Prvi smo pročitali bombastični bestseler čovjeka koji testira granice izdržljivosti

Postoje odlične motivacijske knjige uz čiju pomoć gradimo duh i tijelo, nova Schwarzeneggerova nam pada prva na pamet. No postoje i one koje su apsolutno nenadmašne u onome što nude. Jedna od njih upravo izlazi u prijevodu, a za njom je već nastala pomama među čitateljima svih sfera života: menadžerima, sportašima, mamama, ma svima koji žele stisnuti zube i nešto doista učiniti od svog života. 

David Goggins, umirovljeni mornarički SEAL-ovac, ultramaratonac, autor i javni govornik, postao je ikona izdržljivosti i mentalne snage. Njegov životni put od izazovnog djetinjstva do nevjerojatnih uspjeha ispunjen je poukama i inspiracijom koje potiču mnoge da premaše vlastite granice.

Odrastanje u siromaštvu, rasnoj diskriminaciji i zlostavljanju obojilo je njegovo djetinjstvo niskim samopouzdanjem, pretilošću i osobnim izazovima. No, kako tvrdi, pomoću samodiscipline i psihičke čvrstoće Goggins se iz depresivnog mladića bez budućnosti preobrazio u ikonu koja danas nadahnjuje mnoge da se trčećim korakom popnu na planinu.

U svojoj knjizi Ne možeš mi ništa on s nama dijeli svoju nevjerojatnu životnu priču i iskustvo suočavanja s bolom i teškoćama, potičući nas da ne izbjegavamo izazove, već da ih prihvatimo i suočimo se s njima bez rezerve.

Goggins vjeruje da se pravi rast događa samo kad izađemo iz zone komfora i otkriva nam kako postaviti visoke standarde i postići vrhunske rezultate u bilo kojoj sferi života. Ukratko, Ne možeš mi ništa nudi duboke uvide o mentalnoj snazi koja je ključna za premošćivanje svih prepreka i izazova.

Evo što savjetuje Goggins:

1. Pravilo 40 posto jedan je od ključnih koncepata koje Goggins ističe u svojoj knjizi i odnosi se na ideju da ste, kada osjećate da ste iscrpljeni i nemate više snage, zapravo tek na 40 posto svojih stvarnih mogućnosti. Ljudi često odustaju kad misle da su dostigli svoj maksimum, ali zapravo imaju još rezervi koje nisu iskoristili.

2. Postavite si nemoguće ciljeve: Ako uvijek djelujete u poznatim i dostižnim okvirima, nikad se nećete uspeti na nove vrhove. No kad postavite sebi vrlo izazovan cilj, tad ste si zadali visoke standarde i izlazite iz zone komfora. Radom na tim novim standardima možete postići izvanredne rezultate, čak i ako ne ostvarite konačni cilj.

3. Suočite se s bolom: Suočavanje sa svojim fizičkim i emocionalnim bolima ključno je za osobni rast. Zanemarujući ih i skrivajući od sebe ili drugih, ništa nećete postići. Iskoristite svoje boli za preobrazbu i osnaživanje, umjesto da ih izbjegavate i pretvarate se da je sve u redu.

4. Budite iskreni prema sebi: Goggins potiče čitatelje da iskreno procijene vlastite slabosti i budu nemilosrdni prema sebi. Umjesto da se tješite kako je određena slabost ljudska i normalna, budite okrutni prema sebi i izgovorite si naglas ono što ne želite čuti. Primjerice, umjesto da neuspjehe pravdate umorom ili preplavljenošću obavezama, priznajte sebi da ste jedna obična lijenčina. Ili, umjesto da govorite sebi kako patite od viška kilograma, recite sebi da ste debeli i slobodno dodajte još slikovitih opisa. Da, boljet će. No jedino ćete tako zasukati rukave i prionuti na posao.

5. Budite se prije svih: Ako stalno kukate da nemate vremena, podesite budilicu sat vremena prije uobičajenog. Ako vam je to teško, dodajte još jedan sat. Tako ćete napraviti većinu posla neophodnog za dostizanje svog cilja, dok ostatak svijeta još pije svoju prvu jutarnju kavicu. Izvanredni rezultati zahtijevaju izvanredne napore.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.