Šimunić o crvenom kartonu Livakovića: Pogledaj VAR ako nisi siguran

Foto: EPA, Robert Anic/PIXSELL

DOMINIK LIVAKOVIĆ dobio je izravni crveni karton u 76. minuti utakmice Poljske i Hrvatske (3:3) u četvrtom kolu skupine 1 elitnog ranga Lige nacija. Nakon što je istrčao s gola i ispucao loptu, hrvatski golman po koljenu je udario najveću suparničku zvijezdu Roberta Lewandowskog. Poljak je pao na tlo, a glavni sudac Alejandro Hernandez dao je crveni karton Livakoviću. Snimku prekršaja pogledajte OVDJE.

Hernandez nije provjeravao situaciju pomoću VAR-a. Hrvatski igrači i stožer bili su ljutiti zbog njegove odluke, bivši šef hrvatskih sudaca Bruno Marić rekao je da je to "nerazumljiva i neprihvatljiva odluka", a poljskim medijima nije jasno kako Zlatko Dalić i Marić brane Livakovića.

Mišljenje o Livakovićevom crvenom kartonu dao je i bivši hrvatski reprezentativni stoper Joe Šimunić. "Mislim da je VAR morao riješiti situaciju. Po meni, to je smiješno jer nije bio crveni. Ako imaš VAR, pogledaj ga u slučaju da nisi siguran.

Kada smo igrali polufinale Svjetskog prvenstva protiv Argentine, jedanaesterac koji je bio sviran protiv nas uopće nije postojao. Umjesto da je golman zaštićen, na kraju ispada da je napadač dobio zaštitu. To se ne smije svirati na taj način", rekao je Šimunić za Sportklub.

Hrvatska bez Livakovića u preostale dvije utakmice grupne faze Lige nacija

Poljska je povela na samom otvaranju utakmice golom Piotra Zielinskog iz pete minute, Hrvatska je preokrenula s tri gola u samo šest minuta preko Borne Sose u 20., Petra Sučića u 24. i Martina Baturine u 26. minuti, a pred kraj prvog poluvremena Nicola Zalewski smanjio je na 3:2. U drugom poluvremenu Sebastian Szymanski u 69. minuti pogodio je za konačnih 3:3.

Loša vijest za Hrvatsku je da je Livaković vrlo vjerojatno završio svoj nastup u Ligi nacija za ovu godinu. S obzirom na to da je dobio direktni crveni karton, dobit će i dvije utakmice suspenzije. Postoji nada da će UEFA smanjiti navedenu kaznu, ali ona to radi samo u iznimnim situacijama.

To znači da će Livaković propustiti dvoboje sa Škotskom i Portugalom idućeg mjeseca, a zamijenit će ga netko od terceta Nediljko Labrović, Ivica Ivušić i Dominik Kotarski. Tek ako se Hrvatska plasira u četvrtfinale, koje se igra u ožujku iduće godine, Livaković će moći ponovo nastupiti u službenoj utakmici za Hrvatsku.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.