Sigurdsson ne može zamisliti momčad bez čovjeka koji je sedam godina sjedio na klupi

Foto: Luka Batelić/PIXSELL

OLIMPIJSKE IGRE svim rukometnim izbornicima zadaju glavobolje. Dok na ostalim velikim natjecanjima svaka momčad u zapisniku može imati 16 igrača, a sa sobom vodi i pričuve koje može priključiti ekipi bilo kad u tijeku turnira, na Olimpijskim igrama je situacija znatno drugačija. Na jednoj utakmici pravo nastupa ima tek 14 rukometaša, a pričuve (njih tri) mogu ući u momčad samo kao zamjene za ozlijeđene igrače.

Svi izbornici moraju raditi rezove. Sigurdsson je iznenadio

Stoga svaki izbornik mora raditi rezove unutar reprezentacije i odreći se nekih igrača koji bi inače, da se radi o Svjetskom ili Europskom prvenstvu, imali mjesto u momčadi. Isto je morao napraviti i hrvatski izbornik Dagur Sigurdsson.

Sigurdsson je odlučio da će žrtvovati krilne pozicije pa se tako među 14 igrača nalazi po jedno krilo na svakoj strani. Desno je to Mario Šoštarić, koji se na fantastičan način predstavio na ovogodišnjem Euru te je kroz cijelu sezonu igrao u sjajnoj formi u Pick Szegedu. Kao pričuva na OI ide Filip Glavaš.

Na lijevoj strani izbornik je iznenadio i za jedinu opciju na toj poziciji odabrao Lovru Mihića. Mihić je kroz cijelu svoju reprezentativnu karijeru bio u ulozi rezerve, a uoči početka priprema za Olimpijske igre nije ni bio na Sigurdssonovom popisu. Ipak, na koncu je završio među odabranih 14 igrača, dok će dosad standardni Marin Jelinić biti pričuva.

Mihić je još 2017. bio na prvom velikom natjecanju. Uvijek je bio rezerva

Mihić će uskoro napuniti 30 godina, a još od 2016. igra za poljsku Wislu Plock, redovitog sudionika Lige prvaka. Ondje je konstantno prva opcija na lijevom krilu pa stoga ne treba čuditi da je redovito u krugu reprezentacije. Mihić je tako od 2017. pa do danas sudjelovao na pet od osam velikih natjecanja, a nije ga bilo tek u razdoblju od 2019. do 2021. godine.

Ipak, na svakom tom velikom natjecanju Mihić je bio rezerva, dok su se starteri izmjenjivali. Prvo je to bio Manuel Štrlek, kojega je naslijedio David Mandić, da bi se onda u prvi plan prometnuo Marin Jelinić.

Mihić je cijelo to vrijeme tiho i marljivo radio te se odazivao reprezentaciji svaki put kad bi bio pozvan, čekajući na priliku za svojih pet minuta. Tu će priliku dobiti na Olimpijskim igrama, vrhuncu karijere za svakog sportaša.

🇭🇷 𝒁𝒂 𝑻𝒆𝒃𝒆 𝒔𝒂𝒏𝒋𝒂𝒎𝒐 𝒏𝒂𝒋𝒍𝒋𝒆𝒑š𝒆 𝒔𝒏𝒐𝒗𝒆 🇭🇷 Spremni zasvijetliti u Gradu svjetlosti 💫 Hrvatski izbornik Dagur Sigurdsson...

Objavljuje Hrvatski rukometni savezNedjelja, 7. srpnja 2024.

Ozljeda suigrača otvorila mu je mjesto na pripremama za OI

Kada je Sigurdsson još krajem svibnja objavio prvi popis igrača koji kreću u pripreme za Olimpijske igre, na lijevom krilu pozive su dobili Mandić i Jelinić. Mandić se, pak, uoči početka priprema ozlijedio i tako otvorio mjesto za Mihića, koji je bio na pričuvnom popisu.

Nakon Mandićeve ozljede očekivalo se da će ga u ulozi startera nastaviti mijenjati Jelinić. Njih dvojica godinama su bili izuzetno važni za igru Hrvatske zbog sposobnosti da igraju obranu na "petici", odnosno na poziciji vanjskih igrača.

Od vječne rezerve do igrača bez kojeg se ne može složiti sastav

Hrvatski su izbornici tako mogli sačuvati jednu izmjenu na bazi obrana-napad i na krilu skrivati igrače kojima obrana nije forte, kao što su Luka Cindrić i Igor Karačić. Sigurdsson se odlučio za drugačiji pristup. Procijenio je da Hrvatskoj više ne treba kvalitetni obrambeni igrač na lijevom krilu, nego se u Mihiću odlučio za izraženijeg realizatora od Jelinića. 

Mihić, dakle, sada na svojoj poziciji nema konkurenciju te je, ne bude li ozljeda, jedino lijevo krilo na koje Sigurdsson može računati. Tako je čovjek koji je bio vječna rezerva hrvatske reprezentacije sada na Olimpijskim igrama dobio priliku života i postao igrač bez kojeg je nemoguće složiti sastav.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.