Britanci hrvatski otok nazvali skrivenim draguljem: "Mirne plaže i netaknuta priroda"

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Uskoro nam i službeno počinje ljeto. Mnogi su već počeli odlaziti na ljetovanja, a strani mediji su se raspisali o divnim destinacijama za ljetni odmor. Tako je britanski Mirror objavio članak o Korčuli, a u naslovu su ga prozvali "skrivenim draguljem".

Otok u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, površine svega 279 km², privukao je pozornost stranaca. Blizu je popularnih gradova, poput Dubrovnika, Hvara i Splita, koji su svakog ljeta krcati turistima. Mirror za Korčulu piše da je riječ o "izvan granica Hrvatske manje poznatom otoku" i da na njega stiže manje turista nego u druge dalmatinske gradove i otoke. 

"Dok su veća obalna odmarališta u tom području poznata po luksuznim festivalima elektronske glazbe, Korčula je drugačija. Njezine glavne atrakcije su mirne plaže, netaknuti krajolici i duga povijest", pišu Britanci. 

"Priča o otoku počinje još od starih Grka koji su ga nazvali Korkyra Melaina ili 'Crni Krf' zbog guste hrastove i borove šume na njemu. Glavni grad, koji se zove kao i otok, dom je za 5000 ljudi koji uživaju u srednjovjekovnim građevinama. Zbog dobro očuvane prirode, zgrada i načina na koji su raspoređene, došli su do popisa UNESCO-a", dodaju. 

Nahvalili su dvije plaže

Spomenuli su i maslinike, vinograde, dobro vino, plaže... "Ostavite li zidine grada i njegove pitoreskne kamene uličice iza sebe, naići ćete na zeleni otok na kojem se nalaze nizovi maslinika i vinograda. Mnogi od potonjih uključeni su u proizvodnju Grka, bijelog vina koje se proizvodi samo na Korčuli i ne izvozi se zbog ograničene proizvodnje", pišu.

Od plaža nabrojali su Pržinu, jedinu pješčanu plažu na otoku, te Bilin žal. 

"Ako želite posjetiti otok, onda je kasno proljeće najbolje vrijeme za to. Svibanj je obično vrijeme kada imate dobitnu kombinaciju toplog vremena, dugih dana i razumnih cijena. Najlakši način da tamo stignete je da doletite avionom u Split, a zatim trajektom do otoka", zaključuju iz Mirrora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.