VIDEO Ovako Ukrajinci uništavaju ruske dronove. Koriste taktiku iz 1. svjetskog rata

Screenshot: X

Ukrajina očajnički pokušava srušiti ruske izviđačke dronove, koji svakog dana nekažnjeno prelijetaju nad njihovim gradovima i bazama. Sve više ukrajinskih vojnika sada uzlijeće u sporim, laganim avionima kojima love ruske dronove iznad ranjivih lokacija.

Po društvenim mrežama ovog se vikenda proširio video koji prikazuje pripadnike ukrajinskog obavještajnog direktorata u sportskom zrakoplovu Aeroprakt A-22 lokalne izrade. Na lijevoj strani ovog dvosjeda sjedi vojnik koji oružjem cilja dron, piše Forbes. Ove taktike vrlo su slične taktikama posade aviona za obuku Jakovljev Jak-52, navodno posuđenog od ukrajinskog letačkog kluba. Ta posada još od travnja ruši ruske dronove nad južnom Ukrajinom.

Jeftine i efikasne metode

Ove metode su efikasne i, što je možda i najvažnije, jeftine. Ukrajinske snage ne mogu si priuštiti ispaljivanje najvećih i najboljih protuzračnih projektila – koji mogu težiti stotine kilograma i koštati milijune dolara po komadu – na dronove Orlan-10 koji košta jedva 100.000 dolara. Upravljanje avionima Jak-52 ili A-22 košta samo nekoliko stotina dolara po satu, a streljivo je zanemarivo.

Ne bi trebalo biti šokantno da se ukrajinski obavještajni direktorat za borbu protiv dronova okrenuo baš avionu A-22.

To je onakva vrsta zrakoplova kakvog bi si iz zabave mogao kupiti netko kome je letenje hobi.

"Ako tražite čvrst zrakoplov kojim je lako upravljati, ima odlične performanse na kratkim udaljenostima, a istovremeno može letjeti brzinom od preko 95 čvorova i nositi solidan teret, došli ste na pravo mjesto!" hvali se na svojim internetskim stranicama tvrtka Leighnor Aircraft koja ove zrakoplove prodaje u SAD-u.

Snage Kijeva već koriste ove avione, koji koštaju 90 tisuća dolara, u borbama, i to kao napadačke dronove. Tako su oni, prenamijenjeni u autonomne letjelice i nakrcani eksplozivom, preletjeli stotine kilometara duboko u Rusiju kako bi gađali vojne i industrijske mete.

Ako postoji neka mana aviona A-22 u usporedbi s Jakom-52, to je pomalo anemični motor od samo 100 konjskih snaga (Jak-52 ima 360 KS). Budući da ima bolji omjer težine i snage, Jak-52 možda je bolji izbor za borbu s dronovima.

Očajnička borba protiv izviđačkih dronova

Svejedno, bilo kakav avion koji uništava dronove bolji je ni od kakvog. Ukrajina očajnički želi srušiti ruske izviđačke dronove koji prelijetaju ukrajinske gradove i baze. Prošlog tjedna su tri dana zaredom ruski dronovi prelijetali ukrajinske zračne baze i pronašli vrijedne mete za ruske balističke rakete Iskander.

Ukrajinci su u tim napadima izgubili najmanje tri vrlo važna borbena zrakoplova, sve zato što nisu mogli na vrijeme srušiti dronove.

Sportski avion, budimo pošteni, možda i nije najbolja opcija za zaštitu aktivne zračne piste. On bi mogao predstavljati opasnost za ratne zrakoplove pri slijetanju i uzlijetanju. No ako A-22 i drugi lagani avioni mogu zaštititi ukrajinske gradove, to znači da bi mogli omogućiti premještanje ozbiljnijih sustava protuzračne obrane na vojne lokacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.