"VAR bi potvrdio crveni karton Livakoviću. Trebao je učiniti ono što radi Ederson"

Foto: Joao Rico, Nel Pavletic/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija u Varšavi je u 4. kolu Lige nacija odigrala 3:3 s Poljskom, nakon što je gubila 1:0 pa vodila 3:1, a na kraju se spašavala s deset igrača nakon kontroverznog isključenja Dominika Livakovića. S četiri boda iz dvije utakmice u ovom prozoru Hrvatska je zadržala drugo mjesto u skupini 1 iza Portugala i vrlo izgledne šanse za plasman u četvrtfinale.

Utakmicu je za Index prokomentirao bivši hrvatski reprezentativac Jurica Vranješ, koji se ne slaže s općim nacionalnim mišljenjem da je Livaković nepravedno dobio izravni crveni karton i objašnjava što je naš golman trebao učiniti da to izbjegne.

Vranješ je zadovoljan odličnim izvedbama mladih igrača u veznoj liniji, ali ne smatra da ih treba gurati preko reda. Priznaje da Perišić možda nije morao odigrati dvije pune utakmice u četiri dana, ali bolje rješenje od njega ne vidi. Što se tiče obrambene trojke, vidi ju kao budućnost i uspoređuje s nekadašnjom obrambenom linijom Juventusa predvođenom Chiellinijem.

Kakav vam je opći dojam utakmice?

I izbornik i igrači rekli su da bi objeručke prihvatili četiri boda da im je netko ponudio, i ja sam zadovoljan tim učinkom. Poljska nije loša momčad, ali imala je problema s ozljedama, nisu dobro počeli u skupini, a došla im je favorizirana Hrvatska kao zadnja šansa. I drugi igraju nogomet na top nivou, ne može se uvijek očekivati da sve lagano riješimo.

Kako ste vidjeli crveni karton Livakoviću?

Moram priznati da se VAR mogao uključiti, ali mislim da bi i nakon toga bio crveni karton. Livaković je prvi došao do lopte, ali mislim da ju nije morao tako ravno ispružiti, da ju je mogao malo pomaknuti ulijevo, to igrač može učiniti u milisekundi.

Profimedia

Nije ga udario namjerno, ali uz takav udarac može doći do pucanja noge. Moglo se to izbjeći da je nogu ostavio gore i ramenom ušao u tijelo Lewandowskog. Tako radi Ederson kad izbija loptu na 16 metara, postavi nogu lijevo ili desno i tijelom ide u igrača, a onda nema govora o isključenju.

Ne mogu reći da nema šanse da je to bilo za crveni karton, ima materijala za tu odluku. Naravno da nas je to poremetilo, ali takva je situacija. Doduše, mogao je i njihov igrač biti isključen kad je nakon žutog kartona još jednom pokupio nekog našeg, ali to nitko ne spominje.

Je li vam neobično da je Dalić tada na gol poslao Labrovića, koji je 10 dana ranije bio na pretpozivu?

Nema veze što je bio na pretpozivu, bio je sedam dana s njima. Poznavajući trenere kako reagiraju u tim trenucima, odluku najčešće donosi trener golmana. Dalić voli poslušati mišljenje pomoćnika i vjerojatno se potegnulo to pitanje, a Subašić i Mrmić vjerojatno su sugerirali da on uđe jer su na temelju tih sedam dana vidjeli u kakvom je stanju.

Hrvatska je imala izvrstan period u kojem je zabila tri gola, ali brzo je posustala i dopustila Poljacima da se vrate već do poluvremena. Što se promijenilo?

Mi smo prvih 15-20 minuta kaskali i gubili 1:0, a vratili smo se kroz blitzkrieg odličnim individualnim akcijama Sučića i Baturine, ali i drugi igraju nogomet. Ne možeš stalno držati isti nivo, a i oni su se podignuli nakon trećega gola jer ih je publika počela gurati, više su nam radili pritisak.

Igrali smo s trojicom u obrani, a oni imaju brzog Zalewskog, kojem ni Perišić nije mogao parirati brzinom, iako je jedan od naših najmotoričnijih igrača. Uvijek je bilo straha da će nam pobjeći. Srećom po nas, Lewandowski nije igrao od početka, jer kad je ušao, Poljaci su okrenuli utakmicu, visio nam je i četvrti gol, pogotovo kad smo ostali s desetoricom.

Kako ste vidjeli izvedbe strijelaca Sučića i Baturine?

Jako su dobri. Već igraju na zavidnom nivou u HNL-u s Dinamom, obojica su prošla godinu dana pada forme i vraćanja u nju te promjene nekoliko trenera. Za Baturinu znamo da je u top tri igrača u HNL-u, jedini uz Sučića koji se može postaviti u zakonima europskog nogometa i odmah igrati u ligama Petice bez da ga se čeka, svugdje bi odmah bili standardni.

