Pet hororaca u kojima na kraju nitko nije preživio

Screenshot: Youtube

HOROR-filmovi poznati su po napetim i neočekivanim scenama koje mnogima lede krv u žilama, ali poseban osjećaj nelagode nastaje kada nitko od glavnih likova ne preživi u filmu. Umjesto legendarne "posljednje djevojke" koja se na kraju uspije izvući iz naizgled nemoguće situacije, postoje i oni filmovi u kojima nitko nije preživio. 

Glavni likovi često su žrtve ubojstava, ritualnih žrtvovanja, nadnaravnih sila, smrtonosnih stvorenja, virusnih epidemija ili apokaliptičnih okolnosti. U nekim horor-filmovima ne postoji spas ni za jednog lika, a upravo takvi filmovi mnogima stvaraju izrazitu nelagodu i tjeskobu tijekom i nakon gledanja.

UPOZORENJE!! Tekst sadrži spoilere o krajevima određenih horor-filmova. Ako ne želite saznati o kojim je točno filmovima riječ i što se u njima događa, nemojte čitati tekst.

Screen Rant je izdvojio deset takvih filmova, a što se nalazi na prvih pet mjesta njihovog popisa, donosimo u nastavku.

Koliba u šumi (The Cabin in the Woods)

Horor-film Koliba u šumi iz 2011. godine nastao je u režiji Drewa Goddarda. Prati skupinu prijatelja s fakulteta koji se povlače u osamljenu kolibu, nesvjesni da su postali dio ritualne žrtve kojom se umiruju drevni bogovi. Razvoj filma otkriva da su stravična ubojstva dio globalnog sustava u kojem se širom svijeta odvijaju razne horor-situacije kako bi se spriječilo uništavanje svijeta. Koliba u šumi ne završava samo smrću glavnih likova već i uništavanjem cijelog ljudskog roda.

U filmu su glumili Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Fran Kranz, Anna Hutchison, Jesse Williams i druge zvijezde. Čini se da se film svidio i kritičarima. Koliba u šumi na Rotten Tomatoesu ima ocjenu 92 posto od kritičara i 74 posto od gledatelja.

 

Noć živih mrtvaca (Night of the Living Dead)

Noć živih mrtvaca iz 1968. godine prati skupinu preživjelih ljudi zarobljenih u seoskoj kući koji se bore protiv navale zombija. Dok se trude preživjeti, njihovi unutarnji sukobi, loše odluke i prijetnja zombija vode ih prema neizbježnom tragičnom kraju. Nitko od glavnih likova nije doživio sretan kraj.

Nastao je u režiji Georgea A. Romera, a u filmu su glumili Duane Jones, Judith O'Dea, Marilyn Eastman, George Kosana, Keith Wayne i drugi. Kao i Koliba u šumi, Noć živih mrtvaca ima gotovo savršen rezultat na Rotten Tomatoesu. Kritičari su joj dali ocjenu od 95 posto, dok ju je publika ocijenila s 87 posto.

Put bez povratka 5 (Final Destination 5)

Posljednji film iz poznatog horor-serijala Put bez povratka imao je premijeru 2011. godine, a novi film planiran je za 2025. godinu. U petom filmu, koji je nastao u režiji Stevena Qualea, pratimo Sama (Nicholas D'Agosto) i grupu njegovih kolega koji za dlaku izbjegnu smrt tijekom vožnje. Kao i u ostatku serijala, jedan po jedan umiru nakon što ih smrt počne progoniti.

Put bez povratka 5 dodatno pojačava napetost u igri izbjegavanja smrti nakon šokantnog i neočekivanog kraja. Preživjeli likovi, misleći da su prevarili smrt, ukrcavaju se na avion za Pariz. Sjajan obrat nastaje kada se otkriva da je upravo to tragičan let iz prvog filma, čime su se povezali svi događaji i zapravo nitko nije pobjegao od smrti. 

Kritičari su film na Rotten Tomatoesu ocijenili sa 63 posto, a publika s 53 posto. Na IMDb-ju ima 5.9 od ukupno 10 zvjezdica.

 

Ukleta kuća (House of 1000 Corpses)

Ukleta kuća redatelja Roba Zombieja iz 2003. godine smještena je u 1977. godinu i prati dva tinejdžerska para čije putovanje poprima smrtonosan obrat nakon što im se pokvari vozilo i postanu žrtve okrutne obitelji Firefly. Od trenutka kada stignu, tinejdžeri su izloženi psihološkom zlostavljanju i grotesknim fizičkim mučenjima, što je za obitelj Firefly samo izopačena igra koja ih na kraju vodi do brutalnih smrti. Kada u potragu za nestalim tinejdžerima krenu njihove obitelji i policija, svi podliježu istom nasilnom kraju.

Za razliku od prva dva filma, Ukleta kuća je dobila nešto lošije ocjene. Kritičari su film na Rotten Tomatoesu ocijenili sa samo 22 posto, dok mu je publika dala nešto većih 65 posto. 

Koliba straha (Cabin Fever)

Eli Roth redatelj je horor-filma Koliba straha iz 2002. godine. Radnja donosi jezivu priču o izolaciji, zarazi i neizbježnoj smrti dok grupa studenata odlazi u osamljenu kolibu tražeći mir. Nesvjesno postaju žrtve bolesti koja jede meso šireći se zaraženom vodom te jedan po jedan podliježu virusu, bilo ubijajući jedni druge u paranoidnom očaju ili umirući od strašnih posljedica infekcije.

Kritičari su ovom hororu na Rotten Tomatoesu dali ocjenu 62 posto, dok je publika dala samo 44 posto. Koliba straha je film koji se najmanje svidio publici od svih s popisa Screen Ranta.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.