Čelnik francuske desnice odgovorio Mbappeu: Multimilijunaši drže lekcije siromašnima

Foto: EPA

ČELNIK francuske krajnje desnice Jordan Bardella kritizirao je u utorak nogometnu zvijezdu Kyliana Mbappea zbog njegovog poziva mladima da glasaju protiv "ekstremnih opcija" na parlamentarnim izborima u Francuskoj koji se održavaju ovog mjeseca. "Gajim mnogo poštovanja prema našim nogometašima, bilo da je to Marcus Thuram, bilo Kylian Mbappe, koji su ikone nogometa i idoli mladih... Ali moramo poštivati ​​Francuze, moramo poštivati ​​svačiji glas", rekao je Bardella za CNews TV.

"Kad si tako sretan da imaš jako, jako veliku plaću, kad si multimilijunaš... onda mi bude malo neugodno vidjeti te sportaše... kako drže lekcije ljudima koji više ne mogu spojiti kraj s krajem, koji se više ne osjećaju sigurnima, koji nemaju mogućnost živjeti u četvrti koju štite sigurnosni agenti", rekao je.

Što je Mbappe rekao?

Bio je to odgovor na Mbappeovu presicu u kojoj je osim najave Eura kritizirao francusku desnicu. "Mislim da se nalazimo u ključnom trenutku u povijesti naše zemlje. Zato se zaista želim obratiti svim Francuzima, a posebno mladoj generaciji. Mislim da smo mi generacija koja može napraviti razliku", započeo je Mbappe.

"Jasno vidimo da su ekstremisti blizu vlasti i da imamo priliku birati budućnost svoje zemlje. Zato pozivam sve mlade da izađu na izbore i osvijeste važnost situacije u kojoj se nalazimo. Nadam se da će ih ova moja poruka probuditi", dodao je.

"Moramo se poistovjetiti s ovom zemljom, poistovjetiti se s našim vrijednostima, a to su vrijednosti tolerancije, različitosti i poštovanja. Vjerujem Francuzima, svaki glas se računa. Zaista se nadam da ćemo napraviti pravi izbor i da ćemo ponosno nositi ovaj dres 7. srpnja", nastavio je Mbappe.

Samo dva dana ranije Mbappeov suigrač iz reprezentacije Marcus Thuram rekao je da su svi u svlačionici bili šokirani pobjedom krajnje desnice. Napadač Intera pozvao je Francuze da ne glasaju za tu opciju.

Mbappe se i na to osvrnuo i na kraju rekao rečenicu koja je zabrinula mnoge Francuze i uplašila ih, a strani mediji pišu da je dao natuknuti da je i njegovo igranje u reprezentaciji upitno: "Slažem se s Marcusom, dijelim iste vrijednosti. Ne želim predstavljati zemlju koja ne odgovara mojim i našim vrijednostima."

RN blizu pobjede na izborima

Bardella je odgovorio Mbappeu nakon što je Francuska pobijedila na prvoj utakmici Francuske na Euru 2024., u kojoj je Mbappe slomio nos. Bardellina euroskeptična, antiimigracijska stranka ima svoju prvu pravu priliku za osvajanje nacionalne vlasti na izborima 30. lipnja i 7. srpnja.

Ankete javnog mnijenja dosljedno stavljaju RN na prvo mjesto otkako je predsjednik Emmanuel Macron ovog mjeseca donio šokantnu odluku da raspušta parlament.

U međuvremenu je predsjednik Francuskog nogometnog saveza Philippe Diallo rekao na tiskovnoj konferenciji u kampu momčadi u Njemačkoj da igrači mogu slobodno izraziti svoje mišljenje. Pozvao je političke stranke da ove komentare ne uzimaju u svoju korist. Još nije sigurno hoće li kapetan Francuske moći nastupiti protiv Nizozemske u petak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.