Sučić je u ovom prozoru imao više sreće jer nije bilo Kovačića, pa mu se otvorilo mjesto, ne znam bi li inače bio prva opcija, ali našli smo dostojne zamjene kad nam netko fali. Ne možemo ih uspoređivati s Modrićem, ali imamo se čime krpati, a to su sve igrači od 20 do 22 godine. Imamo igrače koji nam 10 i više godina mogu držati veznu liniju.

Profimedia

Dobili smo i Matanovića, koji odlično zna zagraditi loptu i distribuirati pasove, a ne da dva od tri puta krivo doda. A tek je na početku, još se nije napunio samopouzdanjem ni u Frankfurtu ni u reprezentaciji, pa vjerujem da će biti još bolji kad se napuni. 

Imamo okosnicu, Gvardiol će biti vođa nakon Modrića, polako dolazi mali Vušković, ne smijemo zaboraviti ni Prpića iz Hajduka, posebno jer nam fali ljevonogih braniča. Zacementirani smo za sljedećih 10 godina. 

Bi li Dalić trebao u jednom prozoru Lige nacija isprobati igru bez Modrića, da vidimo kako bi to moglo izgledati?

Ne. Mi nemamo igrača poput njega, a vjerojatno ni Modrić to ne bi htio jer je prevelik profesionalac. Dalić ga je sigurno već pitao želi li odmoriti koju utakmicu, ali on bi u Realu htio igrati svaka tri dana. Bit će vremena za isprobavanje kad se on oprosti, tada ćemo vidjeti treba li igrati s jednim ili dva zadnja vezna, kako se pokrpati, tko će se nametnuti, možda ćemo i promijeniti sustav.

Mlađi igrači moraju znati da su stariji glavni i da će oni igrati dok sami ne kažu da je dosta, ali njima je to još godinu-dvije - ne čekanja, nego učenja uz njih i strpljenja, a onda će dobiti šansu da preuzmu njihova mjesta, a pokazali su da mogu, pa će oni biti Modrić, Brozović i Kovačić idućih deset godina.

Oni imaju privilegiju da je Modrić još tu, da su uhvatili neko vrijeme i Broza, da je Kova još tu... Izbornik će ih znati ukomponirati, bio to Dalić ili netko nakon njega. Imamo materijala i bit ćemo dobri.

Jacek Szydlowski/Forum/PIXSELL

Možda nećemo imati novog Modrića, ali nogomet se promijenio, prolaze samo motorični igrači i drago mi je što imamo velik izbor takvih u veznoj liniji. Falio nam je igrač poput Matanovića i nadam se da će ostati zdrav. Budimir je više teškaš, ali više nema takvih igrača kao što je bio Shearer, Lewandowski je možda zadnji.

Je li Perišiću u ovakvom stanju bilo previše igrati dvije pune utakmice u četiri dana?

Moguće da su mu dvije utakmice u kratkom razdoblju bile previše, ali prvi dajem podršku izborniku. Puno nam je donio, a uvijek može napraviti potpuni dar-mar u 20 minuta jer ima tu motoriku i moć. Nije igrao na svojoj poziciji, protiv Poljske je nakon Livakovićeva isključenja završio na beku...

A mogao je reći Daliću da neće igrati tu poziciju, kao što bi neki drugi, koji hoće igrati više naprijed, a on samo šuti, igra i ne komentira. Možda su mu dvije pune utakmice bile previše, ali da je igrao jedno poluvrijeme, tko bi igrao drugo? Ne znam imamo li boljeg igrača od Perišića za to, bez obzira na to u kakvom je stanju.

Da nismo uzeli četiri boda, vjerojatno bi bilo paljbe i po njemu i po izborniku, ali uzeli smo četiri boda, u prvoj je namjestio dva gola, jučer je bio korektan, a tko ga hvali? Nitko.

Je li nam obrambena linija s trojicom budućnost?

Mislim da da, pogotovo sad kad imamo vezne igrače koji su orijentirani prema naprijed, da se cijela zadnja linija može pomaknuti. Imamo profile igrača da možemo tako igrati, podsjećaju me na nekadašnju Juventusovu trojku s Chiellinijem.

Lakše nam je otvoriti se prema naprijed s trojicom, jer bi s četvoricom bili sporiji u tome. Oni se mogu dići na 30 metara, nisu spori, možda bi protiv Haalanda ili Mbappea bilo bolje igrati s četvoricom, ali protiv većine reprezentacija možemo igrati s trojicom jer nema puno igrača koji im mogu pobjeći. Imamo kvalitetnih igrača i u sredini, a pomaže i to što je Livaković počeo više izlaziti, što obrani daje dodatnu sigurnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.