"Glasno sam vrisnuo": Stephen King otkrio koji ga je horor klasik šokirao

Foto: EPA/Screenshot: YouTube/Warner Bros.

KRALJ horora Stephen King jednom je prilikom pohvalio poznati horor iz 1999. godine, koji se svojedobno našao na meti kritičara i obožavatelja žanra.

Iako je King poznatiji kao pisac romana, povremeno piše književne kritike i eseje, a 1981. godine napisao je knjigu Danse Macabre, u kojoj opisuje razvoj horora kroz različite medije, od knjiga do filmova. Novo izdanje knjige objavljeno je 2011. godine, a poznati autor je dodao i nova poglavlja.

Kako piše Far Out, u jednom od tih poglavlja objašnjavao je zašto neki filmovi uspijevaju uplašiti publiku. Kao primjer filma koji ga je stvarno uplašio naveo je Duboko modro more (Deep Blue Sea), finskog redatelja Rennyja Harlina.

Duboko modro more prati grupu znanstvenika koji rade u jednom podvodnom laboratoriju gdje izvode eksperimente na morskim psima, u svrhu pronalaska lijeka za Alzheimerovu bolest. No stvari se izmaknu kontroli kada morski psi krenu u osvetu.

Glavne uloge u popularnom B-filmu igrali su Saffron Burrows, Thomas Jane, LL Cool J, Jacqueline McKenzie, Michael Rappaport, Stellan Skarsgård i Samuel L. Jackson.

Kinga je šokirala jedna scena

"Film je režirao popularni Renny Harlin, koji bi igranu adaptaciju Heidi mogao pretvoriti u akcijski film. Moglo bi se reći da ovaj film o genetski modificiranim morskim psima nije ništa posebno, sve dok u jednom neočekivanom trenutku morski pas ne izroni i prepolovi Samuela L. Jacksona", napisao je King u svom kratkom osvrtu. "Glasno sam vrisnuo, a svaki film koji me može natjerati na tako nešto smatram pravim blagom."
 
Kada je izašao, horor Duboko modro more je podijelio kritičare - dio kritičara ga je pohvalio zbog kvalitetnih akcijskih sekvenci i napete atmosfere, dok ga je drugi dio kritizirao jer je sličan Raljama Stevena Spielberga. Na Rotten Tomatoesu film ima 60% na temelju recenzija kritičara i 39% na temelju recenzija gledatelja. 

Unatoč negativnim kritikama, horor Duboko modro more danas se smatra klasikom i dobio je dva nastavka. Prvi je izašao 2018. godine, a drugi 2020.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.