Gattuso: Nema šanse da će kod mene netko igrati mali nogomet s prijateljima

Foto: Lukrecija Žderić/Index

HAJDUK je na Poljudu službeno predstavio Gennara Gattusa (46) kao novog trenera. Podsjetimo, splitski klub je u srijedu, 12. lipnja, objavio da će legendarni Talijan povesti momčad u novu sezonu. Potpisao je dvogodišnji ugovor, a momčad će preuzeti od početka priprema. Gattuso je jučer sletio u Split, a na aerodromu su ga, između ostalih, dočekali Bilić i Kalinić. 

Konferenciju za medije mogli ste pratiti na Indexu.

Predstavljanje novog Hajdukovog trenera Gennara Gattusa

Objavljuje Index Sport u Utorak, 18. lipnja 2024.

Prvi se medijima obratio predsjednik Bilić.

Bilić: Veliko mi je zadovoljstvo što predstavljamo ogromno trenersko ime

"Veliko mi je zadovoljstvo što vam možemo predstaviti jedno ogromno trenersko ime, s velikim iskustvom. Jako nam je drago što smo uspjeli potpisati ugovor s njim do 30. lipnja 2026., on će doći s još pet članova svog tima. Proces je trajao otprilike dva mjeseca, jedan dio procesa je bio i odabir sportskog direktora.

Mediji su dosta nagađali o imenima. Kao klub nismo izlazili s imenima i mislimo da je to bilo ispravno. Jako velik dio procesa bio je i sam Nikola pa bih mu prepustio riječ", rekao je Bilić.

Kalinić: Inzistirao sam na Gattusu

"Čast mi je što je s nama bivši veliki igrač i trener koji je vodio velike klubove, kao i moj bivši trener. Želim mu sve najbolje u klubu i da svojim znanjem i karakterom pomogne koliko god je moguće. Inzistirao sam na njemu jer nam trebaju rad i disciplina, a to dobivamo s njim", poručio je sportski direktor Nikola Kalinić.

Gattuso: Hajduk je izazov

"Hvala vam što ste došli na ovu presicu. Hvala predsjedniku Hajduka i gospodinu Nikoli. Pružena mi je velika mogućnost da radim ovdje i da pokažem svoje nogometna znanje. Između ostaloga, volim i izazove, a Hajduk je izazov. Pričali smo o svemu i napravili jedan dobar posao", započeo je Gattuso.

Uslijedila su pitanja novinara.

Kako planirate igrati u Hajduku i koliko vam igrača nedostaje?

Gattuso: Imam više od 400 utakmica u trenerskoj karijeri. Najviše volim igrati 4-3-3 ili 4-2-3-1. Dosta je to varijabilna situacija jer igramo četiri puta sa svim momčadima u prvenstvu. Najbitnije je da dođemo do pobjedničkog mentaliteta. Tko će igrati, vidjet ćemo tijekom prvenstva. Moramo poštivati i budžet koji klub ima.

Zbog Eura nam nedostaju tri igrača, oni će dobiti desetak dana više da se odmore. Jedna je stvar vidjeti igrače na videu, a druga je uživo. Na meni je da u idućih nekoliko dana i tijekom priprema odlučim tko će sve igrati.

Pitanje za Kalinića - kako komentirate problem jezika?

Kalinić: Što sam ja rekao na zadnjoj konferenciji? Ja sam rekao da ako trener bude Hrvat, neće pričati engleski. Nisam rekao da trener stranac mora pričati hrvatski. Kojim jezikom će se pričati u svlačionici? Pa jesam li ti sad odgovorio?

Je li ovo najskuplji trener Hajduka?

Bilić: Mislim da nije. Uklapa se u naš budžet. Pretpostavljamo da je pristao na manje uvjete nego što je mogao imati na nekim drugim mjestima.

Je li moguće dovesti Džeku ili Rakitića? Ima li novih imena?

Kalinić: Imam popis igrača koje želim. Ne bi bilo fer govoriti o imenima. Svi oni imaju svoje klubove. Tražit ćemo pojačanja, vidjet ćemo koliko će to biti moguće. Neću dovoditi reda radi.

Kao igrač ste osvojili sve. Znate li da Hajduk već 19 godina nije bio prvak? Jeste li razgovarali s Livajom i Perišićem?

Gattuso: Pustimo moju igračku karijeru sa strane. Ovdje se radi o meni kao treneru. Treniram već 11 godina, osvojio sam jedan Kup Italije i promociju s Pisom. Moramo sagraditi pobjednički mentalitet. Igrači moraju imati poštovanja prema grbu koji nose na majici. To ću pokušati sagraditi i natjerati igrače da budu takvi. 

Razgovarao sam s nekim igračima, nije na meni da otkrijem s kim. Neke stvari moraju ostati između nas. Nikola je bio moj igrač, imali smo nekad problema i nekad je išao ranije na tuširanje, ali odmah smo to riješili oči u oči. Nogomet je ozbiljna djelatnost, mora se graditi na disciplini. Igrači moraju imati respekta prema radu, a ne da se boje mene.

