VIDEO Evo kako članstvo u EU utječe na naše živote. Jednu stvar niste znali

Screenshot: Index

Sadržaj nastao u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj 

KLARA Petrović poznata je influencerica koju će mnogi prepoznati pod pseudonimom Klapet. To je ime njezina profila na TikToku na kojemu progovara o različitim temama. No, da joj je netko rekao '91. kad je rođena da će biti influencerica i zarađivati preko interneta, zvučalo bi kao znanstvena fantastika.

Prisjetila se rane mladosti kada je odlazak na internet bio nemoguća misija zbog koje bi cijela obitelj mogla bankrotirati.

Danas je situacija potpuno drugačija, a Klara koristi svoju platformu kako bi podigla svijest o važnim društvenim i političkim pitanjima.

U suradnji s Europskim parlamentom, Klara je snimila seriju od sedam zabavnih i edukativnih videoepizoda koji nas vode kroz ključne teme vezane uz nadolazeće europske izbore 9. lipnja.

"Mogao si igrati zmijicu, ali ako si stisnuo ikonicu internet, tvoja obitelj je praktički mogla bankrotirati", prisjetila se Klara.

To se izmijenilo zbog prijedloga Povezani kontinent, kojim bi surfanje i pozivi u cijeloj EU bili kao kod kuće, bez većih troškova i roaminga. Vijeće EU-a i Europski parlament usuglasili su se, a to je Europu dovelo do mogućnosti bezbrižnog razmjenjivanja podataka. Ipak, Klara Petrović objasnila je da dogovor nije samo "pao s neba".

"Borba s operaterima i zakonodavstvom trajala je 10 godina, ali se na kraju isplatila. Ljudi poput tebe i mene pokrenuli su promjenu koja je, uz dobru organizaciju EU, živote svih nas promijenila nabolje. Izađi na izbore i svojim glasom kreiraj budućnost", poručila je Klara. 

Mala, ali značajna promjena 

Dok se sprema za ljetno čišćenje stana, Klara Petrović pronašla je kutiju s različitim kablovima za razne uređaje, od kojih više ni sama ne zna za što služe. Ta su vremena prošlost, potvrdila je, s obzirom na to da unutar EU-a USB-C punjači uskoro postaju univerzalni standard. 

Tako će jedan punjač biti dostatan za sve vrste telefona, pa više nećete morati nikoga moliti za onaj tanki ili onaj debeli kabel s drugačijim završetkom.

Osim što je olakšala funkcioniranje i ujedinila sve uređaje svijeta, ova promjena mogla bi smanjiti godišnji elektronički otpad za čak 11 tisuća tona. Istraživanja Eurostata pokazuju da je elektronički otpad u modernim vremenima jedan od najčešćih oblika otpada u svijetu.

Osim toga, u džepu građana EU-a ostaje 250 tisuća eura više, koliko se inače izdvajalo za različite punjače. Ovo je rezultat zajedničke odluke europarlamentaraca, kako bi učinili život lakšim, a okoliš očuvanijim. 

Veliki utjecaj na zdravstvo 

"Break a leg" engleski je izraz koji bi se u doslovnom smislu preveo kao "slomi nogu", a u metaforičkom smislu tim se izrazom nekome poželi sreća uslijed predstojećeg važnog događaja. Ipak, ako vam se u SAD-u dogodi lom noge, to nipošto neće biti sretna okolnost zbog visokih troškova liječenja.

Hrvatska kao članica EU-a nema tih problema, pa ni ako se nalazite izvan nje i imate problem sa zdravljem u čak 27 zemalja članica. Zahvaljujući europskoj iskaznici zdravstvenog osiguranja pomoć će vam biti pružena gdje god da se nađete. Kako do te odluke uopće dolazi, pojasnila je influencerica Klara Petrović u novom videozapisu. 

@index.hr Uskoro nam dolaze europski izbori, a mi smo vam kroz primjer europske zdravstvene kartice pokazali zašto su ti izbori bitni i zašto je vaš glas na tim izborima bitan.📋 #izađinaizbore #hrvatska #fypp #EU ♬ original sound - Index.hr

Zato je 9. lipnja iznimno važan datum u kalendarima svih zemalja članica.

"Sve počinje tako da 9. lipnja izađeš na izbore za Europski parlament. Stvarno nije teško i traje oko deset minuta. Na izborima ispred sebe dobiješ listić na kojem zaokružiš kandidacijsku listu, odnosno ekipu za koju smatraš da najbolje zastupa tvoja uvjerenja", pojasnila je Klara.

