Dalić: Engleska u 58 godina osvoji jednu medalju, mi tri u šest godina i ne valjamo

Foto: Index

HRVATSKA u srijedu od 15 sati u Hamburgu igra drugu utakmicu na Europskom prvenstvu. Protivnik će joj biti Albanija. Momčad Zlatka Dalića u tom susretu mora tražiti pobjedu jer bi svaki drugi rezultat bio težak udarac u borbi za osminu finala nakon što je u prvom kolu Španjolska svladala Hrvatsku s čak 3:0. Evo što su na press-konferenciji rekli Zlatko Dalić i Ivan Perišić.

Koliko će vam značiti podrška?

Perišić: Ovo mi je jedan od najdražih stadiona u Bundesligi bio. Ima ovdje dosta naših ljudi, ima dosta Albanaca i mi ćemo dati sve od sebe.

Jeste li riješili sve s Petkovićem i je li u prvoj postavi?

Dalić: Nema potrebe za tim temama. Kod nas je situacija sjajna, razgovarali smo nakon toga igrači, stožer i ja. Razgovarao sam i ja s Brunom, sve je riješeno i to ne treba više spominjati. A sutra ćete vidjeti hoće li Bruno početi ili ne. Nepotrebno se stvaraju tenzije, one nisu potrebne. Ja samo želim mir i lijepu atmosferu, koju imamo, i nema potrebe da je potencirate. Hijerarhija se zna, red se zna i tako će biti i dalje.

Što će biti ključno?

Dalić: Strpljenje. Ne smijemo gubiti glavu, moramo biti živi do kraja. Naravno da bi bilo lijepo da utakmicu otvorimo na najbolji način, ali nijednog trenutka ne smijemo gubiti glavu, srljati i igrati na silu. Moramo doći do toga svojom kvalitetom i igrom. Idemo po tri boda, ali nama igra i bod zbog zadnje utakmice.

Koliko je u vašoj momčadi važna hijerarhija?

Dalić: Mi smo sve postigli zbog hijerarhije i zbog kvalitete naših igrača. Tako je uvijek bilo i tako je i sad, meni i starim igračima je to jako važno. Tu smo besprijekorni. Meni je to važno i igračima je to važno.

Osjećate li nakon prve utakmice kod svojih igrača želju da se dokažu jer je dosta komentatora otpisalo vašu momčad?

Dalić: Sigurno da nije bilo lijepo izgubiti prvu utakmicu i da osjećaj nije bio dobar. Nas nikad nisu pratili na najbolji mogući način, uvijek smo mi bili ti koje se stavljalo na začelje i nije se u nas vjerovalo, a mi smo u šest godina osvojili tri medalje.

Ne znam tko je to uz Francusku napravio i ja uvijek kažem da Hrvatska zaslužuje puno veći respekt. Mi imamo tri medalje, a Engleska jednu u 58 godina. Oni su zlatni, a mi ne vrijedimo. Mi smo mali, ali smo hrabri i borbeni, a dokaz je 100.000 Hrvata u Berlinu. Naši rezultati pokazuju da smo bolji nego što nas se doživljava.

Znam da je nakon poraza od Španjolske dosta negative, ali nadam se da ćemo dati sve od sebe da opet budemo pravi i kakvi možemo biti. Hrvatska vrijedi i Hrvatska je puno bolja nego što se o njoj govori.

Ako Hrvatska dođe do osmine finala, vi biste dostigli Darija Srnu. Može li itko ikada na toj ljestvici dostići Modrića?

Perišić: Iskreno, otkad sam počeo igrati za reprezentaciju, bio sam koncentriran samo na nastupe. Radilo se dobro, produžilo je dosta nas reprezentativnu karijeru, nismo mislili da ćemo ovoliko izdržati. Tu smo i dalje, radimo i dalje naporno, a dokle ćemo dogurati s nastupima... Luku će netko teško dostići. Imamo par momaka koji su debitirali mladi, sve je više utakmica pa je i sve moguće.

Ivane, rekli ste pun gas, a to je rekao i Kramarić. Kapetan Albanije rekao je da su protiv Italije trebali biti pametniji i usporiti utakmicu. Ako to naprave sutra, kako ćete se postaviti?

Perišić: Bit će važno biti strpljiv, ali od prve minute moramo krenuti bolje nego protiv Španjolske. Ako ne bude kao što planiramo u prvom poluvremenu, imamo i drugo poluvrijeme i dosta momaka na klupi koji su spremni uskočiti.

Ivane, kako vidite Albaniju?

Perišić: Dobra su ekipa. Dobro su odradili kvalifikacije, gledali smo još par videa i proći ćemo još neke detalje. To ćemo zadržati za sebe. Oni su fanatična ekipa, trkački moćna i ginut će na terenu od početka do kraja. Ako mi ne budemo igrali tako, onda će nam biti teško. Od prve minute ful gas i idemo po tri boda. 

Ivane, pretpostavljamo da krećete od prve minute?

Perišić: Ne mora značiti. Ova presica je bila dogovorena davnih dana, uvijek idemo po redu, Luka, pa ja, pa Vida, pa Kova... Ne mora to ništa značiti.

Hoće li biti promjena u sastavu i kakva će biti igra u odnosu na Španjolsku?

Dalić: Albanija sigurno nije protivnik kvalitete kao Španjolska, ali zaslužuje veliki respekt. Oni će biti jako motivirani i jako organizirani, a mi moramo biti strpljivi. Nama je glavni cilj pobijediti, bit ćemo ofenzivniji iako je statistika protiv Španjolske pokazala da smo imali veći posjed lopte i više udaraca, ali to nismo iskoristili. Bit će nekih promjena u sastavu, ali o tome ćemo još odlučiti. Svi koji će početi znaju koji nam je cilj

Kakva su očekivanja i kako je Ivan Perišić?

Dalić: Veseli me da nismo obeshrabreni ovim porazom od Španjolske. Atmosfera je dobra, dečki su svjesni da moramo biti bolji nego u prvoj utakmici. Pripremili smo se, odradili smo sve što treba i žao mi je što je Nikola Vlašić otpao. Drugi su svi zdravi i spremni za utakmicu te jedva čekamo da počne.

Perišić: Osjećam se super i jedva čekam utakmicu da ispravimo sve ovo što je bilo loše u prvoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.