Tko je youtuber koji ide u Europski parlament? 30 dana gladovao zbog videa

Screenshot: YouTube

Ciparski birači izabrali su 24-godišnjeg youtubera Fidiasa Panayiotoua poznatog po viralnim videima za neovisnog zastupnika u Europskom parlamentu. Tip koji na YouTubeu ima 2.6 milijuna pretplatnika poznat je po svojim videouracima u kojima ili razgovara sa slavnima kao što su američki milijarder Elon Musk ili ponekad organizira neobična kulinarska natjecanja.

Youtuber, koji sebe opisuje kao "profesionalnog kreatora pogreški", ušao je u predizbornu kampanju bez političkog iskustva i afilijacije pozivajući mlade da glasaju za njega. Osvojio je 19.4 posto glasova, a njegova neočekivana pobjeda tumači se kao odbacivanje tradicionalnih političkih stranaka.

"Ovo što se dogodilo je šok, čudo", rekao je za javnu televizijsku postaju CyBC mladi zastupnik koji je aktivan i na Instagramu i TikToku. "Stranke bi trebale uzeti to u obzir kao upozorenje i znak da se moraju modernizirati i slušati narod", poručio je.

Tko je on?

Panayiotou, inače sin pravoslavnog svećenika kao i na ovim prostorima poznati youtuber Baka Prase, počeo je objavljivati ​​na YouTubeu 2019. godine. 2022. krenuo je u misiju - htio je zagrliti Elona Muska nakon što je zagrlio 99 drugih slavnih osoba. Dok je skoro svaki dan čekao ispred sjedišta X-a (Twittera) da se Musk pojavi, poticao je svoje sljedbenike da "spamaju" Muskovu mamu, ne bi li prije došao do Elona.

21. siječnja 2023. Elon Musk je posustao i zagrlio ga.

Nakon toga je na ciparskoj televiziji objavio da namjerava intervjuirati svakog kandidata koji se tad natjecao na ciparskim predsjedničkim izborima. Ugostio je 12 od 14 kandidata, odbila su ga jedino dvojica favorita, među kojima je bio i sadašnji predsjednik Cipra Nikos Christodoulides.

2023. godine razbjesnio je indijske vlasti snimajući kako besplatno koristi javni prijevoz u toj zemlji, izbjegavajući plaćanje karata. Vlasti su tad pokrenule i kazneni postupak protiv njega. Ipak, to ga nije zaustavilo pa je s istom praksom nastavio i u Japanu, ali tamo je otišao i korak dalje pa se pravio da je gost hotela kako bi dobio besplatan doručak. 

Zbog brojnih kritika nakon serije takvih videa morao se i ispričati, a YouTube je uklonio snimke s platforme.

Snimao se i kako gladuje 30 dana te kako provodi pet dana bez sna. Deset je dana proveo u lijesu i trenirao s kineskim majstorom kung-fua Shaolinom - sve kako bi došao do pregleda na YouTubeu. Fidias redovito svojim "izazovima" izaziva brojne kontroverze, no popularnost mu samo raste, a sad će svoje nove ideje moći pokazati i u Bruxellesu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.