Dalić je Hrvatsku vodio 91 utakmicu. Znate li koliko ima poraza?

Foto: Petar Glebov/Pixsell

HRVATSKA nogometna reprezentacija remizirala je u ludoj utakmici u Poljskoj u četvrtom kolu Lige nacija (3:3). Domaćin je poveo već u petoj minuti, ali do poluvremena su Borna Sosa, Martin Baturina i Petar Sučić donijeli veliku prednost momčadi Zlatka Dalića.

Hrvatska nije uspjela zadržati prednost, ali je ostvarila prvi cilj ovog ciklusa, a to je osiguravanje prvog jakosnog šešira uoči ždrijeba za Svjetsko prvenstvo. Osim toga, Hrvatska je i dalje u vrlo solidnoj situaciji da izbori završnicu Lige nacija. Utakmica protiv Škotske bila je Daliću 91. na klupi Hrvatske, a izbornik je već punih sedam godina.

Povijesni uspjesi

Dalić je već sada najdugovječniji hrvatski izbornik s obzirom na to da je na klupi reprezentacije godinu dana dulje nego Ćiro Blažević. Na klupu Hrvatske stigao je u listopadu 2017., neposredno uoči ključne kvalifikacijske utakmice s Ukrajinom u Kijevu, u kojoj je Hrvatskoj igrala samo pobjeda.

Andrej Kramarić dao je dva gola za pobjedu i Hrvatska je otišla na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, gdje je stigla do povijesnog uspjeha i srebra. Četiri godine kasnije Dalić je na Mundijalu u Kataru osvojio brončanu medalju.

Od manjih natjecanja, Hrvatska je lani stigla do finala Lige nacija, gdje je izgubila od Španjolske. Uz to, Dalić je otišao i na završnicu dva Europska prvenstva, što znači da u njegovom mandatu Hrvatska nikad nije propustila veliko natjecanje.

Grafika: Sofascore

Od izbornika koji su vodili reprezentaciju više od jednog ciklusa, to nije pošlo za rukom ni Ćiri ni Slavenu Biliću. Ćiro je propustio Europsko prvenstvo 2000. godine, dok Bilić nije otišao na SP deset godina kasnije.

Pobjede u 55% utakmica

S obzirom na uspjehe i broj medalja, čudno zvuči činjenica da je Dalić pobijedio u "samo" 55% slučajeva, odnosno 50 utakmica. Ta bi brojka bila i nešto slabija kad bi se prolaz na penale računao kao remi, a Hrvatska je na taj način prošla Dansku, Rusiju, Japan i Brazil, sve na Svjetskim prvenstvima.

Najveća Dalićeva pobjeda je 7:1 protiv Malte u kvalifikacijama za SP 2022. godine, a najveći poraz stigao je u Ligi nacija, kad je Španjolska 6:0 pobijedila Hrvatsku samo dva mjeseca nakon srebra u Rusiji.

Imao je Dalić u svojem mandatu i vrlo teških perioda. Prvi je bio baš nakon Rusije, kad je Hrvatska završila zadnja u Ligi nacija, ali je UEFA u zadnji tren promijenila propozicije natjecanja, pa je Hrvatska ostala u elitnoj skupini. Hrvatska je tada imala četiri utakmice u nizu bez pobjede, odnosno samo četiri pobjede u 11 utakmica nakon SP-a.

Najbolji nizovi na Svjetskim prvenstvima

Još je teži niz bio 2021. godine kad je Hrvatska ostala bez pobjede u pet utakmica u nizu. Tada je izgubila od Francuske, Švedske i Portugala u Ligi nacija i od Slovenije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo te je remizirala s Turskom. Ukupno je Hrvatska pod Dalićem izgubila 23 utakmice, odnosno otprilike svaku četvrtu.

Daleko najbolji nizovi vezani su uz Svjetska prvenstva. U Rusiji je Hrvatska pobijedila generalku uoči turnira i sve tri utakmice u skupini, dok je na SP-u u Kataru nastavila dobar niz započet u Ligi nacija, gdje je remizirala s Francuskom pa vezala četiri pobjede, protiv Danske (2x), Francuske i Austrije.

Dalić je prošle godine s Hrvatskim nogometnim savezom potpisao ugovor o produžetku suradnje do završetka ciklusa koji uključuje Svjetsko prvenstvo 2026. u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.