporta transrodne osobe s pravom još izazivaju ogromne kontroverze zbog nepravedne prirodne razlike u muškoj i ženskoj fizionomiji nakon puberteta, koju ni hormonalne terapije ne mogu iznivelirati.

"Ti ljudi govore o čimbenicima poput visine. Da, sa 188 cm prilično sam visoka, ali uspjeh u biciklizmu ne ovisi o visini. Neki od najboljih biciklista prilično su niski, a na dužim planinskim utrkama visina je hendikep jer nosiš i veću težinu", pravda se Bridges.

Pravda za jednu osobu ili pravda za sve

Globalni moral posljednjih godina zagovara inkluzivnost u svakom pogledu i s te strane Bridges svakako zaslužuje podršku u želji da živi u tijelu u kojem će se osjećati ugodno i prirodno. U sportu, međutim, situacija je puno kompleksnija i logično je upitati je li pravda za jednu osobu važnija od pravde za sve djevojke koje će zbog potencijalne nepravedne prednosti Emily Bridges ostati bez snova o medaljama ili čak mjesta u reprezentaciji i same prilike da nastupe na nekom velikom natjecanju.

"Ja se samo želim zabavljati i opet biti kompetitivna u utrkama", kaže Emily, a ovogodišnje Igre Commonwealtha pokazat će kakva je u odnosu na žensku konkurenciju te dati jasniji odgovor o pravednosti i opravdanosti dopuštanja transrodnim sportašicama da se natječu među ženama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.