Tuchel o Peleovoj izjavi nakon preuzimanja Engleske: Bio je potpuno u pravu

Foto: EPA

NIJEMAC Thomas Tuchel (51) novi je engleski izbornik i tu će dužnost preuzeti 1. siječnja 2025., objavio je u srijedu Engleski nogometni savez (FA). Bivši trener PSG-a, Chelseaja i Bayerna održao je konferenciju za medije na kojoj je, među ostalim, citirao slavnog brazilskog napadača Pelea, po mnogima najboljeg nogometaša u povijesti, koji je preminuo u prosincu 2022. u dobi od 82 godine.

"Upravo sam pročitao Peleovu izjavu na stadionu Wembley. Rekao je: 'Wembley je srce, glavno mjesto i katedrala nogometa.' Mislim da je bio potpuno u pravu", izjavio je Tuchel pred novinarima, govoreći o nacionalnom stadionu engleske reprezentacije.  

"Želim iskoristiti priliku kako bih zahvalio FA-u na povjerenju. Jako sam uzbuđen što u siječnju krećem u ovu avanturu sa stručnim stožerom i, naravno, s posebnom grupom igrača kako bismo ostvarili svoje snove u Americi (Svjetsko prvenstvo 2026., op.a.).

Emotivan sam i jako strastven prema nogometu. Ovaj zadatak i ova uloga oživjeli su mladoga mene i vratili me u tinejdžerske dane. Uzbuđen sam zbog ovako velikog zadatka", dodao je Tuchel, koji je na klupi naslijedio privremenog izbornika Leeja Carsleyja i Garetha Southgatea.

Englesku čekaju još dvije utakmice Lige nacija

Engleska je u listopadu izgubila od Grčke (1:2) te pobijedila Finsku (1:3) u sklopu skupine 2 drugog ranga Lige nacija, kamo je ispala iz najvišeg razreda ovog reprezentativnog natjecanja. Iduća dva susreta bit će im u studenom protiv Grčke i Irske, u kojima Engleze još neće voditi Tuchel, što znači da će se kao izbornik priključiti kada se plasiraju u nokaut-fazu.

Tuchel je 2021. proglašen najboljim trenerom svijeta. S Chelseajem je osvojio tri trofeja, od kojih je jedan u Ligi prvaka. S Bayernom je uzeo Bundesligu, s Borussijom Dortmund njemački kup, a PSG-om šest nacionalnih trofeja.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.