"Gledao sam Šutala i pomislio: Ovo stvarno nije moguće"

Foto: Profimedia

JOSIP ŠUTALO (23) u ljeto 2023. napustio je Dinamo i u transferu vrijednom 20.5 milijuna eura otišao u Ajax. Hrvatski stoper trpio je žestoke kritike na početku sezone, no nije bio jedini s obzirom na to da je nizozemski velikan bio u katastrofalnoj formi. Šutalo je kao neupitan prvotimac upisao 25 nastupa, što je znatno više od sunarodnjaka Borne Sose (25) i Jakova Medića (25), koji su također ljetos stigli u klub i dosad igrali 14 odnosno osam puta. 

Ajax je nakon lošeg ulaska u sezonu nanizao pozitivne rezultate i sa zadnje došao do pete pozicije u nizozemskom prvenstvu. Kako se podizala momčad, tako je rasla i Šutalova forma. Stoga su bivši nogometaši, sada analitičari ESPN-a Marciano Vink (53) i Karim El Ahmadi, spremni Šutalu dati još jednu šansu.

"Gledao sam kako Šutalo odigrava u širinu i pomislio: Ovo stvarno nije moguće"

"Gledao sam kako odigrava u širinu i pomislio: Ovo stvarno nije moguće. Nisam siguran je li on igrač koji odgovara Ajaxovom stilu igre. Stoper Ajaxa mora biti dobar na lopti i mora moći braniti širok prostor iza leđa.

To su dva elementa koja još nije svladao. Nije dovoljno brz da bi ostavljao puno prostora iza sebe", smatra Vink, bivši veznjak Ajaxa, Genoe i PSV-a, koji ima dva nastupa za nizozemsku reprezentaciju.

"Šutalo je na mene ostavio loš dojam"

El Ahmadi također vjeruje kako Šutalo može popraviti dojam u proljetnom dijelu sezone. "Posjeduje defenzivne kvalitete. Međutim, dječje pogreške u dodavanjima ne mogu zaboraviti. Na mene je ostavio jako loš dojam, osobito u utakmicama s Utrechtom, Herculesom i Spartom", dodao je El Ahmadi, nekadašnji član Twentea, Feyenoorda, Aston Ville i drugih klubova, kao i veznjak s 53 nastupa za Maroko.

Obojica Šutalu daju drugu priliku

Vink smatra i da je Šutalo loš u defenzivnoj tranziciji, međutim El Ahmadi ističe kako se hrvatskog reprezentativca još ne smije otpisati. "Ne želim Šutala proglasiti lošim jer je bio dobar u Dinamu i za Hrvatsku. U reprezentaciji uz sebe ima odličnog Joška Gvardiola te mu je zadatak slati kratka dodavanja u sredinu do Matea Kovačića, Marcela Brozovića i Luke Modrića", izjavio je El Ahmadi.

"Ni ja ne želim proglasiti Šutala lošim igračem. Kada će Ajax biti kompaktniji, poput hrvatske reprezentacije, Šutalo će se bolje osjećati. U nogometu se situacija brzo može promijeniti", smatra Vink. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.