Ako na toj listi imaš svog favorita, zaokruži još dodatno njegovo ili njezino ime. To se zove preferencijski glas i time daješ prednost svom kandidatu. Dvanaest kandidata s najviše glasova ide u Europski parlament, gdje se pridružuju jednako izabranim kandidatima iz ostalih članica", nadodala je.

"Ne radite moju grešku"

Prisjetila se Klara Petrović svojih studentskih dana u kojima je voljela ići na predavanja i nositi business-casual odjeću. Iako joj je to bilo lijepo razdoblje, postoji nešto za čim žali i što savjetuje svim studentima da učine kako ne bi ponovili njezinu pogrešku. 

"Žalim za time što nisam otišla na Erasmus, jer danas ne samo da možemo studirati gdje god poželimo u EU nego se ne trebamo brinuti da ćemo time isprazniti novčanik. Sve to zahvaljujući europskim projektima mobilnosti za mlade. Zamisli, jedan dan si u Amsterdamu, voziš bicikl u klompama kraj tulipana, a već sljedeći tjedan možeš biti u Pragu i uživati u češkim delicijama", poručila je Klara.

Bolje obrazovanje i programi mobilnosti, koji osim studiranja omogućuju i rad unutar zemalja članica EU, rezultat su naših glasova, odnosno europarlamentarnih izbora. Upravo zato, 9. lipnja važno je izaći i demokratskim putem iskazati svoje mišljenje. 

Putovanje i preseljenje u neku od članica osobito je olakšano jer između nas i ostalih zemalja članica više nema granica. Tako više nije potrebna gomila papira, kao ni procedura za slobodno putovanje. 

Tome ide u prilog i činjenica da bi do 2026. godine trebao profunkcionirati i eID. To je aplikacija u kojoj ćemo moći pohraniti naše europske osobne iskaznice, putovnice i dokumente, čime bi se život trebao znatno olakšati, ali i digitalizirati.

Godišnje proizvedemo i do 12 kilograma tekstilnog otpada 

Osim putovanja i napredne tehnologije, članstvo u Europskoj uniji pomaže nam sudjelovati i u kreiranju zdravijeg života. Klara je, čisteći svoj ormar i pripremajući se za ljeto, zaključila da ima previše stvari koje više ne nosi. Tim pristupom godišnje proizvedemo i do 12 kilograma tekstilnog otpada, odnosno više od 12 milijuna tona tkanine koja mora negdje završiti. 

@index.hr

U ovoj epizodi naša Klara će vam reći sve o planovima Europskog parlamenta za očuvanje prirode. Fun fact: jeste li znali da svatko od nas u Europi u prosjeku proizvede 12 kg tekstilnog otpada?

♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

Europski parlament djeluje po pitanju smanjenja otpada pa tako svojim rezolucijama i odlukama planira smanjiti količinu prehrambenog otpada do 2030. godine, a za odjeću se planira napraviti kružni pristup u kojem bi se odjeća bolje zbrinjavala, popravljala i reciklirala. Ovim odlukama aktivno se pristupa rješavanju problema zagađenja okoliša, što čini europarlamentarne izbore iznimno važnima. 

Za sudjelovanje na EU izborima ne treba ti poseban dress code, ali svaki je glas posebno bitan budući da Parlament predstavlja više od 400 milijuna građana EU-a iz 27 zemalja članica. Unutar Parlamenta govori se na 24 službena jezika Europske unije. 

@index.hr

Demokraciju ne treba uzimati zdravo za gotovo. Vidimo se na izborima 9. lipnja!

♬ original sound - Index.hr

Europski parlament nije samo mjesto političkih rasprava i donošenja zakona, već i centar za promicanje europske suradnje, razumijevanja i kulture. Mandat zastupnika traje pet godina, a ukupno ih je 720. Svaka zemlja EU može imati najmanje 6, a najviše 96 zastupnika. Hrvatska će ih birati 12.

"Sada šalu na stranu, izađite na izbore! Demokraciju se ne smije uzimati zdravo za gotovo, pogotovo u ovim vremenima u kojima živimo. To je odgovornost koju svi dijelimo. Što nas više glasa, to nam je demokracija snažnija", zaključila je influencerica Klara Petrović.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.