Tarantino nije fan kultnog filma Alfreda Hitchcocka, ali zato voli njegov nastavak

Foto: EPA/Screenshot: YouTube/Universal Pictures

PSIHO, Prozor u dvorište i Vrtoglavica samo su neki od filmova zbog kojih se Alfred Hitchcock smatra jednim od najvećih redatelja svih vremena. Njegova filmografija unaprijedila je filmsku umjetnost i služila kao inspiracija brojnim redateljima koji su došli nakon njega, ali i njegovim suvremenicima. No to ne znači da Hitchcock nema svoje kritičare.

Kao jedan od redatelja koji vole plivati protiv struje, Quentin Tarantino voli dijeliti svoja mišljenja o filmovima koji su ga impresionirali ili razočarali. Poznati redatelj šokirao je svoje obožavatelje kada je jednom prilikom rekao da mu je horor Psiho II puno bolji od Hitchcockovog kultnog klasika koji mu je prethodio.

Kako piše Slash Film, Tarantino je gostovao u podcastu Eli Roth’s History of Horror iz 2021. godine, tijekom kojeg je izjavio da on "nije očaran Hitchcockom kao svi ostali" niti je "previše zadivljen originalnim Psihom". No, zato ga je oduševio Psiho II iz 1983. godine.

Za razliku od originalnog Psiha, Psiho II nije se temeljio na romanima Roberta Blocha. Originalni scenarij napisao je Tom Holland, a film je režirao Hitchcockov veliki obožavatelj Richard Franklin. Anthony Perkins, koji je glumio Normana Batesa u prvom filmu, vratio se ulozi koja ga je proslavila.

Radnja Psiha II događa se 22 godine nakon radnje iz originalnog filma i prikazuje Normanov pokušaj asimilacije u društvo nakon što je pušten iz psihijatrijske bolnice. 

Film je bio financijski uspješan, ali prema mnogim kritičarima nije ni blizu Hitchcockovog klasika. Psiho II ima samo 62% na Rotten Tomatoesu, u usporedbi s 97% koje ima prvi film.

Unatoč podijeljenim kritikama, Tarantino je oduševljen Franklinovim filmom, ali i Perkinsovom izvedbom.

"Oduvijek sam bio veliki obožavatelj Psiha II i ogroman fan redatelja Richarda Franklina, koji je prije toga radio na filmovima Road Games i Patrick", izjavio je redatelj Paklenog šunda tijekom jednog intervjua iz 2005. godine. "Isto tako, vjerujem da je Anthony Perkins imao najbolju izvedbu ikada u Psihu II. Suosjećao sam s Normanom Batesom u ovom filmu, što je totalno poremećeno."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.