Hrvat o najvećem iznenađenju Eura: Odavno su mogli biti ovdje, ali rat ih je unazadio

Foto: EPA/Profimedia

REPREZENTACIJA Gruzije najveće je iznenađenje Europskog prvenstva. Momčad izbornika Willyja Sagnola pobijedila je u posljednjem kolu Portugal s 2:0 i plasirala se tako u osminu finala, gdje ju čeka Španjolska. Hrvatski stručnjak Petar Šegrt (58) proveo je tri godine (2006. - 2009.) u gruzijskom nogometu.

Bio je izbornik U-21 reprezentacije, pomoćnik u A reprezentaciji te tehnički direktor saveza. Za Index kaže kako je ostao u kontaktu s ljudima iz gruzijskog nogometa, a posebno ga veseli što na ovom Euru igraju neki igrači koje je vodio. Prije svih je to kapetan Guran Kashia, 36-godišnji predvodnik Gruzije u povijesnom nastupu na velikom natjecanju.

Što kažete na dosadašnju igru Gruzije na Europskom prvenstvu?

Ponosan sam i jako zadovoljan kad vidim svoje nekadašnje igrače kako igraju. S nekima sam još uvijek u kontaktu, neki su mi se i javili. Kashia je igrao kod mene, a sad je kapetan, Kobiashvili je predsjednik saveza. To su sve moji stari igrači, koji su sad na pozicijama.

Strahovito što je napravio izbornik Willy Sagnol, poznajem ga i skroman je čovjek, dobra osoba. Nevjerojatno je što je napravio s ovom momčadi, kvalificirao se i ušao u drugu rundu. Iznimno mi je drago zbog njega jer zaslužuje to. 

Kakav status ima nogomet u Gruziji? Može li se usporediti s Hrvatskom?

U Gruziji imaju dva kluba koji se najviše prate. To su Dinamo Batumi i Dinamo Tbilisi. Možemo ih usporediti s Hajdukom i Dinamom u Hrvatskoj. Kad ta dva kluba igraju, ima navijača na stadionima, a ostatak lige je na razini kao Gorica ili Rudeš, nemaju ostali klubovi toliko navijača.

Imaju dobre stadione, ali nemaju toliko navijača. Varaždin je već previsoka razina za usporedbu. Ali bit će euforije sigurno nakon Eura i nogomet će se više početi pratiti. Oni još uvijek rade po sistemu koji smo mi postavili.

Gruzija je odavno mogla biti na Euru, ali 2008. godine ju je rat unazadio 20 godina. Imali smo sjajne igrače, koji su igrali Ligu prvaka i Bundesligu, jake utakmice. Rat nas je unazadio i to je bio velik problem. 

Gruziju na ovom prvenstvu predvode dvije zvijezde. To su golman Giorgi Mamardashvili i napadač Khvicha Kvaratskhelia.

Mamardashvili je vrlo kvalitetan i mislim da će ići u Premier ligu. Kvaratskhelia isto, u Napoliju je pokazao da je sjajan, može biti strašno velik igrač. Mislim da ga možemo usporediti s Modrićem u Hrvatskoj. 

Može li hrvatska reprezentacija nešto naučiti od Gruzijaca?

Ma ne, nije Gruzija još na toj razini da bi Hrvatska nešto mogla učiti od nje. Ali mogla bi od Španjolske. Hrvatska mora priznati da je došlo vrijeme za neke promjene. Ovi dečki koji su sad već veterani su nam puno dali i ne smijemo to zaboraviti, ali trebamo od Španjolske učiti i dati priliku dobrim mladim igračima, kao što su oni napravili.

Imamo dobrog golmana Livakovića i sjajnog mladog braniča Gvardiola. Gruzija je napravila sjajnu kombinaciju mladih i starih igrača. Imate Kashiju, koji ima 36 godina, i velike zvijezde Kvaratskheliju i Mamardashvilija, koji imaju 22-23 godine.

Moramo se fokusirati na Španjolce i Austriju, koja je isto napravila izvrsnu kombinaciju mladih i iskusnih igrača. Hrvatska treba izbornika koji ima hrabrost ubaciti mlade igrače. Nikad ne smijemo zaboraviti što su napravili Modrić, Perišić, Vida, Brozović i ostali senatori. No bili su tu i igrači kao što su Mandžukić, Olić, Rakitić...

Nedavno Vam je završio mandat u reprezentaciji Tadžikistana. Koji je sljedeći korak u Vašoj karijeri?

Napravili smo moj tim i ja najveći uspjeh s Tadžikistanom. Tražim sada novu mogućnost, dobio sam neke ponude od azijskih reprezentacija, no čekam nešto što će me zbilja usrećiti. Ostavio sam Tadžikistanu pomoćne trenere i rastao sam se u prijateljstvu s njima.

Nedostaje mi ta ekipa, u koju sam jako puno energije uložio  Obožavam te ljude. Bili smo drugi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Tamo sam isto stavio nekoliko starijih igrača, preko 30 godina, a ostali su bili mladići od 19-20 godina. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.