Osuđeni silovatelj djevojčice nastupit će na OI-ju, ali imat će poseban smještaj

Foto: EPA

OLIMPIJSKE IGRE u Parizu počinju u petak, 26. srpnja. Kontroverzna priča uoči velikog sportskog događaja je nastup odbojkaša na pijesku Stevena van de Veldea (29). Nizozemac je proveo tri godine u zatvoru zbog silovanja 12-godišnje djevojčice, a pušten je 2017. godine.

Nizozemski medij NOS objavio je da Van de Velde neće biti smješten u olimpijskom selu s ostalim sportašima, već će dobiti odvojenu lokaciju te neće razgovarati s novinarima tijekom Igara. Nizozemci time žele osigurati mir među svojim i ostalim natjecateljima.

Zbog čega je osuđen?

Van de Velde je 2014. godine silovao 12-godišnju djevojčicu koju je upoznao preko Facebooka. Imao je tad 19 godina. Britanski sud izrekao mu je kaznu od četiri godine zatvora. Nakon što je godinu dana odslužio u Britaniji, vraćen je u Nizozemsku, gdje mu je kazna prilagođena po tamošnjem zakonu. Ukupno je Van de Velde proveo malo više od godine dana u zatvoru. 

Nizozemac nije prvi olimpijac koji je osuđen za zločine. Najpoznatiji je slučaj Tonye Harding, američke klizačice koja je1994. godine isplanirala s tadašnjim mužem napad na svoju protivnicu Nancy Kerrigan. 

Direktor Nizozemskog odbojkaškog saveza: Steven je danas u potpunosti reintegriran u nizozemsku odbojkašku zajednicu

"Znamo Stevenovu povijest. Bio je osuđen prema engleskim zakonima i odslužio je svoju kaznu. Od tada smo stalno u kontaktu s njim, a Steven je danas u potpunosti reintegriran u nizozemsku odbojkašku zajednicu.

Dokazao je da je uzorno profesionalno i ljudsko biće i nije bilo razloga sumnjati u njega otkako se vratio iz Engleske", izjavio je Michel Everaert, generalni direktor Nizozemskog odbojkaškog saveza krajem lipnja.

Van de Velde: Ne mogu vratiti vrijeme, pa ću morati snositi posljedice. Možete mi suditi, naravno. To je najveća greška u mom životu

Everaert je rekao da je Savez opsežno razgovarao s Nizozemskim nacionalnim olimpijskim odborom (NOC), Međunarodnom odbojkaškom federacijom (FIVB) i Van de Veldeom prije njegova povratka u sport. Van de Velde je odslužio dio svoje kazne u Engleskoj prije nego što je prebačen u Nizozemsku, gdje je pušten.

Van de Velde je 2018. rekao nacionalnoj televiziji NOS: ''Učinio sam ono što sam učinio. Ne mogu vratiti vrijeme pa ću morati snositi posljedice. Možete mi suditi, naravno. To je najveća greška u mom životu.'' U izjavi koju je objavio Nizozemski odbojkaški savez Van de Velde je rekao da je zahvalan na prilici koja mu je pružena.

"Razumijem da uoči najvećeg sportskog događaja na svijetu ovo može privući pozornost međunarodnih medija. Zbog druge prilike koju sam dobio od roditelja, prijatelja, poznanika i kolega, koji su me ponovno prihvatili nakon najveće greške u mom tada mladom životu”, rekao je i dodao:

''Zahvalan sam i Nizozemskom odbojkaškom savezu jer su mi uz jasne uvjete i dogovore ponudili ponovno budućnost u ovom lijepom sportu. Ali također se prisjećam tinejdžera kakav sam bio, koji je bio nesiguran, nespreman za život vrhunskog sportaša i nesretan iznutra, jer nisam znao tko sam i što želim.''

Nisu svi sretni što će Van de Velde nastupiti

Nizozemski odbojkaški savez i Nizozemski olimpijski odbor rekli su u izjavi da podržavaju Van de Veldea, dodajući da su oni, zajedno s FIVB-om, konzultirali stručnjake koji smatraju da je njegova šansa za recidivizam "nikakva". "Van de Velde sada ispunjava sve kvalifikacijske uvjete za Olimpijske igre i stoga je dio tima", dodao je odbor.

No nisu svi sretni što će Van de Velde nastupiti u Parizu. Ju’Riese Colon, glavna izvršna direktorica američkog centra SafeSport, u izjavi za CNN je rekla kako je "njena organizacija duboko zabrinuta zbog toga što netko tko je osuđen zbog seksualnog napada na maloljetnicu može sudjelovati na Igrama." 

Oglasio se MOO

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) priopćio je da nije imao nikakvu ulogu u odluci nizozemske odbojke da odabere osuđenog silovatelja za Olimpijske igre, izbor koji je kritizirala skupina za zagovaranje žena u sportu.

"Imenovanje pojedinačnih članova momčadi, nakon kvalifikacija na terenu za igru, isključiva je odgovornost svakog nacionalnog olimpijskog odbora", rekao je glasnogovornik MOO-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.