Kao trener ste radili u dosta zahtjevnim sredinama. Očekujete li jednu takvu i u Splitu?

Gattuso: Drago mi je doći ovdje. Uvijek sam radio u užarenim atmosferama, Marseille, Napulj... Bila mi je želja doći ovdje, imao sam izdašnih ponuda iz Saudijske Arabije, mogao sam raditi u Italiji, ali ipak sam odlučio doći u užarenu atmosferu kao što je sami Split. Poljud je strukturalno nažalost takav kakav je, ali na svakoj utakmici je 20 do 25 tisuća navijača. Sada moramo izgraditi pobjednički mentalitet.

Može li se ove igrače naučiti da budu čvršći, agresivniji, povezaniji i da daju sve od sebe za klub?

Gattuso: Morate shvatiti u kakvom se ambijentu nalazimo. Ovo je poseban okoliš u kojem se nalazi posebni mentalitet. Igrači se ponekad osjećaju kao da dres i lopta imaju po 100 kilograma. To se mora promijeniti. Moramo pronaći karakteristike lidera, vidjet će se tijekom narednih dana i tijekom sezone koji igrači to posjeduju.

Koliko će vam trebati vremena da od Hajduka stvorite moćnu i konkurentnu ekipu?

Gattuso: Svi me pitate o mom karakteru. Ja kao igrač i ja kao trener smo dvije različite osobe. Volim imati posjed lopte, volim moderan nogomet. Moramo se postaviti kao jedna velika obitelj. Obitelj nije samo 25 igrača, obitelj su svi. Razgovarao sam sa stožerom, oružarima, doktorima, fizioterapeutima... Svi moramo težiti jednom cilju, a to je uspjeh.

Volim i cijenim rad. Što se tiče ostalih stvari, kao da imamo samo jedan teren za trening, to su alibiji. Treba vremena da se dobije neka igra, ali vremena je malo. Uskoro nam stiže europska utakmica. Taj način igre trebamo pokrenuti u par dana.

Na kojim pozicijama biste se voljeli pojačati?

Gattuso: Moramo biti svjesni da je u ovom trenutku prioritet prema naprijed. To su krila, lijevo i desno krilo. Moramo vidjeti situaciju s Perišićem. Što se Brekala tiče, moramo biti svjesni da je on igrač Fiorentine, vidjet ćemo hoće li on ostati. Volim igrati 4-2-3-1, Livaju vidim kao desetku. To su stvari na kojima ćemo poraditi.

Kako vidite Split kao grad, njegovu tradiciju i navijače, Torcidu?

Gattuso: Svaki zid ima toliko murala Hajduka, zastave u svim dijelovima Splita. To je jedan od razloga zbog kojih sam odabrao ovo mjesto. Ovo je za mene izazov. Radio sam u velikim klubovima gdje im je infrastruktura bila sve. To mi ovdje fali i to je jedan dodatan izazov. Pogledajte gdje sam rođen. Rođen sam u jednom ribarskom naselju pa je bilo logično da odaberem klub na moru. Odabrao sam ovaj klub i zbog tih fanatičnih navijača i svega što sam nabrojao.

Prognoza utakmice Hrvatske i Italije?

Gattuso: Neka pobijedi bolji.

Koliko je normalno da moramo pričati o disciplini, bi li igrači sami trebali poštovati dres?

Kalinić: Dobro ste rekli, u svakom normalnom klubu imaš rad i disciplinu. Moraš poštivati klub koji te plaća. Svatko mora misliti o sebi, da je na svakom treningu na sto posto i da živi za pobjedu. Ne bi uopće trebalo razgovarati o tome.

Gattuso vam je bio trener. Stječe se dojam da je drugačiji kao trener nego što je bio igrač.

Kalinić: Totalno drugačiji je bio kao igrač. Bio je defenzivni vezni, a sad gaji napadačku igru. Karakteran je trener, voli i takve igrače, voli igrače koji se ne boje ničega i koji će dati sve za pobjedu. On će dati sve igraču, a igrač mu to mora vratiti, inače će završiti kako će završiti.

Morat ćete nekog i prodati?

Kalinić: Sigurno je da živimo od prodaje, tako da ćemo morati prodavati da dovedemo igrače. Sve će se događati iza Eura, imamo vremena. Velike europske lige počinju s pripremama sredinom sedmog mjeseca. Ima vremena, iako se nama žuri zbog europskih kvalifikacija. Nećemo dovoditi igrače radi reda pa da ih se poslije ne možemo riješiti.

Čime ćete se najviše pozabaviti kao predsjednik, kakav je trenutno dojam?

