Redatelj Terrifiera izdvojio svojih pet najdražih horora

Screenshot: YouTube

Damien Leone, redatelj sadističkog filma koji je izazvao šok gledatelja i ostavio publiku prestravljenom, otkrio je svojih pet najdražih horor-filmova. Nakon što je režirao jedan od najintrigantnijih horora 2024. godine, pri čijem su prikazivanju gledatelji napuštali dvoranu već u prvim scenama, dok je jedan gledatelj čak povraćao, Leone je potvrdio svoje poznavanje žanra. U intervjuu za UNILAD je napomenuo kako ovo nije "službena lista" njegovih najdražih horora, ali je pregled filmova koji su ga inspirirali.

1. Ralje (1975.)

Na vrhu Leoneove liste nalazi se klasik Stevena Spielberga Ralje. Priča počinje smrću mlade žene koju ubija morski pas dok pliva uz obalu otoka, što policijskog šefa Martina Brodyja (Roy Scheider) natjera da zatraži zatvaranje plaža. Gradonačelnik Larry Vaughn (Murray Hamilton) protivi se ovoj ideji zbog turizma, što vodi do napetog lova na morskog psa. Unatoč prekoračenju budžeta i tehničkim problemima s mehaničkim morskim psima, film ima gotovo savršenih 97 posto na Rotten Tomatoesu od kritičara i 90 posto od publike.

 

2. Izgubljeni dječaci (1987.)

Na drugom mjestu Leoneove liste nalazi se horor Izgubljeni dječaci u režiji Joela Schumachera. Film prati braću Michaela (Jason Patric) i Sama (Corey Haim) koji se s majkom sele u Kaliforniju, gdje se Michael zaljubljuje u djevojku Star (Jami Gertz), članicu bande vampira. Michaelova transformacija u vampira stavlja ga na kušnju: hoće li se pridružiti predatorima ili će ga obitelj uspjeti spasiti? Izgubljeni dječaci omiljen je film među obožavateljima horora zbog svježeg pristupa vampirskom mitu.

3. Zora živih mrtvaca (1978.)

Treće mjesto zauzima Zora živih mrtvaca Georgea Romera, kultni film o masovnoj zombi-apokalipsi koji se fokusira na četvero preživjelih u borbi za opstanak. Film je hvaljen zbog mračne, ali duhovite društvene kritike, istražujući konzumerizam kroz prizmu preživljavanja u zombi-svijetu. Ekstremne scene nasilja, uključujući usporeno eksplodiranje zombi-glava i pucanje u zombije, bile su cenzurirane u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali su u kasnijim izdanjima vraćene.

 

4. Noć vještica (1978.)

Na četvrtom mjestu Leoneove liste nalazi se Noć vještica, slasher film koji je režirao i napisao John Carpenter uz pomoć producentice Debre Hill. Priča prati Michaela Myersa koji u dobi od šest godina brutalno ubija svoju sestru na Noć vještica 1963. godine i zbog toga završava u zatvoru na 15 godina. Nakon bijega vraća se u rodni grad u lov na lokalnu tinejdžericu Laurie Strode (Jamie Lee Curtis). Film, koji je prerastao u franšizu s 13 filmova, obožavatelji cijene zbog originalnosti i ikoničnog prikaza zastrašujućeg antagonista.

5. Rosemaryna beba (1968.)

Peto mjesto zauzeo je klasik Rosemaryna beba redatelja Romana Polanskog, prema romanu Ira Levina. Film prati mladi par, Rosemary (Mia Farrow) i Guya Woodhousea (John Cassavetes), koji se sele u sumnjivu zgradu u New Yorku. Kada Rosemary zatrudni, počinje sumnjati da su susjedi umiješani u mračne sile koje joj žele nauditi. Smatran jednim od najboljih horora ikad, film ima 96 posto na Rotten Tomatoesu.

Leone je skromno izostavio franšizu Terrifier s ovog popisa, iako je treći nastavak postigao solidnih 76 posto od kritičara i 87 posto od publike na Rotten Tomatoesu te izazvao šok-reakcije publike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.