Nezadovoljni kosom? Sigurno imate makar jednu od ovih sedam štetnih navika

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: dm 

SVI želimo zdravu i sjajnu kosu, ali jeste li ikad razmislili o tome da vaše svakodnevne navike možda rade protiv vas? Donosimo vam nekoliko uobičajenih pogrešaka koje svi radimo i savjete kako ih jednostavno popraviti.

Greške na koje ne obraćamo pozornost

Jedna od najčešćih pogrešaka je upotreba proizvoda koji nisu prikladni za vaš tip kose. Primjerice, agresivni šamponi koji sadrže sulfate mogu ukloniti prirodna ulja s vlasišta uzrokujući suhoću i iritaciju. Također, neodgovarajući regeneratori mogu stvoriti nakupljanje ostataka na kosi, što može otežati kosu i učiniti je sklonom lomljenju. Preporučuje se korištenje šampona koji su formulirani da nježno čiste kosu bez oštećenja, poput onih bez sulfata i parabena, koji omogućuju temeljito čišćenje bez uklanjanja esencijalnih ulja.

Uz to, češljanje mokre kose grubim češljem ili četkom može dovesti do pucanja i slabljenja vlasi. Kad je kosa mokra, osjetljiva je i time podložnija oštećenjima. Zato nakon pranja koristite češalj sa širokim zupcima ili specijaliziranu četku za mokru kosu kako biste nježno raščešljali vlasi.

Izbjegavajte trljanje kose ručnikom i umjesto toga nježno tapkajte kako biste uklonili višak vode. Trljanje kose ručnikom može uzrokovati oštećenje vlasi jer grubi pokreti stvaraju trenje koje slabi kosu. Mokra kosa posebno je osjetljiva i sklona pucanju, pa je važno biti nježan prilikom sušenja. Umjesto trljanja, nježno tapkanje ručnikom pomaže ukloniti višak vode bez dodatnog stresa za kosu.

Foto: Shutterstock 

Ako često posežete za peglom ili figarom, riskirate slabljenje vanjskog sloja kose, pogotovo ako je temperatura uređaja viša od 180°C. Da, to znači da vaša kosa može postati suha i krhka čak i prije nego što to primijetite. 

Konkretno, čestim peglanjem i uvijanjem kose kutikula, odnosno vanjski sloj kose, gubi svoju funkciju zaštite vlasi, pa kosa postaje lomljiva i suha. Zato se sugerira korištenje proizvoda za zaštitu od topline kad je riječ o njezi kose, poput pristupačnog Baleinog dvofaznog spreja za zaštitu od topline, koji štiti kosu do 220°C. 

I kemijski tretmani poput bojenja, izbjeljivanja i trajnog ravnanja drastično mijenjaju strukturu kose. Nakon njih kosa uglavnom gubi prirodne proteine, a najčešće keratin, protein koji čini osnovnu strukturu vlasi. Može izgubiti i druge proteine poput kolagena i elastina.

Ovakvi tretmani razgrađuju prirodne proteine poput keratina i uklanjaju vlagu, a to rezultira kosom koja je suha i krhka. Ako koristite takve tretmane, važno je ulagati u kvalitetne proizvode koji će vratiti izgubljene proteine i hidrataciju.

Odabir šampona koji obnavlja kosu i vraća joj prirodni sjaj može biti ključan. Primjerice, šamponi formulirani s hranjivim tvarima koje prodiru duboko u vlakna kose pomažu u njenoj obnovi i zaštiti od daljnjih oštećenja. Balea Professional Glossy & Long šampon za dugu i oštećenu kosu može pomoći u obnovi prirodnog sjaja i zaštititi kosu od daljnjih oštećenja. Učinkovit je jer prodire u njena vlakna i sadrži hranjive tvari koje obnavljaju strukturu kose. 

Foto: Shutterstock 

A ako volite mijenjati boju kose ili često koristite kemijske tretmane, važno je koristiti proizvode koji obnavljaju i hidratiziraju kosu. NO PLANET B Intense Repair regenerator za kosu, s uljem koštice marelice i ekstraktom oraha, adekvatna je opcija za njegu i obnovu oštećene kose. Sadrži čak 98 posto prirodnih sastojaka, bez dodatnih silikona, a riječ je i o potpuno veganskom proizvodu. Nježno djeluje na vlasi, što je iznimno važno.

Ključ je u pravilnoj njezi izvana i iznutra

Kako bi njega kose bila potpuna, važno je stvoriti vlastitu rutinu, što podrazumijeva da znate koji proizvodi vam odgovaraju. U svim dm prodavaonicama u ponudi je asortiman za oštećenu i problematičnu kosu, a u tijeku je i promocija. Naime, od 1. do 30. rujna 2024. u prodavaonicama dm-a i u dm online shopu kupci za istovremenu kupnju dva ili više proizvoda iz asortimana kose dobivaju 15X više bodova na dm active beauty kartici. Osim što ćete pronaći proizvode za sve vrste i tipove kose, dm proizvodi imaju kvalitetan omjer cijene i kvalitete. 

Uz izlaganje toplini, kemijsku obradu ili neadekvatnu njegu, i neke druge svakodnevne navike mogu štetiti vašoj kosi. Primjerice, vezanje kose u uske repove ili punđe može izazvati napetost u vlasištu i dodatna oštećenja.

Naime, tvrde gumice i kopče mogu pridonijeti lomljenju kose. Zato pokušajte koristiti mekše gumice za kosu ili trake koje je ne povlače previše intenzivno. Povremeno mijenjajte navike i način stiliziranja kose kako biste smanjili stalni pritisak na istim mjestima vlasišta. 

Foto: Shutterstock 

Ključ zdrave kose leži u pravilnom odabiru proizvoda, ali i promjeni svakodnevnih navika. Birajte proizvode koji odgovaraju vašem tipu kose i ne zaboravite na važnost zdrave prehrane. Tako nećete samo sačuvati kosu nego joj i omogućiti da zablista punim sjajem 

Sponzorirani sadržaj donose Index i dm u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.