Bilić: Zadnjih tjedana dana je dobar dojam, puno je bolje nakon što je prošlo već mjesec dana od Nikolinog dolaska. Više ću se baviti spomenutom infrastrukturom. Hajduk ima značajno lošije i niže uvjete nego čak i drugi hrvatski klubovi. U svim elementima kluba pokušat ću uvesti sustavnost. Do sljedeće skupštine želimo imati te elemente sređene, da dođe do kvalitetnijih poslovnih procesa, da klub bude više kao firma u administrativnom dijelu.

Jeste li se konzultirali s kim uoči dolaska u Hajduk?

Gattuso: Pričao sam s Igorom (Tudorom), ali ključna osoba bio je Anthony Šerić. On je bio odlučujući kliker. Znam situaciju s kojom su se susretali drugi kolege ovdje u Hrvatskoj. Ne zna se jezik, treba vam prevoditelj.

Svi kažu da mi je nadimak Željezni narednik. Ma koji Željezni narednik? To je bilo davno, kad sam bio igrač. Ja najviše cijenim rad. Ovdje se ne igra tenis, igra se momčadski sport, a ne pojedinačni. Momčad mora znati tko igra od prvih 11, a tko je na klupi. Tko je na klupi se mora pomiriti s tim.

Ako netko misli da može igrati mali nogomet sa svojim prijateljima iza kuće, to nema šanse. Mi smo profesionalci i tako se ne smije ponašati u ovom trenutku.

Hoće li u stožeru biti netko od domaćih stručnjaka?

Gattuso: Moj stručni stožer sastoji se od pet mojih kolega. Imamo i tri lokalca. Počevši od moje desne ruke, to je Luigi Ricco. Skupa smo 11 godina. Promijenili smo oko osam do devet momčadi. Trener vratara je Roberto Perrone, skupa smo od Napolija. Njegov pomoćnik je Darko Franić, lokalac.

Kondicijski treneri su Bruno Dominici i Dino Tenderini. Za rehabilitaciju je zadužen Antonio Plenča. Video-analitičar je Marco Sangermani i lokalac Bruno Baćina. To što je moj stručni stožer prihvatio doći sa mnom ovdje mi daje dodatan vjetar u leđa.

Koje ciljeve ste postavili treneru?

Kalinić: Kad igraš za Hajduk, uvijek ti je cilj biti prvi jer igraš u velikom klubu. Ali u nogometu se ne može ništa obećati, tako ni rezultat. Prvi cilj je pokušati ući u Konferencijsku ligu, ali ne može se obećati rezultat. 

Je li Gattuso bio prvi izbor?

Kalinić: On je bio prvi izbor jer sam se s njim čuo prije mjesec dana. Bila je borba, bilo je teško, bilo je i drugih trenera, ali hvala Bogu da je Gennaro s nama.

Koliko vam je lakše nakon dolaska Gattusa?

Kalinić: Veliko ohrabrenje za mene i za cijeli klub, ali ne gledam na sebe. Meni je Hajduk na prvom mjestu. On nam treba da uvede ono što nam je nedostajalo, rad i disciplina. To je temelj, a nakon toga idemo korak po korak. Trebat će i njemu vremena da se navikne na našu momčad i ligu.

Po čemu bi voljeli da vas navijači Hajduka pamte za 15-20 godina?

Gattuso: Ne možemo odmah pričati o tome što će biti za 15 godina. Nisam ni došao, a postavljate mi to pitanje. Avantura tek treba početi. Želim da me upamte da sam dao kreativnost igri, da sam ostavio igračima osjećaj pripadnosti. Navijači prepoznaju kada igrači daju sve od sebe. 

Kakva je situacija s Brekalom?

Kalinić: Ima visoki ugovor s Fiorentinom, sigurno je da ga mi želimo. Vidjet ćemo.

Koji vam igrač prvi padne na pamet kada pomislite na Hrvatsku?

Gattuso: Boban, Prosinečki... Bokšić, Modrić. Bobana sam prvo gledao na televiziji pa smo igrali zajedno. Igrao sam i s famoznim Mikijem Rapaićem, samo kava, cigareta, duhan... To su igrači kojih se prvo sjetim.

Nekad izgledate kao da se više umorite od svojih igrača...

Gattuso: Da se snima nekakav film, ja bih bio loš glumac. Ja sam takav kakav jesam. Volim miris svježe trave, volim ostati poslije utakmice na terenu. Da to ne volim, ostao bih kod kuće i bio sa svojim psima. Trenutno više volim trenerski posao nego što sam volio biti igrač. Mogu ostati kući i trošiti novac, ali ovo radim zbog strasti prema nogometu.

Kako ste dobili srednje ime Ivan, to je slavensko ime?

Gattuso: Moj djed se zvao Gennaro, ja sam drugi Gennaro u obitelji. Dodali su mi ime Ivan da nas ne miješaju. Ivan nije samo slavensko ime, često se koristi i u Italiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.